5 неща, които стават с тялото ни, когато спрем захарта

  • admin
  • 31.12.2021
  • Коментарите са изключени за 5 неща, които стават с тялото ни, когато спрем захарта
  • Uncategorized

Захарта е сладка, изкушаваща и дори има успокоителен ефект, но тя може да бъде унищожителна за здравето ви, когато с нея се прекалява.

Прекомерната консумация на захар може не само да доведе до най-очевидните проблеми като кариеси, но също до проблеми, свързани с нарушена функция на мозъка, депресия и тревожност, рак и сърдечни заболявания.

 

1. Забавя процеса на стареене

В процеса, известен като гликация, захарта се прикрепя към различни амино групи в тъканните протеини, като колагена, и започва бавно да пренарежда младежката структура на тези амино групи. Това намалява ефективността на колагена и еластина в кожата, които предотвратяват образуването на бръчки, защитават кожата от разтягане и увисване.

В резултат на процеса гликация, структурата на кожата се променя, губи еластичност и стегнатост, ускорява се стареенето и бариерната функция на кожата е нарушена.

Превенцията е намаляването на захарта и въглехидратите и повече консумация на плодове, като боровинки и нар.

2. Сваляте килограми

Диети, които изключват консумацията на захар и въглехидрати, ви помагат да изгорите с 320 калории на ден повече от хранителни режими, с приемане на по-малко мазнини.

От друга страна, диети с високо съдържание на фруктоза допринасят за наддаване на тегло.

Когато нивата на кръвната захар са високи, тялото отделя повече инсулин, за да ги нормализира.

Това води до забавяне на метаболизма. Ето защо намаляването на захарта ще се отрази положително на вашата фигура.

 

3. Ще спите като бебе

При 1/3 от американците се оказва, че втората най-често срещана причина за безсъние е прекалената консумация на захар.

Когато хапнете нещо сладко преди лягане, нивото на кръвната захар в кръвта се повишава и това ви държи будни за по-дълго време.

Ако се нуждаете от малка закуска преди лягане, хапнете овесени ядки. Те поддържат нивото на кръвната захар и също ще повишат нивото на серотонина, който играе важна роля за регулирането на съня.

4. Ще се чувствате по-енергични

Захарта ни прави мързеливи. Когато стане 3 следобед имате нужда да изпиете една безалкохолна напитка или горещо лате. Това моментално ви дава голям приток на енергия, който обаче минава бързо, а вие ставате изморени и раздразнителни, жадни за още една подобна напитка.

А когато решите да хапнете и от любимия си сладкиш, нивата на кръвната захар се покачват значително.

Високите нива ви карат да се чувствате по-уморени. Затова, когато намалите приема на захар, вие ще регулирате енергийните си нива, а кръвната захар ще бъде в норма.

5. Ще предпазите черния дроб

Излишната захар оказва отрицателен ефект върху черния дроб, подобно на алкохола.

Избягването на захарта означава избягване на претоварен черен дроб и помага да се поддържа оптимално функциониране, а тялото ви ще елиминира много по-лесно натрупаните токсини.