Конопено масло за лечение на хемороиди, диабет, рак и още 101 болежки

  • admin
  • 12.10.2021
  • Коментарите са изключени за Конопено масло за лечение на хемороиди, диабет, рак и още 101 болежки
  • Uncategorized

Конопеното масло е един продукт, който придоби особена популярност през последните години. Факт е, че съставът му е уникален и веществата в него не се срещат в други натурални продукти.
Лечебните му свойства са известни на лечителите още от 16 век. Но сега за този продукт може да се каже, че е преоткрит и отново се радва на одобрението не само от страна на традиционната, но и на официалната медицина. Макар и последната все още да не го е признала официално като лекарство.

Ползите от приема на олиото, извличано от конопено семе, никак не са малко. На първо място то е мощен антиоксидант. Действа като стимулант на имунната дейност. Притежава силни регенеративни свойства.

Има способността да облекчава незабавно болковата симптоматика. Въздейства стимулиращо върху отделянето на жлъчни сокове и храчки.

Конопеното масло проявява лаксативни качества. Известно е и със способността си да успокоява нервното напрежение.

За пациентите със ставни проблеми е изключително ценно, тъй като осигурява правилно усвояване на калция. Полезните му свойства се проявяват и в още един аспект – действа като стабилизатор на метаболитните процеси. Има подчертан антипаразитен ефект.

Как се пие?

Полезното конопено масло е продукт, подходящ за вътрешен прием. Дозировката и начините му на прием зависят от ефекта, който искаме да постигнем при терапията с него.

Ако целта ни е профилактиране и поддържане добро състояние на имунната дейност, оптимален вариант е приемът на десертна лъжичка по два пъти дневно. Дозировката е приемлива и за деца. Но в случая висока ефективност се постига, единствено при положение, че лекът се приема на празен стомах.

За укрепване на отслабналия организъм при тежко боледуване с цел ускоряване на оздравителните процеси, конопеното масло се приема в количеството от супена лъжица по три пъти на ден.

Конопеното масло притежава ценни антиоксидантни качества.

Поглъщането на всяка от дозите трябва да става 30 минути преди прием на храна. Курсът е с обща продължителност от 3 седмици.

Някои специалисти има различно виждане по въпроса. Тяхното мнение е, че канабисовото масло трябва да се приема в доза от една лъжица веднага след ставане от сън. Същото трябва да се направи и вечер преди лягане.

За запълване на витаминните запаси в тялото, продуктът трябва да се приема в схемата 3 х 1 десертна лъжичка. Задължително след постъпването на храна в стомаха.

За мазане

Въпреки ползите от вътрешния прием на маслото от семена на канабис, в някой случаи то е добре да бъде употребявано външно. Може да го нанасяте директно или в смес с друг продукт.

При рани от изгаряне бързо възстановяване на кожата гарантира компрес с масло от канабис. Той се оставя поне два часа върху кожата.

Течният компонент може да се смеси и с конопен протеин. Тази смес е необходимо да престои два часа върху кожата, която има нужда от подхранване с цел насърчаване на регенеративните й процеси.

Ако имате абсцес, добра идея е смесването на маслото с нишесте. Кашичката се нанася на плътен слой върху проблемното място и престоява около половин час. Със същата цел на приложение се използва и сместа, включваща равни части масло от конопено семе+мед.

Външното приложение на маслото от семена на канабис гарантира облекчение и висока ефективност при заболявания на млечната жлеза, както и при артрит и ревматизъм. В първия случай се прилага във вид на компрес, а в другите два случая – като средство за масаж.

Част от външното приложение на лека са и клизмите с него, които се назначават с цел изчистване на дебелото черво от токсини.

Прием, основни принципи, доза

Дозата масло от канабис, предписвана за вътрешен прием, е подчинена на някои основни принципи. На първо място е възрастта на пациента и ефекта, които желаем да постигнем от лечението – по-бързо възстановяване или профилактика.

