Д-р Дора Пачова за наследствените болести и ролята на хомеопатията

  • admin
  • 04.05.2021
  • Коментарите са изключени за Д-р Дора Пачова за наследствените болести и ролята на хомеопатията
  • Uncategorized

Кои болести наричаме наследствени и как можем да намалим риска за здравето си, както и каква е ролята на хомеопатията. Повече за наследствените болести ни разказа д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.

д-р дора пачова, седмица на хомеопатиятаД-р Пачова е магистър по хомеопатична терапия и магистър по фамилна терапия и консултиране на лица с увреждания. Притежава диплома от Европейски комитет по хомеопатия и атестация от Unio Homeopathica
Belgica. Специализира в Германия, Белгия, Гърция, Индия, Израел, Русия и др. Председател е на Асоциацията на лекарите хомеопати в България.

Кои болести наричаме наследствени?

Наследствени болести са заболявания, които са заложени като генетична информация в нашите родители, баби и дядовци и ние ги виждаме да се проявяват. Всеки от нас се ражда с наследствеността. Тя включва здраве и болести. Когато разпитваме един пациент, понякога се случва да видим проблема, който пациентът има, да се е проявявал или при единия родител, или при другия, или при бабата или дядото по бащина и майчина линия.

Чии гени влияят повече – майчините или бащините?

Не съм капацитет да кажа как, но чисто практически човек прилича на единия род повече. В такъв случай той трябва да има повече внимание към заболяванията, които ги има в тази рода. Иначе казано, ако прилича физически или като характер повече на баща си, трябва да обърне повече внимание какви заболявания има в рода на бащата. И да вземе по-сериозни мерки.

Би ли действала хомеопатията, ако не подходим към едно заболяване комплексно – т.е. да променим начина си на живот, хранене, движение и т.н.?

Може, но ефектът ще се загуби. Хомеопатичното лекарство може да подобри, да възстанови, но ако човек продължава да е неразумен, то със сигурност отново ще има проблем.

Любопитно: Болестите са начин на тялото ни да сигнализира, че има проблем

Важна ли е профилактиката и защо, когато става дума за наследствени болести?

Профилактиката e по-лесна, по-безопасна, по-бърза, по-евтина и по-успешна от лечението. T.e.когато човек знае, кои са провокациите в неговото семейство, кои са слабите органи или системи в неговата структура, то той би могъл най-малкото да не ги провокира прекалено.

Други начини за профилактика са:

  • Стимулиране на имунитета в остри състояния
  • Справяне със стреса, доколкото е възможно
  • Трябва да сме физически активни
  • Трябва да се храним правилно
  • Трябва да оценим и правилно да подходим към наследствеността – в хомеопатията има такива лекарства, свързани с наследствеността на пациента, които могат да бъдат назначавани на базата на това какво се вижда в родословието и какво се вижда като модел на реакция в този индивид. Благодарение на тези лекарства могат да се лекуват или обърнат тези тенденции за бързо задълбочаване на болестите.

Как и защо помага хомеопатията при наследствените заболявания?

Използването на подходящите хомеопатични медикаменти в правилното време за съответния човек подобрява индивидуалния енергиен баланс, синхронизара работата на органите и системите и това осигурява повече възможности за контрол на наследствените заболявания.

Не е проблемът в това, че с годините човешкото тяло се изморява, не е проблем с това, че всеки ден в човешкото тяло умират клетки на нашите органи. Човешкото тяло е една река, то непрекъснато се обновява. Всяка наша клетка умира и на нейни място идва нова. Имаме специален механизъм: от костния мозък излизат стволови клетки, които отиват в органите и стават клетки на органите, за да ги възстановят. И когато тези естествени механизми биват блокирани, картината става по-сложна. Това блокиране се случва заради начина ни на живот, от неподходящо подбрани лечебни методи и т.н. Много пъти в медицината се случва така, че едно начално страдание/ дискомфорт бива атакувано с максималната възможна терапия – големи дози, сериозни медикаменти, които да, ние трябва да ги имаме и да разполагаме с тях, но не е редно да бъдат използвани в един начален етап на болестта, защото това допълнително събужда дремещите болестни сили в човешкото тяло.Хората трябва да знаят, че преди да посегнат към тежката артилерия, има много неща, които трябва да направят – една част от инструментите са в техните ръце, за други са им необходими специалисти – хомеопати, диетолози, фитотерапевти и т.н. Целият тои кош на интегративната медицина има все по-важна роля за здравето ни.

