Раздразнен съм – какво да правя?

  • admin
  • 10.06.2021
  • Коментарите са изключени за Раздразнен съм – какво да правя?
  • Uncategorized

Нервната система е една от най-важните в организма, тъй като тя регулира психичните процеси и отговаря за състоянието на човека. Нервната система е най-активна при дразнене. Различни предмети и усещания могат да предизвикат реакция. Понякога тази реакция е неадекватна и прекалена. Тогава ние говорим за раздразнителност, т.е. човек се намира в психично състояние, при което реагира на случващото се твърде емоционално. Най-често раздразнителността се проявява във вид на агресия или гняв. В такива състояния човек трудно се контролира, мени интонацията и силата на гласа си, мени поведението си, движенията му стават резки, очите му се движат бързо. Понякога погледът на раздразнения „пронизва“. Често раздразнението е съпроводено от реакция на вегетативната нервна система: изсъхване на устата, дланите се изпотяват, появява се „мравучкане“ по тила.

Причини за раздразнителността

Раздразнителността се появява по различни причини. Те могат да бъдат от психологически, физиологически характер, може да са вследствие прием на лекарства или консумация на алкохол.
Преумора, недоспиване, стрес, повишена тревожност, страх, депресия и състояние на афект, предизвикват раздразнителност от психологически характер.
Към физиологичните причини се отнасят предменструалния синдром, хормоналните промени, заболявания на щитовидната жлеза и храносмилателния тракт, тумори в мозъка, липса на витамини и микроелементи.

Раздразнителността е реакция-отговор на действие, което не ни устройва. Например, ако по време на обяд ви се обади началникът, то ще изпитате раздразнение, нали?! Тъй като разбираемо, потребността да заситите глада си доминира над потребността да се утвърдите пред ръководното тяло. Естествено, вашата раздразнителност ще бъде различна според повода на обаждане – може да се наложи да прекъснете обяда, да бъдете порицан, да изясните спешен детайл или… да бъдете похвален. Раздразнението ще прерасне в раздразнителност или ще затихне…

Има хора, които умеят да се контролират и не изразяват своите чувства и емоции, изглеждат улегнали и твърди. Само че подтиснатото раздразнение много често се превръща във вътрешно нервно напрежение, което може да прерасне в психоматично заболяване, особено когато „сподавянето“ на емоциите е навик.

Раздразнителността се натрупва. Когато са натрупани негативни емоции от многократни поводи, които са ни подразнили, идва момент, в който не можем да се справим и започваме да се впечатляваме остро от всичко или избухваме, възможно е, както обикновено се случва и си признаваме, за най-голямата глупост.

Най-често раздразнителността се появява от вътрешна неудовлетвореност от околните, от себе си или работата, която вършим. Колкото повече човек е недоволен от обстоятелствата, толкова по-често ще се дразни и ще утвърди неговото невротично поведение. Възникне ли такова състоянието, то вече трудно би могло да се отстрани. Възможно е да се появи нужда от консултация със специалист.
За да се преодолее негативното влияние на случващото се, е необходимо да се развият адаптивни механизми, да се анализират събитията и собствените усещания и отношение към тях, за да може да се контролира емоционалното състояние и да се постига душевно равновесие.

За да се избегне дразнене от случващото се, човек трябва да се научи да приема реалността такава, каквато е, а не както си „представя нещата“ по отношение на хората и ситуациите. Иначе раздразнителността може сериозно да навреди на кариерата и социалния статус.

Стъпки за преодоляване на раздразнителността:

 

  • Гледайте реалистично на случващото се.
  • Избягвайте да си създавате илюзии, а обективно гледайте на и преценете ситуациите и хората.
  • Преувеличаването на случилото се също води до лъжливи очаквания. Опитайте се да „виждате“ точно събитията и постъпките.
  • Участието в психологически тренинги може да има само разтоварващ ефект. Това със сигурност ще ви донесе повече самоувереност и самочувствие.
  • Потърсете начини да разпускате, да „изхвърлите“ негативните си емоции. Всеки сам избира формата, едни посещават фитнес центровете и се упражняват върху боксовата круша, други изкачат планински върхове, трети рисуват… Изборът е ваш!