Дозировка на масло от канабис

Дозировката на масло от канабис, препоръчвана от традиционните лечители, е както следва:

  • при авитаминоза и за запълване на запасите от полезни вещества в тялото – 3 пъти по половин чаена лъжичка за деца и 3 пъти двойна доза (чаена лъжичка) за възрастни; приема се след постъпването на храна в стомаха
  • за възстановяване – 2-3 пъти по супена лъжица преди консумация на храна за период от 15 дни

За вегетарианци и във фитнеса

Маслото от канабис е незаменимо за вегетарианците, както и за хората, които посещават редовно фитнес. То дава нуждата енергия за извършване на тренировките. Освен, че гарантира издръжливост на тялото, маслото обещава и зареждането му с пълния спектър от ценни вещества, необходимо за правилното му функциониране. И най-вече за правилното протичане на метаболитните процеси.

Достатъчно е преди тренировка да приемете 4 супени лъжици от маслото и ще се радвате на завидни резултати. Най-добрият вариант е да прибавите това количество към приеманата храна в сутрешното меню.

Конопеното масло е задължително в менюто на вегетарианците. То е достоен заместител на животинските мазнини, за които е известно, че консумирани недобросъвестно, водят до растеж на раковите клетки.

Вегетарианците и бодибилдърите трябва задължително да включат в менюто си конопено масло.

За вегетарианците, както и за хората с тежки хронични заболявания, маслото от канабис е чудесен вариант да си осигурят несинтезираните от организма ни омега киселини в оптимален баланс.

Освен омега киселините (3 и 6), маслото съдържа още олеинови, палмитинови, гама-линоленови, стеаридонови, ейкозанови и айкозенни киселини. Всички те го превръщат в достоен заместник на животинските продукти, които липсват от менюто на вегетарианците.

За тях са важни и висококачествените протеини в маслото, отличаващи се с голям брой аминокиселини. В състава на маслото цели 20% се падат на протеините, които са важни за изграждането на мускулна маса и възстановяване на костите. Това е още една причина маслото да се препоръчва на фитнес маниаците.

Бодибилдърите потвърждават тези качества на маслото. Препоръчват го средство за изгаряне на излишните мазнини и насърчаване изграждането на мускулна маса. Често в менюто си те го заместват с конопен протеин.

Прием против рак

Канабисовото масло намира приложение и в онкологията. Специалистите са категорични, че онкологичните заболявания не може да се излекуват напълно. Но все пак има средства за подобряване състоянието на пациентите, сред които е и коментираното масло.

В случая то не е панацея, но някои изследвания и най-вече случаят на Рик Симпсън, доказват ефективността му. Той е доказал, че в канабисовото масло се съдържа вещество, което е способно не само да забави растежа на раковите клетки, но и да ги елиминира напълно.

Рик Симпсън е бил диагностициран с рак на простатата, но отказал започването на лечение. Вместо това започнал вътрешен прием на маслото. След няколко седмици лекарите констатирали значително свиване на тумора, а само след 3 месеца обявили Рик за клинично здрав.

Конопеното масло има способността да спира растежа на раковите клетки.

Личният му опит се превърна в стимул за учените, които работят активно за откриване на още полезни свойства на маслото.

Продуктът се препоръчва за прием и след химиотерапия в количество от супена лъжица по 3 пъти на ден с цел по-бързо възстановяване на организма.

За коса, за мазане

Високата репутация на конопеното масло е напълно оправдана и от приложението му в козметологията. То се използва като разкрасително средство за подобряване вида кожа с проблеми, както и на косата.

За гривата се използва най-вече в случаите, когато растежът й е забавен, изглежда вяла и краищата й цъфтят. Маслото е най-ефективното средство за справяне с дразненето и сухотата не само в скалпа, но и по дължините.

За суха коса. За мазна коса

За коса маслото се използва за втриване в неразреден вид или в комбинация с други полезни съставки. За суха коса се препоръчва втриването да започне от скалпа и след това маслото да се разнесе по дължините. Ако гривата е със скалп, предразположен към омазняване, не втривайте маската в него.

