Свинска мас – полезна или вредна?

  • admin
  • 07.05.2021
  • Коментарите са изключени за Свинска мас – полезна или вредна?
  • Uncategorized

Свинската мас е един от бабините методи за лечение в миналото, който се използва и днес, въпреки наличието на всевъзможни лекарствени и козметични мехлеми. Вижте какви са плюсовете и минусите на свинската мас.

Свинска мас - полезна или вредна?
Свинска мас – полезна или вредна?

Докато едни смятат свинската мас за архаичен метод за лечение и разкрасяване и предпочитат да се доверят на добре познатите съвременни лекарства и козметични продукти, други са на мнение, че по-добро от народната медицина и натуралните козметични продукти няма.

Ако все пак се доверите на свинската мас, използвайте домашна и преварена. Тя е снежно бяла на цвят, пухкава и е почти без тежък мирис.

Свинската мас в народната медицина

Преварена свинска мас се е използвала и все още се използва като мехлем против подсичане при бебета. Но тъй като свинската мас има загряващ ефект, с тази си цел не трябва да се използва лятно време, тъй като може да доведе до прегряване и спарване в сгъвките и кожните гънки на бебето. При употребата на свинска мас с такава цел, обаче, крие риск от алергия и поява на обриви. Някои хора имат непоносимост към свинска мас.

При редица кожни проблеми (екзема, обрив, псориазис, лющене на кожата, напукани пети и т.н.) също се прилага като средство за лечение свинска мас. От нея се повлияват добре  изгаряния и порязвания, като раната се маже с мас и не се превръзва.

Свинската мас се използва още при болки в ставите, схващания и мускулни болки, при изкълчвания и счупвания, ишиас, измръзване на крайниците, висока температура, разширени вени

Свинскта мас като козметичен продукт

Свинската мас е алтернативно и дори по-добро средство за превенция от поява на стрии. Ето защо много бременни жени и такива, които имат суха, слабо еластична и предразположена към поява на стрии кожа се доверяват на свинската мас вместо на широко рекламираните козметични продукти за борба със стрии.

Свинската мас е съставка и на много маски за лице и коса. Тя подхранва, овлажнява и омекотява косата и кожата.

Свинска мас в кулинарията

Тя е предпочитана мазнина за редица тестени изделия, тъй като им продава специфичен аромат, вкус и вид при печене. Но бъдете внимателни, тъй като маста е твърде тежка за преработване храна и може да доведе до проблеми със стомаха и черния дроб.