Шипката – полезна не само при настинка

  • admin
  • 11.07.2021
  • Коментарите са изключени за Шипката – полезна не само при настинка
  • Uncategorized

Свързваме пиенето на чай със състояния на настинка в детска възраст. И действително отварата спомага имунитета. Но знаете ли, че е полезна и при склонност към високо кръвно налягане?!

Шипката е многогодишно храстовидно растение от семейството на розоцветните. Познават се над десетина вида. Всеки от тях се разпространява на различни географски територии.

Храстът може да достигне височина 2-3 метра. Има големи единични бели или розови цветове с характерен аромат. Шипката цъфти през юни-юли и дава плодове през август-септември. Плодовете са оранжево-червени, с яйцевидна форма и кисел вкус.

Шипката се препоръчва за повишаване на имунната защита. Полезните й свойства се дължат на наличието на витамин С в плодовете. Изсушените зрели плодове могат да съдържат до 10 % витамин С.

Количеството аскорбинова киселина варира според вида шипка, затова препоръчително е, когато растението се използва, заради лечебните му свойства, да се осигурява от надежден източник.

Меката част на плода съдържа:

  • каротиноиди – действат благоприятно на състоянието на кожата, косата и ноктите,
  • витамини В2, К и Р, пектини – почистват организма от токсини и шлаки,
  • органични киселини, лимонова и ябълчна – подобряват процесите на обмяна на веществата и стимулират отделянето на жлъчен и стомашен сок, т.е. подобряват храносмилателните процеси и повишават апетита.

Маслото от семената на плода е богато на каротиноиди и витамин Е.

Шипката притежава и богат набор от полезни минерали – калий, калций, натрий, магнезий, фосфор, желязо, мед, манган, хром, молиблен, кобалт.

Отварата или настойката от плодовете се препоръчва като противовъзпалително и противомикробно средство. Действа благотворно върху образуването на еритроцити и понижава артериалното налягане.

Фитотерапевтите препоръчват шипката при отоци, недостиг на витамини, заболявания на черния дроб и жлъчните пътища, възпалителни заболявания на бъбреците, атеросклероза, чести кръвотечения, хормонални нарушения, неврози, анемия и за укрепване на имунитета.
Шипката не се препоръчва при нарушена обмяната на веществата и склонност за образуване на оксалатни камъни.

Освен плода на шипката се използват и листата, кората и корените на растението, които съдържат дъбилни вещества с обезболяващо и съдосвиващо действие.

Отварата от корените се използва като помощно средство за разграждане на камъни.

Маслото е ефективно при лечението на рани на кожата и лигавиците, дори и възпалени. Препоръчва се и вътрешен прием при заболявания на червата като колит.
За да е полезна отварата от плодове на шипка, е необходимо те да се варят 15 минути. Изисква се и време за престой. Според показанията приготвянето на шипковата отвара или настойка е различно и трябва да е посочено в рецептата.