Добре е маслото да се нанася леко затоплено. След като го апликирате, според инструкциите, увийте косата с найлон. Останете така час и изплакнете с подходящ шампоан.

Силно увредената коса се възстановява перфектно със следната смес – 2 супени лъжици канабисово олио, по лъжица морковен сок и течен мед + 3 капчици лавандулово масло. Старателно хомогенизираната маса разнесете по цялата дължина. Увийте с найлон и хавлия. След половин час отмийте.

С прекомерната загуба на коса да се справите ще Ви помогне следният микс: 5 лъжици конопено масло, по 3 капчици масло от лайка, кориандър и санталово дърво. Втрийте внимателно в скалпа и чрез едър гребен разнесете и по дължините. Останете два часа и отмийте с вода и шампоан.

При цъфтене на косата

От досадните цъфтежи по косата може да се избавите от следната ефективна маска. За да я приготвите, смесете две супени лъжици от коментираното масло, лъжица глицерин, по супена лъжица течен витамин А и Е, по ампулка от витамините В 6 и 12.

Конопено масло за здрава кожа и сияеща коса.

Внимателно разнесете хомогенизираната маса от среда на дължината към краищата. След половин час може да отмиете маската, използвайки обичайния измивен продукт.

За лице и за кожата

Върху кожата на лицето канабисовото масло се употребява директно или като съставка в маски и кремове. Заради способността си да попива мигновено в кожата, то е подходящо не само за кожа от сух, но и от мазен тип.

Средството притежава способността да изглажда тена, да подобрява дермалната текстурата и да изглажда бръчките. Това са и причините да е изключително ценено като в козметологията.

За суха кожа. За мазна кожа

За да омекотите сухата кожа и да върнете сиянието й, използвайте следната смес – лъжица конопено масло, витамин Е (съдържимото в една капсулка), няколко капчици зехтин и лъжичка течен мед. С тази маска е необходимо да престоите 15 минутки.

За мазна кожа най-добрият начин за приложение на конопено масло включва следните съставки – лъжичка от маслото, няколко капчици лимонов сок, лъжица сок от алое и ампулка течен витамин А.

Всичко това се разбърква добре, след което се нанася върху лицето. Престоява там половин час и се отмива.

В случай, че не сте употребили цялото количество от приготвената смес, съхранявайте го в хладилник до следващата употреба.

Директно приложено върху кожата, маслото помага да се справите с дерматити и екземи.

Против акне и пъпки

Против досадните пъпки и още по-неприятното акне действа ефективно следната смес – конопено масло (две чаени лъжички), oвесено брашно (1-2 супени лъжици), хума (една лъжица). Сместа се разрежда с топла отвара от лайка (около 200 мл) до получаването на консистенция на каша със средна гъстота.

Голямо парче марля напоете в сместа и приложете върху лицето. Оставете върху лицето, докато усетите, че сместа изстива. Повторете процедурата няколко пъти.

За пиене. За отслабване

Маслото от коноп е не само средство за оптимизиране на метаболитната дейност, но и за потискане на апетита. Доказани са неговите ползи за сваляне на излишните килограми.

Изследвания на френски учени потвърждават теорията, че хората, които редовно консумират маслото, са изложени на сравнително по-нисък от затлъстяване. За разлика от тях, тези които не го консумират, са в 4 пъти по-висок риск от натрупване на излишни мазнини.

Конопено масло за здравословно отслабване.

За естествено отслабване и редуциране нивата на лошия холестерол, най-доброто средство е канабисовото олио.

Достатъчно е със закуската да изпиете две супени лъжици от него. Това ще Ви гарантира спад в апетита, като едновременно с това ще набави на тялото Ви всичко необходимо за правилното му функциониране.

Ако искате да повишите издръжливостта му, към храната, консумирана за закуска, прибавете 4 лъжици от маслото.

Други начини на лечение

Маслото от канабис има и други приложения. Специалистите го препоръчват на хората с анемия заради способността му да зарежда кръвта с полезни елементи, включително и желязо.

