Ябълков оцет – ползи, за които не подозираме + лечение

  • admin
  • 17.12.2021
  • Коментарите са изключени за Ябълков оцет – ползи, за които не подозираме + лечение
  • Uncategorized

Добре познатият ни ябълков оцет е лек от бабините тефтери, който се използва за лечение на най-различни заболявания. Ползите от него са известни от дълбока древност. Още преди 10 хиляди години оцетът е бил използван не само за кулинарни, но и за лечебни цели.
Предците ни открили лечебната сила на киселата ябълкова течност и започнали да я използват за облекчаваме на различни болежки.
Множеството ползи върху здравето ни, оцетът дължи на факта, че при ферментацията му в него се запазват цели 20 микроелемента, съдържащи се в пресните ябълки, сред които – пектин, калий, мед, желязо. Освен на ферменти и биофлавоноиди, киселата течност е богата на вит. В, С, Е и А.

 

Може би вече сте се убедили в антипиретичните свойства на ябълковия оцет и дори не подозирате за останалите му приложения в народната медицина.

Изключително полезната течност притежава уникалната способност да сваля високата температура. Достатъчно е само да поставите кърпа, напоена с разреден във вода оцет на челото оцет и/или да обуете чорапи, напоени в същия разтвор.

Ползите от ябълковия оцет далеч не се изчерпват до тук. С антисептичните си свойства той е сигурен убиец на гъбички. Действа благоприятно и върху чернодробната дейност, стимулирайки дейността по пречистване на токсините от този жизнено важен орган.

Ябълковата кисела течност е едно от най-мощните естествени средства, помагащо в битката с излишните килограми, акнето и вредния холестерол.

Наред с това е средство за облекчаване на болките при подагра, разширени вени и болно гърло.

Подробно с ползите на ябълковия оцет и начините на приложението му ще Ви запознаем в тази статия. Може би точно тук ще откриете лек за вашите болежки.

При диабет и кръвна захар.

На антигликемичните свойства на ябълковия оцет оцет се дължи способността му подобряване на инсулиновата чувствителност и от там да регулира кръвната захар. Нашето тяло е устроено така, че всекидневно произвежда инсулин, благодарение на който регулира нивото на захарта в кръвта.

Ето защо тази кисела течност е изключително полезна за хора с инсулинова резистентност. Те трябва да приемат доза от ябълков оцет(една лъжичка) с всяко хранене. Смесете киселата течност с една чаша филтрирана вода.

Приемайте три пъти дневно, за да поддържате оптималната скорост, необходима за правилното протичане на храносмилателните процеси. Това от своя страна увеличава значително времето за обработка на новопостъпилите захари и поддържа нивото на кръвната захар относително стабилно.

Със зелен чай и други средства за отслабване.

На ябълковия оцет често се приписва свойството за бързо изгаряне на мазнините. Въпреки, че мненията по този въпрос са противоречиви, предполага се, че той стимулира метаболитните процеси и от там насърчава топенето на излишните килограми.

Приемът на оцетна вода създава по-благоприятна среда за храносмилателните процеси. Това предполага и по-бърз метаболизъм.

Комбинацията оцет+зелен чай топи мазнините. Приемайте по три чаши дневно зелен чай. Паралелно с това изпивайте преди хранене по чаша вода с оцет. Ефектът на тези две средства за отслабване се засилва, когато те се комбинират.

Друг начин да си набавите полезните съставки на зеления чай и оцета, е приемът на добавка, съдържаща двете съставки. Приемайте 2х1 таблетка преди хранене. Специфичното за тези таблетки е, че съдействат за метаболитните процеси и подпомагат по-бързото топене на натрупаните мазнини.

Освен това комбинацията зелен чай+ябълков оцет е гаранция за по-нисък холестерол и подобрена сърдечна дейност. Хапчетата подпомагат детоксикационните процеси в тялото и създават идеалните условия за по-бързото прочистване на черния дроб.

Приемат се след хранене с чаша вода. Абсолютно противопоказни са при бременност и кърмене. В редки случаи водят до алергия.

Истинската действаща рецепта за приготвяне на домашен ябълков оцет.

Известният на всички нас ябълков оцет, който се предлага в магазината мрежа, не прилича по нищо на този, който са използвали предците ни. В него са добавени редица консерванти и стабилизатори, които убиват полезните му вещества.

