ОСТЕОПОРОЗАТА става второто социално значимо заболяване

  • admin
  • 29.10.2021
  • Коментарите са изключени за ОСТЕОПОРОЗАТА става второто социално значимо заболяване
  • Uncategorized

Остеопорозата е заболяване, характеризиращо се с понижена костна маса и намалена здравина на костите, поради което те стават лесно чупливи. Толкова чупливи, че падане или дори леки травми могат да причинят счупване. Счупвания, свързани с остеопороза, най-често се появяват в областта на шийката на бедрената кост в тазобедрената става, китката или прешлените на гръбначния стълб.

Костта е жива тъкан, която непрекъснато се обновява. Нормално съществува равновесие между процесите на издраждане и разрушаване на костта. Остеопорозата възниква, когато създаването на нова кост е по-малко и по-бавно, отколкото загубата на костно вещество.

Остеопорозата засяга мъже и жени от всички раси. Но най-много белите и азиатските жени – особено възрастните жени, които след менопаузата са изложени на най-висок риск. Медикаментите, здравословната диета и физическите упражнения могат да помогнат за предотвратяване на загубата на кост или за укрепване на вече слабите кости.

Симптоми на остеопороза

Обикновено няма симптоми в ранните етапи на загуба на костно вещество. Но след като костите са отслабени и се е развила остеопороза, може да имате признаци и симптоми, които включват:

  • Болка в гърба, причинени от счупен или свит прешлен. Болката може да възникне внезапно, да е много силна, остра и режеща;
  • Загуба на ръст с течение на времето;
  • Прегърбена стойка на гръбнака;
  • Кост, която се чупи много по-лесно от очакваното дори при минимална травма.

Към днешна дата около 40 % от всички жени над 50-годишна възраст са претърпели поне едно счупване. През 2000 г. остеопорозата е определена като третото социално значимо заболяване в света (след сърдечносъдовите и онкологичните заболявания), с прогноза да заеме второ място през 2022 г.

Счупването на бедрената шийка води до повишение с 10-20 % на смъртността в рамките на 1 година и поне една четвърт от пациентите с такива счупвания имат нужда от продължителен престой в болнични заведения. В напреднала възраст само около 1/4 от жените имат нормална костна минерална плътност.