Разберете дали имате непоносимост към глутен чрез 7 признака

  • admin
  • 14.11.2021
  • Коментарите са изключени за Разберете дали имате непоносимост към глутен чрез 7 признака
  • Uncategorized

Глутенът е протеин, който може да бъде намерен в зърнените култури като ръж, ечемик и пшеница. Той е вреден за хората, които страдат от целиакия – заболяване на тънкото черво. Как да разберете дали имате непоносимост към него?

1. Стомашно-чревни проблеми
Симптоми като запек, диария и подуване на корема, независимо от това какво ядете, в повечето случаи са признак на непоносимост към глутен.

2. Трудности при усвояването на витамини
Ако човек има непоносимост или чувствителност към глутен, неговият стомах няма да може да усвоява правилно хранителните вещества от храната. Обикновено, дефицитът на желязо води до откриване на глутенова непоносимост.

3. Кожни изгаряния
Кератозис пиларис и дерматит херпетиформис са кожни проблеми, които се появяват в резултат от излагането на глутен. Те причиняват неприятни изгаряния по кожата на лицето, ръцете, лактите, седалището и линията на косата.

4. Мигрена
Главоболието е симптом на много здравословни проблеми. Въпреки това, ако е придружено от диария, дефицит на желязо и раздразнена кожа, може да бъде показател за глутенова непоносимост. Обикновено се появява час или два след консумация на храна, съдържаща глутен.

5. Ставни болки
Глутеновата непоносимост предизвиква възпаление в организма. Ставната болка, често диагностицирана като ревматоиден артрит, всъщност е признак на непоносимост към глутен.

6. Непоносимост към лактоза
Ако имате проблеми с храносмилането, причинени от прием на лактоза, може да страдате от непоносимост към глутен.

7. Хронична умора
Подобно на случая с мигрената, хроничната умора може да бъде симптом на различни здравословни състояния. Въпреки това, отново, ако е придружена от стомашно-чревни проблеми, не я игнорирайте.