Натуралният оцет е по-богат на фибри и полезни вещества и представлява мътна течност с утаени парченца плодове.

Необходими са Ви няколко килограма добре узрели ябълки (на килограм плод се добавя 200 грама захар и 100 грама мед).

Може да използвате машинка за кайма, за да смелите плодовете. Поставете ги в голям съд и поръсете със захарта. Добавете меда и вряла вода( нивото й в съда трябва да бъде три сантиметра над това на ябълките).

Върху съда се поставя марля сгъната на две. Престоява на хладно десет дни, като сместа се разбърква по два-три пъти на ден. За целта използвайте дървена лъжица.

След указания срок, течността се филтрира през марля и се оставя още месец на топло. След изтичането и на указания срок, ябълковата течност се филтрира отново и се разпределя в стъклени шишета, които трябва да бъдат съхранявани на хладно и тъмно . (Готвач.бг)

Важно е да отбележим, че температурата, при която ферментира оцета в двата етапа от неговото приготвяне, трябва да бъде в интервала 20-30 градуса (нито по-ниска, нито по-висока).

Против херпес.

Изключително ценният за здравето ни ябълков оцет стопира действието на  вируса, причиняващ херпес. Добре е да започнете да третирате кожата си с оцет при първи признаци за поява на херпес. Нанасяйте върху сърбящия участък няколко пъти на ден. Използвайте памучен тампон, обилно напоен в киселата течност.

Против гъбички.

Известният с уникалните си лечебни свойства ябълков оцет е надежден убиец дори на упоритите гъбички. За да се преборите с тях е необходимо освен с качествен оцет, да се снабдите и с голямо търпение.

Процедурата, която ще Ви препоръчаме, прилагайте два пъти на ден. Лечебният курс трябва да продължи 90-120 дни, но резултатът определено си заслужава отделеното време и търпение.

В чаша вода разтворете лъжица оцет и няколко капки лавандулово масло. Върху поразените от гъбички кожни участъци се прави компрес, който трябва да престои поне три часа. (kozmetikata.com)

При гъбички на интимните органи безотказно действат промивките с ябълков оцет. В литър вода се разтварят пет големи лъжици от киселата течност. Правете промивките до отшумяването на проблема.

За прочистване на черен дроб.

С очистителните си качества ябълковият оцет действа благоприятно и върху черния дроб. Киселата течност с богат витаминен и минерален състав изчиства дроба от токсините, натрупани в него.

Освен това, пектиновата течност атакува директно и кристалчетата пикочна киселина и по този начин възпрепятства възникването на по-сериозни усложнения.

За да прочистите дроба си, смесете две лъжици от лековитата течност с 250 мл сок от червена боровинка. Приемът на 3х1 чаши гарантира прочистване на черния дроб от всички шлаки и токсини. (ladyzone.bg).

При холестерол.

Изпивайте по две чаши дневно оцетна вода (лъжичка от киселата течност на чаша вода), за да поддържате холестерола си в оптимални граници.

Опитайте и следната лековита смес, приготвена от равни части ябълкова течност и мед (по една чаша) и осем скилидки чесън. Всичко това се разбива в блендер и оставя в хладилника за пет дни. Едва след това сместа е готова за консумация.

Заместете оцета за приготвяне на оцетната вода с лъжица от тази смес. Приема се при ставни проблеми, висок холестерол, хемороиди и за детоксикация.

При хемороиди.

Приемането веднъж на ден по една доза оцетна вода (една лъжица на една чаша оцет) е сигурен начин за избавяне от хемороиди. Полезното действие на ябълковия оцет в този случай се дължи на способността му да укрепва периферните кръвоносни съдове.

Има начин за локално приложение на оцета при този проблем. Необходим Ви е един тампон, напоен в оцет. С него се притиска хемороида. Престоява се така пет минути.

Процедурата не е никак приятна, тъй като е свързана с дискомфорт и усещане за придърпване и прищипване на кожата. След няколко минути се повтаря. Следва потретване и след него засегнатото място се намазва със зехтин.

Този метод е доказал своята ефективност и благодарение на него стотици страдащи от хемороиди са открили своето изцеление.

За избелване на зъби.

