Прекомерната хигиена може да бъде и вредна

  • admin
  • 08.07.2021
  • Коментарите са изключени за Прекомерната хигиена може да бъде и вредна
  • Uncategorized

Списание Science публикува доклад, изготвен от  микробиолозите от Националния институт по здравето в Съединените щати, който дава информация за разпространението на микроорганизми в човешкото тяло и по неговата повърхност.
В хода на изследването били взети проби от 20 различни области по телата на всеки от десетте участниците в него. По време на  експеримента, участниците трябвало да се къпят в продължение на една седмица само със съпун (не антибактериален)  и вода. Целта била, да се   получи картина, която е характерна за средностатистически здрав човек. И въпреки че такива тестове са били правени и преди, американските учени първи провели по-задълбочени изследвания и дори генетични анализи на събраните бактерии. Въпреки факта, че именно върху участъците от тялото с по-мазна кожа, каквито са челото, носа и рамената, се развиват предимно микроорганизми предизвикващи акне, биолозите открили най-различни видове бактерии. Влажните зони по тялото, като носната кухина, кожата между пръстите и подмишниците са идеална екосистема за развитието на всички видове бактерии. По своето разнообразие и своята гъстота на разпространение на квадратен сантиметър,тези области са сравними с   тропическите гори. Суха кожа, каквато е по горната част на ръката, хълбоците и кожата зад ушите е най-неподходяща за развитие но микробните колонии.
Като цяло, върху човешкото тяло са открити 19 вида бактерии, от 27-те съществуващи.  Учените са на мнение, че това изобщо не е повод за притеснение, тъй като повечето от наблюдаваните микроорганизми не са опасни. Чоляма част от тях са абсолютно безвредни, ако няма някакво нараняване в структурата на кожата, а някои дори са полезни и имат протективна функция.
Химичните вещества, използвани в ежедневието за дезинфекция, могат да направят батериите устойчиви на тези препарати. Ниските концентрации на химичните дезинфектанти предразполагат полирезистентният вече бактерий Staphylococcus aureus  да се справя с токсичните вещества, а това би допринесло и за още по-изразена устойчивост към антибиотици.

Според микробиолози бактериите  Staphylococcus aureus притежават механизъм, чрез който с помощта на белтък преносител, токсични вещества могат да бъдат извеждани от клетката. Експериментални проучвания показват, че излагането на ниски концентрации от химичните вещества води до мутации в гените и увеличаване броя на транспортните белтъци. Високият им брой може да спомогне за отстраняване едновременно с това и на антибиотици, което би опорочило терапията.
Специалистите са на мнение, че прекомерната употреба на антибактериални миещи и козметични препарати не е желателна. Редовното третиране на кожата с антибактериални продукти може да разруши естествения баланс на микрофлора и да доведе до унищожаване на полезните и неутрални бактерии, а мястото им да бъде заето от болестотворни микроорганизми.  Според  един от авторите на доклада, чистота не винаги е синоним на здраве.