Напрежението на работното място води до затлъстяване

  • admin
  • 19.05.2021
  • Коментарите са изключени за Напрежението на работното място води до затлъстяване
  • Uncategorized

Стресът на работното място може да доведе до затлъстяване, показва проучване. Колкото по-голямо е напрежението в работата, толкова по-голяма е вероятността от затлъстяване, установяват д-р Ерик Брунер и неговите колеги от Лондонския медицински университет.

Хроничният стрес е свързан с развитието на сърдечни заболявания и метаболитен синдром. Известно е, че затлъстяването в областта на корема увеличава риска от диабет и кардиоваскуларни заболявания.
Изследователите са предположили, че стресът по време на работа предразполага към затлъстяване.

За да проверят хипотезата си, те са изследвали 6895 мъже и 3413 жени в продължение на 19 години. Участниците били на възраст от 35 до 55 годишна възраст в началото на проучването. В няколко момента от изследването те давали информация за нивото на стрес на работното място, дефинирано като високи изисквания, ниска възможност за вземане на решения и недостатъчна социална подкрепа.

Мъжете и жените, които съобщили за наличие на стрес поне в три момента, имали 73% по-голяма вероятност от затлъстяване в сравнение с онези, които никога не споменавали за стрес на работното си място. Вероятността за развитие на коремно затлъстяване била с 61% по-голяма /обиколка на талията по-голяма от 102 см. за мъжете и над 88 см. за жените/.

Хората, съобщили за стрес само в един момент имали със 17% по-висок риск за общо и коремно затлъстяване, докато онези, съобщили за напрежение в два момента на проучването били с 24 % по-висок риск за общо затлъстяване и с 41% повишен риск за коремно затлъстяване.

Тези резултати показват, че изразеният психичен стрес на работното място, заедно с недостатъчната социална подкрепа са важни фактори за затлъстяването.