Продуктът се отразява благоприятно и гастроинтестиналния тракт. Препоръчван е на пациенти със запек заради лекия му слабителен ефект, който е свързан и със способността му да пречиства червата.

Пациентите с язви или други ерозивни процеси, засягащи стомаха и червата, също могат да разчитат на чудното канабисово масло. На тях се препоръчва да приемат по лъжичка сутрин преди закуска и същото количество преди лягане.

Кърмачките също могат да се възползват от качествата на маслото. Полезните вещества от него преминават в майчиното мляко. Те играят ролята на щит, защитаващ не само кърмачката, но и детето й от вируси и тежки инфекциозни патологии.

Десертна лъжичка от маслото, приемано ежедневно, съдейства за увеличаване притока на кърма.

Каротинът и антиоксидантите в несравнимото масло съдействат за запазване на зрението. Помагат при проблеми с паметта. В допълнение тези незаменими вещества редуцират значително риска от атеросклероза.

Веществото канабидол съдейства не само за редуциране на стреса, но и се бори ефективно срещу загубата на костно вещество.

Но приложенията на коментираното масло не се свеждат единствено до тези аспекти на приложение. Ето и още няколко случая, в които е приложимо.

При миома

За жените с хормонални смущения канабисовото масло е незаменимо. Както е известно миомата е едно от заболяванията, възникващи на фона на дисбаланс в нивата на хормоните.

Докато не увеличи значително размера си, това доброкачествено образувание не създава проблеми.

Маслото от коноп е чудесно средство не само за превенция на миома и за туширане на негативните симптоми, но и за свиването на образуванието. Необходимо е ежедневно да се приемат по 1-2 лъжици от лека. Но не забравяйте, че това състояние изисква редовно наблюдение от лекар.

В народната медицина е популярна и рецептата с конопено семе при миома. За тези, които се интересуват от нея, ще поясним, че тя се приема за две седмици. При пъти на ден се приема по кафена чашка преди хранене от следния лек: супена лъжица от счуканото семе, киснато за два часа в 300 мл вряла вода.

При диабет

Маслото от канабис е с доказани ползи върху метаболитните процеси, в това число и върху пациентите с диабет. Все пак захарната болест се разглежда преди всичко като метаболитно смущение.

В книгата си Рик Симпсън споделя, че лични познава хора, които с помощта на канабисовото олио са се отказали завинаги от инжекциите с инсулин. Той споделя, че повечето от тези пациенти са били на инсулинова терапия в последните 30 години.

Конопеното масло се препоръчва на пациенти с диабет.

Но след приема на конопено масло за период от 6 седмици-6 месеца състоянието им значително се подобрило. Някои от тях дори се отказали завинаги от инсулина и нивата на захарта им били трайно регулирани  благодарение на канабисовия продукт.

Според Рик Симпсън това се дължи на способността на маслото буквално да накара панкреаса да работи като „нов“.

Но дори и чудното масло да не доведе до спиране на инсулина, то със сигурност ще подобри състоянието на пациентите с диабет и ще ги предпази от коварните усложнения на това заболяване.

Рик Симпсън е категоричен, че залог за успеха е приемът на истински продукт, както и точната доза, която е индивидуална за всеки пациент.

При псориазис

Психоактивните компоненти в семената на конопа – канабидиол и канабигерол инхибират свръх растежа на кожни клетки, свързани със заболяването псориазис. Първото вещество съдейства и за справяне с възпалението.

Погрешно е да се счита, че псориазисът е кожно заболяване. Да, то засяга кожата, но за проявлението му има причина, която се корени вътре в тялото ни. Много специалисти препоръчват конопеното масло за вътрешен прием като средство за избавяне от псориазис. Достатъчно е на ден да се приемат по 2-3 лъжички от него до изчезването на проблема.

Паралелно с това може да прилагате въпросния лек и външно, втривайки малки количества от него директно в засегнатите части от кожата.

При пациенти с лека форма на псориазис маслото от конопено семе дава добри резултати, прилагано и единствено върху кожата.

