5 мита за Аюрведа

  • admin
  • 25.04.2021
  • Коментарите са изключени за 5 мита за Аюрведа
  • Uncategorized

Популяризирането на йога доведе до навлизането на Аюрведа в Западния свят. Въпреки това все още много хора са объркани по отношение на тази древна философия. Това е и причината да се разпространява неточна информация за Аюрведа. В следващите редове ще бъдат „разбити“ 5 популярни мита, свързани с Аюрведа.


„Аюрведа е просто мода“

Аюрведа е здравна система, възникнала в Индия преди около 5000 години и все още продължава да се използва за профилактика и лечение в някои азиатски държави. Аюрведа поддържа баланса на ума, тялото и духа. Аюрведа е издържала „теста на времето“, ето защо няма как да бъде описвана като мода. Аюрведа цели да лекува не само симптомите, но и корена на проблема. Психическото, духовното и храносмилателното здраве са основни за Аюрведа.

„Не е възможно Аюрведа да се прилага в Западния свят“

Аюрведа има своите правила, но от всеки човек зависи кои и по какъв начин ще приложи в ежедневието си. Добра идея е да се започне с малки стъпки и правилата да се въвеждат постепенно, за да не се създава чувство на дискомфорт. Например, човек може да започне да ляга преди 22:00 часа и да се събужда преди 06:00 часа. Най-обилното хранене пък се препоръчва да е между 10:00 и 12:00 часа, когато храносмилането е най-добро. Вид медитация или йога практика е друг начин да „добавите“ Аюрведа в ежедневието си. Много хора погрешно смятат, че храната според Аюрведа трябва да бъде единствено сурова и веган. Истината е, че Аюрведа препоръчва консумирането на предимно вегетарианска храна, но основно всичко е свързано с баланса – различни подправки и лесно смилаема храна, предоставяща голям спектър от хранителни вещества.

„Аюрведа е универсална система за всички“

Всъщност Аюрведа разглежда всеки човек като уникален – според философията ѝ „лекарството за един, може да бъде отрова за друг“. Ето защо Аюрведа работи със системата на трите доши (три вида енергии, всяка от които има доминиращ елемент). Вата се свързва с въздуха, капха със земята, а пита с огъня. Всеки човек има определен тип ум и тяло като свое „естествено състояние“. Според конкретния тип доша, Аюрведа дава насоки на всеки човек какво е най-добро за него по отношение на сън, активност, храна и т.н.

„Аюрведа означава индийска храна“

Много хора погрешно смятат, че хранене според Аюрведа означава хранене с индийска храна. Наистина, Аюрведа произхожда от Индия и много традиционни аюрведични ястия са индийски, но между двете не може да се постави равенство. Целта на Аюрведа е да се даде приоритет на лесно смилаеми храни, като се избягват комбинации и методи на приготвяне, които натоварват стомаха. Храненето в определени часове, бавното дъвчене на храната и храненето с  мисъл са съществена част от Аюрведа.

„Аюрведа е свързана единствено с храна, йога и религия“

Аюрведа е начин на живот, философия и здравна система в едно. Аюрведа не е просто допълнение към йога, „диета“ или духовна философия. Балансираните хранителни навици и начинът, по който движите телата си, са само отправна точка за по-добър живот. Безспорно храната е много важна за Аюрведа, но от значение е също така не само с какво се храните, но и кога и с кого се храните. Няма да получите същите ползи от храната, ако сте под стрес, вече сте сити или пък не харесвате храната, която консумирате – същото важи и за всичко друго в живота ви.