 

Ако искате да върнете белотата и перления блясък на зъбите си, незаменимият ябълков оцет е евтин и лесен начин да се справите с проблема.Уникалната по съдържание на витамини и други полезни вещества кисела течност помага за отстраняване на петната, като същевременно убива бактериите в устата.

Той също така помага за поддържането на рН киселинността в устната кухина в нормални граници и предпазва венците от възпаления.

Жабурете с ябълков оцет всяка сутрин и след това мийте зъбите си, както обикновено. Не забравяйте редовно да консумирате ябълки, които действат за като скраб за зъбите.

С хума при косопад.

Комбинацията хума+ябълков оцет е изпитан лек срещу косопад, който дава бързи резултати. Пригответе гъста кашичка от лечебната глина (пет супени лъжици, количеството зависи от гъстотата на косата и състоянието на косъма), добавяйки вода+ оцет в равни количества.

Нанесете върху скалпа и престойте така поне час, след което измийте косата си.

Ябълковият оцет засилва притока на кръв към скалпа и подобрява кръвообращението, което е важен фактор за овладяване на косопада. В съчетание с хума той набавя на косата необходимите й микроелемнети и витамини за добро здраве.

В резултат от това загубата на косми значително намалява, скалпът е подхранен и новите косми, които излизат, освен, че са по-плътни, растат и с ускорено темпо.

При акне.

Ябълковият оцет е силен антисептик и благодарение на това свое качество действа много добре при акне. Той е идеално средство за минимизиране на порите и тяхното прочистване.

В комбинация с мед и зелен чай върши чудеса. Тези две съставки идеално допълват и подсилват антибактериалните и противовъзпалителните свойства на оцета.

Предлагаме Ви маска, която ще изглади кожата на лицето, премахвайки акне и черни точки. Смесват се лъжица ябълков оцет, двойно повече зелен чай, седем супени лъжици захар (две от тях се добавят най-накрая) и лъжица мед.

Приготвената доза ще Ви стигне за няколко пъти. Използвайте част от кремообразната смес, а останалото количество съхранявайте в бурканче в хладилник.

От оцет може да си приготвите и почистващ лосион за отстраняване на акне и белезите от него. Смесват се в количествено съотношение едно към две оцет и зелен чай. За подобряване на аромата и по-добри лечебни качества на лосиона се добавят няколко капки масло от чаено дърво.

За препоръчване е използването на лосиона вечер заради острата му миризма. След него се нанася крем на лицето.

При подагра.

 

При подагра изключително благоприятно се повлиява болният, приемайки два пъти на ден оцетна вода, приготвена от лъжица от киселата течност, разтворена в чаша вода. За засилване лечебните качества на оцета се добавят и две лъжици мед (по желание).

Облекчение се постига и с компреси с кърпи, напоени в разтвор оцет+вода(1:10). Компресът не трябва да престоява повече от осем часа върху болното място.

При лечение на запек.

Ябълковият оцет е незаменима съставка от лечението на запек по методите на народната медицина.

Определено чаша топла вода, изпита на празен стомах, действа благоприятно на червата и има очистителен ефект. Той се засилва още повече при прибавянето на две лъжички оцет и мед към лековитата напитка.

При цистит.

Безценният ябълков оцет лекува дори цистит. Снабдете се с органичен оцет и приемайте всекидневно няколко лъжички от него (осем-десет), разтворени във водата, която пиете.

Ще останете изненадани от бързия ефект при приложението на този метод за лечение на цистит. Обикновено болният чувства облекчение на четвъртия-петия ден след първоначалния прием.

Против камъни в бъбреците.

Лековитият ябълков оцет в комбинация от лимон+зехтин разбива камъни в бъбреците. Преди да приеме оцета, болният пие комбинацията лимонов сок+зехтин. По 60 мл от двете съставки се смесва и се гълта.

След половин час болният приема смес от лимонов сок (30 мл)+лъжичка оцет. Изчаква се един час и процедурата се повтаря отново (двете стъпки).

Важно: За да има максимален ефект от приложението на тази рецепта, задължително използвайте органичен оцет или домашно приготвен такъв. (avenue.bg)

За щитовидна жлеза.

В случаите, когато трябва да се стимулира дейността на деликатната щитовидна жлеза народната медицина препоръчва приема два пъти седмично лековита напитка, приготвена с ябълков оцет.

