Профилактика срещу Алцхаймер – можем ли да говорим за такава?

  • admin
  • 22.12.2021
  • Коментарите са изключени за Профилактика срещу Алцхаймер – можем ли да говорим за такава?
  • Uncategorized

Медицинската наука се провали в намирането на работещи профилактични методи срещу Алцхаймер. Нито има медикаменти, нито хранителни добавки или програма за упражняване на мозъка, които да ни помогнат в предпазването от деменция на този етап, категорични са изследователи от Центъра по базирана на доказателствата практика към Факултета по обществено здраве на Университета на Минесота в Минеаполис.

Няма данни, че приемът на витамини и хранителни добавки помагат за запазване на мозъчната функция, в това число и омега-3, витамините В, С, D и Е, и гинко-билоба. Същото се отнася до програмите за поддържане на когнитивните способности, от 11 други проучвания. Намират се някакви факти, че упражняването на определени мозъчни умения има полза, но тези ефекти са конкретни. Например, ако се работи върху поддържане и подобряване на паметта, тя няма да се влоши, но това няма да се отрази на останалата част от мозъка.При проучването проведено от Центъра обаче не се потвърждава ползата от нито една от препоръките. От 16 изпитания става ясно, че комбинация от различни спортни активности, диетични режими и упражнения за упражняване на когнитивните способности може да има положителен ефект върху мозъка, но силата на доказателствата се приема от учените за ниска. 51 изследвания не регистрират ползи от медикаменти срещу дементивното заболяване. Включени са лекарства, които са специализирани срещу влошаване на когнитивните способности и други, които се приемат при диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол или ниски хормонални нива.

Резултатите от работата на екипа не изглеждат позитивни, но учените обръщат внимание просто, че няма научно потвърдени доказателства, че един или друг метод работи срещу Алцхаймер и че медицината все още е длъжник на пациентите. Радващо е все пак, че двигателната активност и здравословните промени в храненето дават положителни резултати. Не забравяйте, че здравото сърце има отношение към здравия мозък е техният апел.

Колкото до медицинската наука част от експертите са на мнение, че резултатите имат своята положителна стойност. И тя е, че медицинската общност въобще не е наясно какво се случва в организма на човек, за да се развие това коварно заболяване. Изводът е, че преди да се започнат изследвания и се предприема финансиране на всевъзможни илачи, учените трябва да съсредоточат работата си върху намирането на причините за болестта и едва след това да търсят и изпитват лекове за превенция или лечение на Алцхаймер.

Засега все пак поддържането на  здравословен начин на живот, което ще рече стремеж към здравословно хранене, двигателна активност, социални контакти и контрол на кръвното налягане, сякаш малко помага…