Д-р Георги Тиков: Грипът винаги удря в ставите

  • admin
  • 20.09.2021
  • Коментарите са изключени за Д-р Георги Тиков: Грипът винаги удря в ставите
  • Uncategorized

Д-р Георги Тиков е завеждащ на звено “Травматология” в отделението по ортопедия и травматология на известна болница в Пловдив.

През 2010 г. завършва медицина в МУ “Карол Давила”, Букурещ. От 2011 г. до 2016 г.  специализира ортопедия в МУ-Пловдив.

Има завършени редица курсове – “Ендопротезиране на тазобедрена и колянна става”; “Колянна хирургия” в Мумбай, Индия; “Тазобедрена става” в Париж, Франция; “Гръбначна хирургия” във Виена, Австрия. Притежава АО сертификат от Европейското дружество по травматология от Давос, Швейцария.

Кои са най-честите причини за болки в коленете? Има ли обратен ход гонартрозата? Какви са иновативните методики за овладяване на болки в коленете и какъв е ефектът от тях? Кога операцията е неизбежна?

Отговор на тези и още въпроси вижте в интервюто с д-р Георти Тиков.

– Д-р Тиков, преди да обсъдим иновативните методи за лечение на болки в коленете, моля ви накратко да посочите основните причини за това?

– Въпреки че най-честата причина са недолекувани травми, основната са дегенеративните заболявания, в частност т.нар. гонартроза. Някъде около 35 на сто от населението в България след определена възраст (между 50 и 70 години) страдат от това заболяване.

Гонартрозата е заболяване, което е с прогресивен характер. Обратен ход няма. Това, което съвременната медицина може да направи, е просто да забави процесите на износване на ставата.

В начален етап това може да се постигне с медикаменти (нестероидни средства); могат да се вземат хранителни добавки също, но пак ако болестта е още първа степен. Ако болките в коленете не преминават от медикаментозно лечение, тогава вече страдащият трябва да посети специалист.

– И каква е следващата стъпка след медикаментозното лечение?

– Когато гонартрозата е вече изявена и започва да се забелязва и рентгенологично, тогава се пристъпва към прилагането на т.нар. вътреставни апликации. Те са три вида.

• Първият вид е прилагане на кортикостероид, който има силно обезболяващ ефект. Пациентът моментално се подобрява, чувства се по-добре, ефектът обаче е доста краткотраен – някъде около седмица-десетина дни.

• Следващият вид вътреставна апликация е прилагането на хиалуронова киселина. Нейната основна дейност е подобряване триенето в самата става. Хиалуроновата киселина замества вътреставната течност с по-голям вискузитет като така подобрява триенето в ставата. Освен това, има и противовъзпалителни фактори.

• Третият вид апликация (иновативното лечение), което за нас все още е ново, въпреки че го има от 10 години по света. Въвежда го докторът на испанския футболен клуб “Барселона”. Осъществява се по следния начин: взема се венозна кръв от пациента, центрофугира се в една специална епруветка, която сепарира (разделя) седимента от плазмата. Самата плазма съдържа всички противовъзпалителни фактори на кръвта. Тази плазма се инжектира вътре в ставата. Искам да кажа, че това дава лечебен ефект не само при болки в коленете.

Тази методика е полезна за всякакъв вид болки – вътреставни, при мускулни руптури също, помага за по-бързо възстановяване, при зарастване на рани. Общо взето, методът PRP, т.е., плазмотерапия, е доста универсален.

 

Д-р Георги Тиков

– Д-р Тиков, казвате, че ефектът е добър, но колко продължителен е той?

– Освен че е ефективен, този метод е с доста по-продължително действие, в сравнение с другите два вида вътреставни апликации. Както споменах по-горе, лечението с кортикостероид е ефективно горе-долу десетина дни; с хиалуроновите киселини – от месец до два месеца, въпреки че е индивидуално за всеки човек. Докато апликацията на плазма помага за минимум шест месеца, при някои пациенти и повече.

Вижте, характерно за гонартрозата е, че има механичен проблем в коляното. Там възникват изменения в самите ставни повърхности. Единственият начин да се промени това състояние, т.е., крайното лечение е някакъв вид смяна на става – дали ще е половинка, дали ще е цяла, т.е., остеотомия, зависи пак от индивидуалното състояние на човека.

Просто, целта при остеотомията е да променим оста на натоварване. Докато апликацията на плазма е един вид миниинвазивен метод, който прилаган периодично, наистина дава добри резултати и най-важното – хората са доволни от тях.

 

– Наши читатели често пъти са се интересували именно от това дали може да се постави повторно инжекция с хиалуронова киселина например. С това, което казвате, става ясно, че тези вътреставни апликации са безвредни, в т.ч. апликацията с плазма.

– Този метод е абсолютно безвреден. Страдащите от гонартроза и болки в коленете по друга причина спокойно могат да се подложат на него няколко пъти.

Трябва да се има предвид, че при последните две степени на гонартроза лечението е само и единствено оперативно. Когато процесът е доста напреднал, пак ще има ефект от такава апликация, но той ще продължи много по-кратко – седмица-две до месец, не повече.

– Има ли противопоказания плазмотерапията, въпреки че е безвреден метод, както споменахте?

– Не, няма противопоказания. Единствено при хора с хронична анемия трябва да се внимава и да се прилага само ако се налага. Дори и при бременни жени може да се прилага.

– Д-р Тиков, искам да ви попитам от гледна точка на сезона в който сме сега: студеното време, вирусите, те влияят ли на ставите, провокират ли обостряне на болките?

– Абсолютно. Болката в ставите винаги се проявява, когато се сменят температурите. Когато има рязка промяна на температурата, тогава най-много се усеащат. Вирусите също оказват влияние. Един грипен вирус винаги предизвиква болки в ставите. И вирусът удря винаги точно онази става, която страда по някаква причина.

– Да поговорим и за профилактиката на гонартрозата, пък и на другите ставни заболявания?

– Общо взето, за това заболяване няма профилактика. Не само защото е възрастово, то е генетично заболяване. Има хора, които са на доста преклонна възраст, но си ходят като младежи. Все пак, в тази връзка трябва да се има предвид фактът, че старите травми и наднорменото тегло също оказват влияние.

Ако трябва да говорим за профилактиката като такава, то в случая с гонартроза тя може да се изрази в следното –  когато за пръв път се появят болки в коленете, страдащите да започнат да приемат добавки. Те наистина са полезни от тази гледна точка. Разбира се, само в началото на болестта. След това няма да помогнат. Приемат се 3 месеца, след това кратка почивка, после пак 3 месеца.

Източник: zdrave.to