ПСОРИАЗИС – ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ЛЕЧЕНИЕ, СЪВЕТИ

  • admin
  • 11.05.2022
  • Коментарите са изключени за ПСОРИАЗИС – ПРИЧИНИ, СИМПТОМИ, ЛЕЧЕНИЕ, СЪВЕТИ
  • Uncategorized

Освен че нанасят поражения върху състоянието на кожата, кожните заболявания носят със себе си много психологически последствия, включително ниско самочувствие. Ето защо е важно да знаете повече информация за видовете кожни заболявания, какво ги причинява, какви са симптомите и как се лекуват. В днешната статия ще обърнем внимание на едно хронично рецидивиращо кожно заболяване – псориазис. Ще се запознаем с това какво представлява, какви видове има и какви са симптомите му. А за финал сме ви подготвили и добър алтернативен метод, който да се справи със симптомите, затова останете с нас до края на статията.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПСОРИАЗИСЪТ

Да започнем с това какво е псориазис. Познат още като люспест лишей, псориазис е хронична неинфекциозна дерматоза. Под хронична се разбира, че състоянието не може да се излекува, но може да се поддържа. Могат да се редуват периоди на акутно обостряне и периоди, в които заболяването е в рецидив и не се наблюдават отчетливи симптоми.

Характерно за всички, страдащи от заболяването, са нарушения в имунната система, заради които клетките на кожата започват да се делят прекалено бързо. Докато при нормалното развитие на една кожна клетка, времето, необходимо за преминаването през всички слоеве и нива на епидермиса, е 4 седмици, при псориазис всичко това се случва за 3-4 дни. В резултат на това клетките не могат да завършат развитието си и се натрупват една върху друга.

ВИДОВЕ ПСОРИАЗИС

От медицинска гледна точка съществуват цели 5 различни вида псориазис. Това са:

  • Псориазис вулгарис – Най-обикновената форма на болестта, която се характеризира с червени лезии, които могат да бъдат покрити със светли люспи. Те падат дори при най-леко докосване. Най-често се образуват по скалпа, лактите и коленете;
  • Инвертен псориазис – Отново се появяват яркочервени лезии с жълто-сива коричка, позиционирани основно по сгъвките на тялото. Гънките под мишниците и тези под гърдите са сред най-често засегнатите участъци, особено при хора, страдащи от затлъстяване;
  • Гутатен псориазис – Проявява се в детството или през юношеството и се изразява в малки червени петънца, локализирани върху крайниците и торса;
  • Пустулозен псориазис – Характерен за възрастните хора, води до зачервена кожа по ръцете и краката, върху която се образуват мехури с гнойна течност. Класификацията се различава в зависимост от мястото на поразяване – лице, нокти, скалп, стави, полови органи, длани и стъпала;
    Еритродермичен псориазис – Видът с най-тежко протичане на заболяването, при който голяма част от тялото е засегната и отделя големи люспи. Нуждае се от незабавно лечение, защото води до възникване на усложнения.

СИМПТОМИ

Важно е да отбележим, че симптомите на псориазис могат да варират в зависимост от вида и начина на протичане на заболяването. Симптомите основно биват няколко вида:

  • Сухота и напукване на кожата – Кожата може да бъде толкова суха, че да стигне дори до кървене;
  • Зачервяване на кожата – Зачервяването на кожата е сред най-честите и упорити симптоми при псориазис;
  • Люспене на кожата – В зависимост от засегнатата зона се появяват люспи, които лесно се отлепят от кожата;
  • Сърбеж – Може да бъде толкова силен, че да се стигне до разраняване на засегнатите участъци;
  • Обриви – Могат да варират по интензитет и големина – от няколко малки петънца до големи образувания, обхващащи големи зони от тялото.
  • Скованост в ставите – При някои видове псориазис сковаността, подуването и болките в ставите могат да бъдат често срещани и дори да прераснат в т.нар. псориатичен артрит.

Важно е да отбележим, че всички тези симптоми се срещат най-често в зоните на лактите, дланите, коленете, краката, ходилата на стъпалата, гърба, лицето и скалпа.