Към чаша вода се добавят две лъжици от лековитата кисела течност, една капка йод и лъжичка мед. Приготвената напитка трябва да се пие от болния на бавни глътки по време на хранене.

Процедурата се повтаря 4 поредни седмици. Следва едномесечна почивка и повторение на лечебния курс. (lidiq.com)

За подхранване на косата.

За подхранване на косата доверете се на уникалния ябълков оцет. Киселината в него действа укрепващо на изтощения косъм, като същевременно с това възръща блясъка. Три супени лъжици от киселата течност, която използваме предимно за придаване вкус на салатите, се разтваря в литър вода.

Получената течност се нанася върху косата и престоява час-два върху нея, след което се отмива, за да изчезне неприятния мирис на оцет.

Алтернатива за подхранване косата с оцет е и приготвянето на маска с жълтък. Към него се прибавят две-три лъжици от киселата течност и се нанася върху гривата, къде остава тридесет минути.

 При бяло течение и инфекции.

При бяло течение и инфекции помагат промивки с ябълков оцет. Правете ги по два пъти на ден за нормализиране на влагалищната микрофлора. Разтворете няколко лъжици от течността в литър вода. За стопиране развитието на бактериите, водещи до инфекции в гърлото и устната кухина, пригответе разтвора в по-малко количество, но в същата пропорция и правете промивки с него.

Прибавяте на щипка сода бикарбонат засилва антисептичния ефект на оцета.

С чесън и мед при артрит и болки в ставите.

Чудотворното трио ябълков оцет с чесън и мед цери мъчителния артрит и нетърпимите болки в ставите. Тези три съставки облекчават болките и заздравяват връзката става-сухожилие.

Приготвянето на този лек е изключително лесно. Смесете в блендер чаша оцет със същото количество чист мед. Преди да включите машинката на най-силната скорост добавете осем предварително почистени скилидки чесън. Обработете сместа най-малко минута до пълното хомогенизиране на нейниоте компоненти.

Преди да пристъпите към употребата й е необходимо тя да престои в хладилник пет дни. Приемането на само две лъжици на празен стомах гарантира избавяне от проблема. Само след двуседмичен прием този лек тонизира ставите и няма пречка болният да се върне към изпълнението на дейностите от неговото ежедневие и обичаен ритъм на живот.

При високо кръвно.

Горепосоченият лек цери и високо кръвно. Ефектът на това чудно лекарство се обуславя от способността му да намалява нивата на триглицеридите и коварния холестерол, които са в основата на повечето сърдечни проблеми.

 

Високото артериално налягане е предразполага към сериозни проблеми със сърцето, проявяващи се тежки състояния като инфаркт и инсулт.

Две лъжици ябълков оцет, разтворен в чаша вода (препоръчваме тя да бъде топла) е лек с моментален ефект при високо артериално налягане. Приемът му подобрява състоянието, регулирайки артериалното налягане в оптимални граници.

За премахване на брадавици.

Тесто, приготвено от ябълков оцет, брашно и чесън е лек за премахване на неприятните брадавици. Тези образувания понякога са много упорити и премахването им се оказва много трудно. За мощното действие киселата течност в синергичната комбинация с чесън се знае от незапомнени времена.

Една настъргана скилидка чесън смесете с лъжица оцет и прибавете брашно, за да получите меко тесто. Оформете малка питчица от него. Използвайте лейкопласт, за да я прикрепите към брадавицата.

Използвайте бинт за превързване на мястото, за да сте сигурни, че лапата ще остане върху него за необходимото време. Необходимо е превръзката да престои две денонощия. При свалянето й брадавицата ще се отлети. Повторете процедурата още веднъж при брадавици, които са упорити и не са се повлияли от едно приложение.

При разширени вени.

При разширени вени опитайте компреси с ябълков оцет. Намокрете две кърпи с разтвор, приготвен от студена вода и киселата течност. Поставете ги във фризера, където престоят им продължава няколко минути. Наложете ги върху краката си.

Облекчаващ ефект има и банята с оцетна вода. Напълнете дълбок една кофа или леген с вода и изсипете чашка оцет в нея. Потопете краката и постойте така поне двадесет минути.

За нежна кожа.