При алергия

Конопеното масло има способността да възпрепятства развитието на алергии. Това се отнася за вътрешното и външното му приложение. Приемано като добавка към храната, съдейства за редуциране риска от проявлението на алергични реакции към различни дразнители – алерген от околната среда, лекарство, препарат или храна.

Същото се отнася и за приложението му върху кожата. Маслото от канабис е подходящо решение за третиране на нетолерантната и алергична кожа.

Против паразити и глисти

Против всякакви видове паразити и глисти помага маслото от коноп. То неутрализира токсичните ефекти на неприятните червеи. Но наред с това възпрепятства размножаването им и съдейства за тяхното пълно елиминиране.

На деца с паразити конопеното масло се дава задължително преди хранене в доза от половин чаена лъжичка. За възрастни дозата е една чаена лъжичка. И отново се приема преди хранене по 3 пъти на ден.

При епилепсия

Маслото от канабис е превъзходно за лечение на епилепсия. Американски учени са установили, че употребата му разрежда значително епилептичните пристъпи. В експеримента са участвали деца, които са приемали маслото чрез постепенно увеличаване на дозата за период от 12 седмици.

След приключването му е установено, че пристъпите са се разредили значително при половината от наблюдаваните пациенти.

Американски специалисти са задействали процедурата по признаване на този лек като официално средство за третиране на епилепсия.

При хемороиди

Конопеното масло е мощен лек против хемороиди. За да се избавите от тях е необходимо всяка вечер да поставяте в ануса си тампон, напоен с маслото. Повтаряйте процедурата до пълно изчезване на хемороида.

Заради високото съдържание на мастни киселини и други полезни вещества, оказващи укрепващ ефект върху капилярите, маслото от коноп е подходящо и за вътрешен прием при хемороиди. Но в случая то се приема задължително разредено с вода.

Спазвайте следната дозировка – лъжица от маслото+3 супени лъжици вода. Това количество е еднократната доза. За деня се приемат общо две дози, преди прием на храна.

Рецепти с конопено масло

Заради превъзходния си ядков вкус конопеното масло влиза в състава на някои кулинарни продукти.

Шейк с конопен протеин

За приготвянето на полезен шейк с конопен протеин си набавете следното:

  • супена лъжица ленено семе
  • същото количество семена чиа
  • 200 мл вода
  • четири фурми, почистени от костилките
  • един банан
  • сурови бадеми – 50 грама
  • три лъжици протеин от конопени семена

Около 12 часа оставете бадемите да се киснат в изворна вода. След това ги изплакнете добре. Не е необходимо да ги белите. Но ако желаете, може да го направите.

Сложете ги в съда на пасатора и пасирайте заедно с останалите съставки. Насладете се на питателния шейк!

Салата

На практика всяка салата може да бъде овкусена с масло от коноп. Предлагаме вариант за цезарова салата, включващ следните съставки:

  • една маруля – след измиване листата се накъсват
  • две-три лъжици крутони
  • настърган пармезан – 3 лъжици
  • лъжица конопено семе
  • скилидка чесън

Всичко това смесете в дълбока купа. Залейте с дресинг, приготвен от следните съставки:

  • конопено масло – две супени лъжици
  • две малки лъжички оцет
  • лъжичка горчица
  • 1/4 лъжичка сос Уорчестър
  • една малка лъжичка сос от аншоа

Странични ефекти от олиото, вреди

Вредите от употребата на конопено масло са свързани най-вече с неправилното му приложение и съхранение. То бързо се окислява под въздействието на слънце и топлина. В такъв случай става вредно.

Погрешни са твърденията, че в него се съдържат психоактивни вещества, които водят до замаяност, пристрастяване и халюцинации. Приемът му в по-големи количества може да доведе единствено до разстройство.

Не се съчетава с лекарства за разреждане на кръвта. Възможно е да промени ефекта (да го намали или увеличи) на медикаментите, предписвани при диабет.

Маслото е противопоказно за пациентите с непоносимост към коноп.