ПРИЧИНИ ЗА РАЗВИТИЕТО НА ПСОРИАЗИС

Все още няма ясна идея какво предизвиква появата на заболяването псориазис. Въпреки това се смята, че има няколко основни фактори, които могат да се окажат причина за появата му. Това са:

  • Фамилна обремененост – Изследвания показват, че заболяването се предава генетично. При един засегнат родител, шансът детето да унаследи заболяването е 8%. При двама засегнати родители, рискът достига 41%. Освен това е открита връзка между болните от псориазис и наличието на HLA-B13, -B17, -B37, -Bw57, -Cw6, -DR7 гени в ДНК-то им;
  • Фактори на околната среда – Като с повечето заболявания, тук също околната среда може да окаже влияние;
    Инфекции – Остро настъпилата стрептококова инфекция се смята, че може да бъде причина за появата на някои от видовете псориазис;
  • Нисък имунен отговор – Хората с нарушен имунен отговор, било то заради противоракови терапии, или някакви имунни заболявания, могат да отключат псориазис. Освен това при тях заболяването протича и по-тежко.

РИСКОВИ ФАКТОРИ, ВЛОШАВАЩИ ПСОРИАЗИСА

Сред основните фактори, които могат значително да влошат протичането на състоянието, са факторите, свързани с начина на живот. Завишеният прием на алкохол и интензивното тютюнопушене оказват негативно влияние и обострят симптомите. Затлъстяването, вследствие от нездравословно хранене, предвещава появата и оформянето на плака в кожните гънки. Потенето и фрикциите на тези гънки раздразват кожата и по този начин позволяват по-лесното развиване и обостряне на симптомите.

Използването на некачествена и неподходяща козметика, антибактериални средства, битова химия и спиртни разтвори също може да обостри състоянието. Приемът на някои видове лекарства, като бета-блокери, тетрациклинови антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) и литиеви препарати, също оказват влияние. Инфекциите, за които по-горе стана дума, не само могат да са причина за появата на заболяването, но и значително могат да влошат протичането на симптоматиката.

Стресът и психическото напрежение доказано оказват негативно влияние при симптомите на вече появило се заболяване. Важно е да отбележим, че те не могат да се считат за провокиращ фактор за първа поява на заболяването. Що се отнася до физическите наранявания – всякакви кожни травми и наранявания могат да стимулират процеса по образуване на плака.

ДИАГНОСТИЦИРАНЕ НА ПСОРИАЗИС

Диагностицирането на псориазиса, и по-специално на вида псориазис, става единствено и само след консултация с лекар. Някои от симптомите на заболяването силно наподобяват тези на други кожни заболявания. За да се разграничи вида на кожния проблем, се извършва физикален преглед, а при необходимост се прави и кожна биопсия. Лекарят ще вземе предвид симптомите, общото ви състояние и всички евентуални коморбидни заболявания.

Не се опитвайте да се диагностицирате и да се лекувате сами. Доверете се на професионалист, който ще ви постави диагноза и ще ви изпише подходящо за вас лечение. Посете специалист, ако обривът се изостри, сърбежите и болките станат непоносими или вече изписаното ви лечение води до появата на странични ефекти.

КАКВИ СА ВЪЗМОЖНИТЕ УСЛОЖНЕНИЯ

Едно от най-честите усложнения, които се появяват вследствие на псориазис, е псориатичният артрит, за който бегло споменахме по-горе в статията. Той води до подуване и болки в ставите. Няма ограничение за това кои стави могат да бъдат засегнати. Ако симптомите на псориазис не се овладеят, могат да се получат трайни увреждания и болки в ставите.

Други усложнения, включват:

  • Конюнктивит;
  • Автоимунни заболявания;
  • Психически последствия – тревожност, ниска самооценка, ниско самочувствие, депресия;
  • Високо кръвно налягане;
  • Диабет тип 2.

НАЧИНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПСОРИАЗИС

В днешно време съществуват различни начини за лечение на заболяването в зависимост от интензитета на симптомите и дори от вида на псориазиса. Най-основните методи са:

  • Медикаментозна терапия – При по-тежки случаи се налага изписването на медикаментозна терапия за перорален прием. Най-често дерматолозите изписват имунодепресанти и производни лекарства на витамин А, които целят да регулират и забавят деленето на клетките.
  • Локално третиране на засегнатите участъци – Използват се различни кремове и мехлеми, които целят да облекчат симптомите и да подобрят състоянието на кожата. Тук често се изписват естествени и натурални продукти.
  • Фототерапия – Ефективно лечение за псориазис, което обаче не е подходящо за всеки пациент. Когато е възможно, терапията се предлага единствено и само при възрастни, като самите сесии са кратки като продължителност и не се повтарят често.