Избягвайте 7 храни, които могат да окажат негативно въздействие върху бъбреците

  • admin
  • 17.10.2021
  • Коментарите са изключени за Избягвайте 7 храни, които могат да окажат негативно въздействие върху бъбреците
  • Uncategorized

Бъбреците играят важна роля в човешкото тяло – те отговарят за премахване на отпадъчните вещества чрез урината, производството на хормоните и филтрирането на токсините и излишната течност в кръвта. Ето защо трябва да се грижите добре за тях и да се опитате да ги поддържате здрави. За съжаление, някои храни могат да им навредят и да нарушат тяхното правилно функциониране, ако се приемат в прекомерни количества.

Представяме ви списък с най-популярните хранителни продукти, способни да окажат негативно въздействие върху бъбреците.

1. Авокадо

Въпреки че авокадото е известно със своите хранителни вещества, неговата прекомерна консумация може да бъде опасна за бъбреците, особено ако вече имате диагностицирано бъбречно заболяване. И причината е, че този плод съдържат големи количества калий.

Нашето тяло има нужда от съответния минерал, но твърде много от него в кръвта може да доведе до сериозни проблеми като мускулни спазми и нередовен сърдечен ритъм.

2. Месо

Прекомерната консумация на месо причинява бъбречни проблеми, тъй като животинските протеини са много трудни за усвояване. Те превръщат елиминирането на отпадните продукти в тежест за бъбреците. Диетите, богати на животински протеини, също могат да доведат до развитие на бъбречни камъни. Месото съдържа големи количества пурини, които стимулират производството на пикочна киселина – една от най-честите причини за камъни в бъбреците.

Заменете месните продукти с повече ядки и зеленчуци, за да получите протеините, от които вашето тяло има нужда.

3. Сол

Здравословната диета трябва да включва не повече от 2300 mg натрий дневно (1 чаена лъжица сол). Ако консумирате прекалено много сол, вашите бъбреци трябва да работят по-усилено, за да елиминират излишния минерал, така че може да започнете да задържате вода, което да доведе до високо кръвно налягане.

За да поддържате органите здрави, опитайте се да добавите билки и подправки към вашата диета, вместо да злоупотребявате със солницата. Хубаво би било да намалите консумацията на пакетирани и преработени храни като инстантни супи, консервирани зеленчуци, замразени пици или дресинг за салати, тъй като съдържат много сол.

4. Банани

Ако подозирате, че имате бъбречни проблеми, трябва да обърнете повече внимание на правилното хранене и здравословната диета. Това означава да ограничите консумацията на някои хранителни продукти като бананите, тъй като имат големи нива на калий, който може да бъде вреден за тези, чиито бъбреци не функционират правилно.

Здравият възрастен човек трябва да приема по 3500-4700 mg калий дневно, а бананът (150 грама) вече съдържа 537 mg. Но ако страдате от бъбречни заболявания, приемът на калий трябва да бъде ограничен, тъй като вашето тяло не може да филтрира излишното количество, което да доведе до сериозни здравословни проблеми.

5. Млечни продукти

Въпреки че млечните продукти са богати на витамини и хранителни вещества, твърде много сирене, прясно и кисело мляко могат да причинят повече вреди, отколкото ползи. Това се случва, защото голямото количество фосфор, съдържащо се в тези храни, подлага бъбреците на стрес.

Освен това, ако органите не функционират правилно, те няма да могат да отстранят допълнителния фосфор от кръвта, а това да доведе до изтъняване и отслабване на костите и повишен риск от фрактури.

6. Пълнозърнест хляб

Пълнозърнестият хляб е здравословен и питателен, но се консумира в големи количества и при хора с бъбречни проблеми може да навреди още повече. Причината се крие във високите количества на калий и фосфор, включени в този хранителен продукт. Една филия пълнозърнест хляб съдържа 70
mg калий и 57 mg фосфор, докато една филия бял хляб – по 25 mg от всеки.

7. Портокал и портокалов сок

Портокалите и портокаловият сок са бедни на калории и богати на витамин C. Също така съдържат високи нива на калий. Един портокал осигурява 240 mg от минерала, докато портокаловия сок – около 470 mg.

Като се имат предвид тези числа, консумацията на портокал и портокалов сок трябва да бъде ограничена, особено когато вашите бъбреци не функционират правилно. Ако те не могат да елиминират излишния калий от кръвта, тогава има голяма вероятност вашето здраве да бъде подложено под риск.

Източник: leapsmag.com, brightside.me