Коя е най-добрата диета при начален стадий на диабет и не само?

  • admin
  • 29.12.2021
  • Коментарите са изключени за Коя е най-добрата диета при начален стадий на диабет и не само?
  • Uncategorized

Лечението на захарен диабет е немислимо без специална диета. Особено важна е правилната диета при диабет, когато болестта е в начален стадий.

 

Тогава стриктното й спазване може да реши по-нататъшната съдба на даден човек.

Важно е да се спазва диета при диабет както за да се спре болестта, така и да се направи профилактика срещу тежките й усложнения, а и за да се избегнат състоянията с рязко падане на кръвната захар (хипогликемия). Каквито и медикаменти да вземаме, те няма да са максимално ефективни без спазването на диета при диабет, описват от medikforum.ru.

При диабет е уместно да се спазва прогресивната методика на лечебно хранене тип “пирамида”. В основата на тази диета при диабет са сложните въглехидрати и хранителните фибри. Те съставляват основния процент на всекидневното меню; влияят чувствително върху стойностите на кръвната захар и холестерина. Пациентите с диабет от втори тип – известно е – изпитват чувство на постоянен глад. Посочената храна ще го задоволява за по-дълго време.

Здравословната и необременителна диета при диабет по принцип е насочена към съхраняване или редукция на теглото и това е основно условие за подобряване на здравето. Спазването на диета при диабет не допуска хранене през дълги интервали от време и поемане на големи количества храна. Паузата между две поредни хранения не бива да надхвърля 4 часа. Най-сериозен дял от нормалната диета при диабет трябва да се полага на бобовите храни, кафявия ориз, пълнозърнестия хляб.

Необходими са много течности, но не подсладени. Добро решение са зеленчуците в голямо количество и по-малко плодове. Тези с висока захарност следва да са ограничени или да се въздържаме – например грозде. Всякакви сладкиши са забранени – въздържайте се дори от онези, на чиито опаковки пише “без добавена захар”.

Много специалисти, които проучват вариантите за диета при диабет, обръщат все повече внимание на т.н. скандинавска диета. Тя препоръчва растителни вместо животински мазнини, червени и черни боровинки, кореноплоди, бобови, зеле, орехи, риба и дивечово месо, обезмаслени млечни продукти и пълнозърнести храни. Наблюденията на шведски учени са установили, че при такъв тип хранене се подобрява липидният обмен и се намалява наличието на веществото интерлейкин-1 (IL-1) в кръвта.

Добрата диета при диабет разчита на пълнозърнести храни, нетлъсто месо и много зеленчуци. Високите стойности на IL-1 са сигнал за възпалителни процеси, присъщи на ранните фази в развитието на диабета. Извод – следвайте скандинавската диета при диабет!