Как да разберем дали един хомеопатичен препарат не ни действа?

Зависи за какво състояние говорим, много е индивидуално. Ако имаме едно остро състояние (бронхот, гастрит) и човек има болка, то колкото по-интензивно е състоянието, толкова по-бързо трябва да му се помогне и има хомеопатични лекарства, които могат да лекуват остри състояния. т.е. Ако това лекарство се приеме в рамките на няколко часа след проявата на симптомите и до ден-два няма състояние, то значи лекарството не е точното

Съвсем различно е, когато става дума за лекуване на хронична патология. Ако имаме пациент, който от 20 години страда от мигрена или пък от 15 години е с язва, естествено е, че неговото лечение ще отнеме доста повече време.

Защо през пролетта се обострят редица хронични заболявания и как можем да си помогнем с хомеопатия и Шуслерова терапия?

Времето е изключително променливо през този сезон и различните хора реагират на промените в околната среда, което обуславя съответно техните здравословни проблеми. Едни са чувствителни към атмосферното налягане, други към температурата на въздуха, към липсата на слънце (при тях се проявява пролетна умора), или към цъфтежа и полените (сенна хрема). В зависимост от оплакванията и причините за тях може да се използват различни комбинации Шуслерови соли.

Ако става дума само за пролетна умора и нямаме някаква друга патология, първото нещо естествено е да подадем повече енергия към тялото. Затова мога да препоръчам Шуслеровите соли №5 калиев фосфат и №2 калциев фосфат.

Ако умората е съпроводена с явни симптоми на интоксикация, трябва да добавим и соли, които ще подобрят елиминирането на токсините от тялото. Това са минералните соли с номера 6, 8 и 10. Така се получава една ефективна програма за хората, които просто са уморени в края на зимния период. При пациенти с чувствителна сърдечносъдова система, които имат проблеми с кръвното налягане при всяка промяна на времето, трябва да се вземат повече мерки специално за тази система. Известно е, че когато намалее магнезият, сърцето става по-чувствително и по-лесно излиза от ритъм. Така че в случая е много важен приемът на Шуслерова сол №7 магнезиев фосфат. И отново може да се включи сол №5, която действа енергизиращо, защото едно уморено сърце излиза по-бързо от ритъм. Добре е тази комбинация соли да започне да се приема още преди март, за да може да се подготви организма за настъпването на пролетта. Има хора, които са чувствителни към смяната на храните (повече сурова храна, пресни салати и др) през този период и при тях започват проблеми със стомаха и с червата. При тях е важно да се подготвят лигавиците и за целта им е нужна Шуслерова сол №4 калиев хлорид. Добре е към нея да добавят соли с номера 3 и 6, за да може храносмилателната система да не дерайлира, което ще доведе до проблеми и в други органи и системи.

Има пациенти, които вдигат кръвно точно през април. Те са метеопати – много са чувствителни към промените на климата, на атмосферното налягане. И за тях има подходяща комбинация Шуслерови соли – №7 и №8, които повлияват точно тази чувствителност. Заедно с профилактиката с Шуслерови соли, ако сме взели и мерки водно-солевият баланс да е нормален, те по-малко ще се влияят от външната промяна на климатичните фактори. Пролетта е също сезонът на сенната хрема, затова първо трябва да направим подготовка на лигавиците с комбинация соли №4 и №8. Комбинираният хомеопатичен препарат Ринитал също върши добра работа при проблеми със сенната хрема.

********