Ако още не сте изпробвали нито една рецепта за разкрасяване с оцет, не се колебайте да го прибавите в грижата за нежна кожа. Начините за приложението му са няколко. Като тоник се прилага неразреден за нанасяне върху кожата с тампонче, напоено в него.

Като съставка в маска за лице се използва в комбинация с хума в равни количества. Кашичката престоява десет минути върху кожата. Съчетава се добре и с яйчен белтък, разбит на пухкава пяна. Прибавете към него лъжичка ябълков оцет и оставете масказата за десет минути.

Като компонент в домашно приготвената козметика киселата течност се прилага за почистване на порите и тяхно свиване, както и за избистряне тена на посърналата кожа.

Срещу крампи.

Проявата на неприятните крампи не винаги е свързана с претоварване на мускулните връзки. Често фактор за проявата им стават и смущения в електролитния баланс. Идеалният вариант за неговото възстановяване е приемът на ябълков оцет. Преди тренировка или тежка физическа дейност пийте лъжица от ферментиралата течност, разтворена в чашка вода.

Този тоник релаксира и поддържа тонуса на ставите и сухожилията. (qbalkovocet.alle.bg)

При шипове.

Масаж с оцет действа релаксиращо и облекчаващо при болки, причинени от шипове. Друг ефективен способ е третирането на тези изключително болезнени образувания с вълшебен домашен мехлем. За приготвянето му се изисква да си набавите качествен оцет от ябълки (пригответе си го сами или купете такъв от близкия био магазин) три яйца и салицилов спирт.

 

Старателно измитите яйца сложете в стъклен буркан и залейте с оцет. Необходимо е той да бъде в такова количество, осигуряващо пълно покриване на яйцата. Затворете буркана и го дръжте напълно до пълното разграждане на яйцата. Единствено ципата, която е под черупката няма да се разтвори. Препоръчва се отстраняването й да стане чрез прецеждане на сместа.

Към нея постепенно се прибавя салициловия спирт, при постоянно разбъркване. С приготвения лек третирайте шиповете всяка вечер. Терапията трае до пълното изчерпване на приготвеното количество от мехлема. След това може да бъде повторена с още една доза от мехлема. (Фрамар.бг)

При настинка, хрема, болки в гърлото и кашлица.

Превъзходен метод за превенция и лечение на настинка и специфичните за нея симптоми като, кашлица, хрема и болки в гърлото, са няколко изпитани метода с ферментиралата течност, приготвена от ябълки. Киселините в нея борят с инфекциите и стопират бактериалното развитие.

Топъл компрес на гърлото с оцет гони настинката и кашлица, като бързо успокоява болките в гърлото. Напоете една тънка кърпа с киселата течност и я увийте около гърлото, вързвайки двата й края.

Отгоре увийте с найлон и поставете затоплена хавлия или бутилка с топла вода. Топлина допълнително засилва полезното действие на оцета и спомага за бързото проникване в кожата на полезните му агенти.

Добре е също така да правите поне по два пъти седмично гаргара с оцет. Методът може да бъде прилаган не само с цел превенция от настинка, но и за лечението на кашлица, тъй като киселината в оцета убива инфекциите още на входа и не им позволява да засегнат бронхите, слизайки по-надолу. (dar-center.com)

Тоник с оцет, приеман по 1/2 чаша два-три пъти на ден, облекчава страдания като хрема, синузит и други назални проблеми. Разтворете в чаша топла вода по една лъжица, оцет, мед, джибджифил и щипка канела. Всичките тези съставки имат силно антибактерицидно действие. (Фрамар.бг)

При гастрит.

Разтвореният в топла вода оцет е средство, успокояващо мъчителния гастрит. Вероятно подобно твърдение Ви звучи абсурдно и сте убедени, че кисела течност, каквато е оцетът, е невъзможно да помогне в случая. Но, когато говорим за изключителния ябълков оцет, знайте че всичко е възможно. Като лек при гастрит той се препоръчва от много специалисти.

Мненията относно влиянието на ябълков оцет при гастрит са противоречиви

Не липсват и такива, отхвърлящи тази теза и в никакъв случай не го препоръчват като метод за лечение при поставянето на тази диагноза.

При анемия.

