Лечебни свойства на билката синя жлъчка (цикория) – как да се възползваме

  • admin
  • 18.09.2022
  • Коментарите са изключени за Лечебни свойства на билката синя жлъчка (цикория) – как да се възползваме
  • Uncategorized

Лечебни свойства на билката синя жлъчка. Позната и под името цикория или синя млечка, билката синя жлъчка (Cichorium intybus) е многогодишно растение от семейство Asteraceae. Често срещано растение в България, разпространено в цялата страна, край пътища, сухи ливади. Съдържа гликозиди, които оказват лечебно действие при храносмилателни разстройства и проблеми с дихателната система.

Цъфти доста красиво и гали окото с множеството си сини цветове. Мощният и дълъг корен на цикорията е не само годен за консумация, но има и многобройни лечебни свойства. Освен корена, в народната медицина се използва и цялата надземна част на тези растения.

съвет , знаете ли че

Знаете ли, че: корените на билката синя жлъчка (цикория) са основната съставка на познатото ни кафе Инка. То е доста добър заместител на кафето, а добрата новина за някои хора, е че кафето е безкофеиново. Продължителната употреба на кафе от цикория регулира стойностите на кръвната захар, понижава нервното напрежение и уравновесява нивата на кръвното налягане.

Цикорията е позната в Европа и Азия от няколко хиляди години. И дори в древността са отбелязани нейните лечебни свойства. Сега проучванията показват, че коренът и всички други части на това растение съдържат много полезни за човешкото тяло компоненти, които могат да се използват при лечението на различни заболявания.

Съдържа органични и мастни киселини, витамини – тиамин, рибофлавин, аскорбинова киселина, каротин; танини, флавоноиди, смолисти и горчиви вещества, протеини, въглехидрати – фруктоза, инулин, гликозид, както и много микроелементи, включително цинк, желязо, никел, хром, цирконий, мед, калиеви соли.

Как да съберем и изсушим билката синя жлъчка

Всички части на билката цикория са полезни. Ето защо, по време на обилен цъфтеж, когато растението има максимално количество полезни вещества, стъблото, листата и цветовете се нарязват, натрошават и изсушават, след което се използват в отвари, настойки и тинктури. Коренът от цикорията се изкопава през есента. Внимателно се изкопава от всички страни с лопата, за да не се повреди, след което внимателно се отстранява от земята със стъблото.

Коренът заедно със стъблото се оставя за една седмица за сушене под навес или в проветриво помещение. През това време ще има изтичане на хранителни вещества от изсъхналите надземни части към корена. След това коренът се отделя от стъблото, измива се внимателно, нарязва се на тънки колелца и се суши в сушилня при температура не по-висока от +60°C.

Как да събираме билки от природата за домашната аптека

Ако не можете сами да се запасите със суровините от това растение, тогава можете да потърсите в аптеката. Фармацевтичната индустрия произвежда суха билка цикория в пакети от 100 грама обикновено.

В официалната медицина билката синя жлъчка все още не се използва широко, но в народната медицина приложението й е разнообразно. Много подходяща е за лечение на чернодробни заболявания. Също така има уринарни и холеретични, противовъзпалителни, заздравяващи рани свойства, насърчава активирането на метаболитните процеси. Тъй като цикорията съдържа интибин гликозид, тя се използва за облекчаване на тахикардия, за разширяване на кръвоносните съдове. Има и успокояващ ефект върху централната нервна система.

Различни препарати, приготвени от билката, се препоръчват от народните лечители за различни стомашно-чревни заболявания, например гастрит и колит, за холелитиаза, за лечение на диабет тип 2, за подагра, а също и като общоукрепващо средство.

Знаете ли, че: корени на билките синя жлъчка, бял трън и глухарче са сред най-добрите за пречистване на черния дроб и стимулиране на жлъчната секреция. Те спомагат доста качествено за подобряване работата на стомашно-чревният тракт. Пият се като чай – по 1 ч.л. на 250 мл. вряла вода (както поотделно така и в комбинация)!

Отвара от корени на цикория – лечебни свойства на билката синя жлъчка

За да направите отвара, залейте две супени лъжици натрошени корени с половин литър вряща вода. Сложете на слаб огън за половин час. След това още половин час бульонът трябва да се настойва и филтрира. Вземайтете от тази отвара три пъти на ден преди хранене по половин чаша при заболявания на черния дроб, бъбреците, далака.

Повишава апетита, помага на сърцето, подобрява храносмилането. Също така загрята отвара от корените се използва при зъбобол, за изплакване на устата при стоматит и дори при тонзилит. Можете да го използвате под формата на обтривки и външно при екземи, тумори, стари рани.

