Какви са ранните признаци за възпаление на панкреаса?

  • admin
  • 03.09.2021
  • Коментарите са изключени за Какви са ранните признаци за възпаление на панкреаса?
  • Uncategorized

Задстомашната жлеза е орган, който трябва много да се пази, защото играе огромна роля първо, за поддържане на стабилно ниво на глюкозата и второ, изработва ферменти, без които е невъзможно пълноценното храносмилане.


Ето кои са признаците на панкреатита в ранен стадий:

► Дискомфорт в корема. Това усещане не може да се нарече болка, характерна за прогресиращ панкреатит. Но човек усеща парене в корема, “иглички” и дори сърбеж. Достатъчно бързо обаче тези леки прояви се заместват с болка, която може да се появи в горната част на корема, в дясното или лявото подребрие, а може дори да е опасваща.

► Прилошаване. Най-често възниква по време или след прием на храна, особено ако ядете мазна храна, богата на белтъчини и на всичкото отгоре си пийвате и алкохол.

► Намаляване на апетита. Така организмът се защитава от преяждане, което е фактор (тригер) за обостряне на заболяването.

► Непоносимост към мазна храна. Това също на подсъзнателно ниво “отсича” един от основните провокиращи фактори за възникване и развитие на панкреатит.

► Промяна на изпражненията. Те стават течни, кашообразни, понякога размесени с малки частици. Това са несмлени частици храна, които с развитие на болестта стават се по-големи заради ферментна недостатъчност.

► Признаци на възпаление. Ако болестта прогресира, е възможно да се повиши температурата, да получите треска, усещане за студено и слабост. Това е предизвикано от възпаление на органа.

► Повръщане. Ако храната се преработва трудно, организмът се опитва да отстрани излишъка, обикновено повръщането е с рефлекторен характер.

Ако откриете у себе си подобни признаци, потърсете лекарска консултация, защото тази болест се развива бързо.