Уникалните полезни свойства на билката асафетида

  • admin
  • 17.06.2022
  • Коментарите са изключени за Уникалните полезни свойства на билката асафетида
  • Uncategorized

Билката асафетида не е много позната в нашите географски ширини, но е широко използвана в традиционната индийска кухня, където се използва под формата на ароматна подправка с богати вкусови и най-вече – лечебни свойства.

Ароматът на асафетидата е много силен, а мнозина го оприличават с този на лука. Билката се използва от древни времена, като интересен факт е, че първоначално се е използвала за прогонване на злите духове.

Впечатляващи са лечебните свойства на асафетидата. Тя е изключително полезна при проблеми с дихателната, нервната и храносмилателната система.

Препоръчва се за прием при спазми на гладката мускулатура, помага при бронхит и астма, подсилва имунната система и подпомага бързото възстановяване при грипни състояния. Има детоксикиращо действие и премахва токсините от организма.

Интересно свойство на билката асафетида е, че помага за осъществяването на нормална връзка между двете мозъчни полукълба. Хора, които страдат от нестабилна нервна система, трябва да приемат асафетида за успокояване на истеричните епизоди. Вдишването на аромата на асафетидата пък помага за успокояване на паник атаки.

Асафетидата има добър болкоуспокояващ ефект. Помага за лечение на синдрома на раздразненото дебело черво. Има и противосъсирващи свосйтва. Облекчава мускулни възпаления и зъбобол.

Все пак е хубаво да се направи консултация с лекуващия лекар преди да се пристъпи към лечение с асафетида. Големи количества от нея могат да причинят гадене и някои други неприятни странични ефекти.