Приемът на ябълков оцет може да измести напълно необходимостта от терапия за допълнителен прием на желязо при анемия. По естествен начин ферментиралата течност доставя на организма липсващия му елемент.

Необходимо е единствено всеки ден да приемате по общо три пъти чаша от познатия лек – лъжица от киселия ябълков еликсир, разтворен във вода (една чаша). Прибавянето на лъжичка мед в никакъв случай няма да навреди.

Действието на еликсира в този случай е двустранно. То се изразява не само в запълване на дефицитните количества желязо, но и нормализиране на хемоглобина.

При синузит.

При синузит са незаменими чудните капки от оцет и бръшлян, облекчаващи затруднената дихателна дейност през носа. Изберете пет-шест здрави листа бръшлян и ги залейте със сто грама натурален ябълков оцет и поставете съда с течността на котлона.

 

Варете я, докато забележите, че нейното количество е останало наполовина. Оставете листата да престоят една нощ в оцета и едва на сутринта прецедете. Вечер преди лягане поставяйте по капка- две във всяка ноздра за освобождаване от излишната назална секреция.

При кондиломи.

Със сигурност най-ефективният домашен лек, който избавя безотказно от кондиломи, е познатият оцет от ябълки. Лечебният метод, който ще Ви предложил има ефект по отношение на външното лечение на болестта. Той премахва кондиломите, но и вирусът, който ги причинява – той остава да живее в тялото.

Притеснете проблемното място с памуче, напоено в оцет и задръжте така 40 минути. Първоначално усещането не е никак приятно, но постепенно се свиква. Повтаряйте процедурата дава път на ден до пълното изчезване на неприятните кондиломи.

За лечение на жлъчка.

Лечебният кисел еликсир се използва като лечебно и профилкатично средство при болна жлъчка. Той възпрепятства отлагането ма жлъчни камъни. Когато жлъчката е възпрепятствана в изхвърлянето на отпадните токсини от нейната дейност, в нея се образуват камъни.

Тяхното наличие затруднява още повече нормалното протичане на жлъчната дейност. Камъните пречат за отичането на жлъчния сок и са фактор за запушването на жлъчните канали, което налага оперативна намеса.

За стимулиране на жлъчката и нейно пречистване от камъни помага познатата ни оцетна вода или прием на лъжица от смеската – ябълков оцет, мед и счукан чесън (по една лъжица от всеки компонент).

При целулит.

Обтриването с оцетна вода на поразените от целулит участъци има невероятен ефект. За приготвянето на масажния еликсир е необходимо в триста милилитра вода да разтворите 40 мл от ферментиралата кисела течност.

С така приготвения разтвор се обтриват проблемните участъци. Този метод не само подобрява кръвообращението, но и дренира лимфата, освобождавайки я от натрупаната в нея течност.Ефектът от приложението на метода е гарантиран, стига и да сте постоянни и ежедневно да прилагате.

 

При рак.

Известният руски академик Болотов е на мнение, че оцетът е революционен лек, тъй като съдържащите се в него на 90 полезни вещества, притежават несравнимата мощ да победят дори рак. По две лъжици дневно от така наречената оцетна паста с мед, оцет и чесън убива коварните ракови клетки, стопявайки ги за часове.

Изключително важно за успешното лечение е и приемът на оцетна вода преди храна сутринта.

За успокояване на колики.

За успокояване на мъчителните колики киселият продукт е невероятно ефективен лек. Този незаменим лек е задължително да приемате преди храна, примесен с мед в равни пропорции (по една лъжица) и разтворен в чашка вода.

Киселата течност регулира чревната дейност и от там се обуславя успокояващият й ефект при колики и стомашен дискомфорт.

Прибягвайте до този лек ще предпазите стомаха си безпощадното влияние на медикаментите за успокояване на болковия симптом.

Приложен локално като компрес също е метод за успокояване на колики. Въху областта около пъпа сложете кърпа, напоена с ферментиралата ябълкова течност и останете в покой поне половин час. Веднага ще почувствате облекчение.

При екзема.

При екзема киснете всяка вечер поразения участък в неразреден оцет. След неколкократно изпълнение на този метод ще забележите, че кожата ви се е изчистила перфектно и от неприятната екзема не е останала и следа. Единственото необходимо условие е кожата предварително да се почисти и кисненето да продължи най-малко половин час (до 40 минути)