Какво поема НЗОК при смяна на тазобедрената става?

  • admin
  • 21.09.2021
  • Коментарите са изключени за Какво поема НЗОК при смяна на тазобедрената става?
  • Uncategorized

Днес майка ми е ходила на ортопед и от там са й казали, че трябва да се подложи на операция за смяна на тазобедрената става с изкуствена. Здравната каса поема ли някаква част от лечението, евентуално ставата и каква? Майка ми е пенсионерка по болест и е здравноосигурена.

Недялка Хубчева, гр. София

Тазобедрена става се имплантира в рамките на клинична пътека №218 “Оперативни процедури с алопластика на тазобедрена и колянна става”. НЗОК заплаща на изпълнителите на болнична помощ за всички медицински дейности, включващи: изследвания, предоперативна подготовка, упойки, операция, лечение в болницата с назначаване на до два контролни прегледа в рамките на 30 дни след изписването, задължително записани в епикризата, в същото лечебно заведение за болнична помощ.

НЗОК заплаща за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, само когато те са включени в т.нар. Списък с медицински изделия, които НЗОК заплаща в условията на болнична медицинска помощ. Документът е публикуван на сайта на НЗОК.

Касата заплаща на лечебното заведение стойността на тазобедрената протеза, отделно от всички дейности. Например, сумата, която НЗОК заплаща за протеза за тазобедрена става, е 1080 или 1358, 1435 лева и т.н. Всяко медицинско изделие се определя от лекуващия лекар. Доплащането от страна на пациента зависи от изделието, което е необходимо конкретно за неговия случай. Ако пациентът доплаща за медицинско изделие, той дава сума, която представлява разликата между стойността на изделието и тази, заплащана от НЗОК. Болницата задължително издава документи (включително, фактура), в която е посочено за какво е плащането от пациента.

Източник: zdrave.to