Отвара от нарязана билка цикория

За да приготвите отвара, трябва да вземете 40 г наситнена синя жлъчка. Заливате билката с един литър студена вода и слагате на котлона. Оставете течността да заври и след това оставете да къкри 15 минути на слаб огън. След като изключите котлона, настойвайте бульона за още един час и след това течността трябва да се филтрира. Получената отвара се приема по половин чаша 2-3 пъти на ден преди хранене при стомашни заболявания, анемия, диабет, заболявания на далака, артрит, ревматизъм, подагра, затлъстяване.

Инфузия на корен от синя жлъчка

За получаването на инфузията се заливат 2 чаени лъжички счукан корен с една чаша вряща вода. Получената настойка се пие на малки порции през деня при чернодробни заболявания, жълтеница, гастроентерит, увеличен далак, камъни в жлъчката, бъбречни заболявания. Тази настойка се използва и външно при кожни обриви, циреи, карбункули.

Тинктура от корен на цикория – лечебни свойства на билката синя жлъчка

За да приготвите този лек, трябва да вземете 50 г нарязан корен от цикория и да го залеете с половин литър водка в стъклен съд. Запушете гърлото на съда и го сложете на тъмно място за две седмици. След това се прецежда и се приемат по 30-40 капки с малко количество преварена вода. Тази тинктура се приема при заболявания на черния дроб, бъбреците, далака, подобрява храносмилането, повишава апетита и успокоява нервите.

Спиртната тинктура се използва и външно – за лечение на хронични рани и екземи, тумори. При лечение на сърбящи дерматози, фурункулоза, подагра под формата на лосиони, вани и превръзки се използва и отвара от цветовете на цикорията. Също така, отвара от тези цветове се използва орално за заболявания на черния дроб, жлъчния мехур, гастрит, диабет, както и за подобряване на храносмилането, повишаване на апетита.

Инфузия на цветове на синя жлъчка

Действа успокояващо на централната нервна система, подобрява сърдечната дейност, забавя пулса. Настойки и отвари от цветове на синя жлъчка се използват при неврастения, истерия. Приготвя се запарка от две супени лъжици цветове, които се заливат с 0,5 л вряща вода. Тази инфузия подобрява и храносмилането.

Народни методи за лечение с цикория

Отвара при заболявания на бъбреците и черния дроб, за подобряване на храносмилането

  • 15-30 гр сухи листа и корени от цикория се заливат с 1 литър гореща вода, варят се 5 минути. Отварата се приема по една чаша преди ядене следобед и вечер.

Отвара за лечение на черен дроб, бъбреци, жлъчен мехур и запек

  • 1 супена лъжица наситнен корен се залива с три чаши гореща вода. Вари се на тих огън около десет минути. Охладете бульона и прецедете. Пийте една трета от чаша три пъти на ден.

Отвара при хипертония, хепатит, холецистит, панкреатит, холелитиаза

  • Залейте 2 чаени лъжички суха нарязана билка цикория с две чаши гореща вода. Вари се 10 минути на слаб огън, прецежда се. Приемайте по половин чаша отвара три пъти на ден.

Отвара от корените за лечение на болки в ставите

  • 0 грама счукан сух корен се заливат с една чаша гореща вода, вари се 15 минути на тих огън, прецежда се. Добавете преварена вода до първоначалния обем. В отвара намокрете марля и нанесете върху болните стави.

Инфузия на билка цикория за аритмия

  • Залейте 20 грама натрошена суха билка с чаша вряща вода, оставете за 30 минути, прецедете. Вземете две супени лъжици инфузия три пъти на ден. Това средство стимулира сърдечната дейност и облекчава отоците от сърдечен произход.

Инфузия за лечение на хемороиди

  • 1 чаена лъжичка стрита цикория се залива с чаша гореща вода. Настойвайте и прецедете. Вземайте от инфузията по половин чаша 3 пъти на ден преди хранене.

Синя жлъчка за красота и укрепване на косата – лечебни свойства на билката синя жлъчка

Синята жлъчка (цикорията) се използва в народната медицина за подобряване структурата и растежа на косата, срещу косопад. Отварата от корените и стъблата ще ви помогне да върнете жизнеността и естествения блясък на косата. Отварите се използват и за лечение на акне и гнойно акне.

Рецепта за отвара при косопад

  • Изсипете 3 супени лъжици натрошени корени и билки от цикория с чаша вряща вода, оставете да ври 20 минути на слаб огън, настойвайте за една нощ на топло място. Втрийте отварата в кожата на главата.

Рецепта за укрепване и против косопад

  • 2 супени лъжици корен се смила и залива с 2 чаши вряла вода. Загрейте на водна баня за 20 минути, охладете и прецедете. Добавете преварена вода до първоначалния обем. Изплакнете косата след измиване.

Отвара за лечение на акне

  • Залейте 1 супена лъжица суха трева от цикория с чаша вряща вода, оставете да ври на слаб огън около 10 минути. Оставете за 20 минути и прецедете. Напоете памучен тампон в отварата и обтривайте лицето си сутрин, следобед и вечер.