Гръмотрън – помага в битката с килограмите

  • admin
  • 12.10.2022
  • Коментарите са изключени за Гръмотрън – помага в битката с килограмите
  • Uncategorized

Гръмотрън (лат. Ononis spinose, Ononis arvensis) е многогодишно бодливо, тревисто растение или полухраст от семейство Бобови (Fabaceae). На височина достига до 70 см. Стеблата са стелещи се, възходящи или изправени, прости или разклонени. Листата са последователни, тройни и прости. Цветовете са по два, по-рядко единични в пазвите на листата по дължината на стеблото и клонките, формиращи рехави до сбити гроздовидни съцветия. Венчето е розово или розововиолетово, по-рядко бяло. Цъфти от юни до септември.

Действие и приложение. Дрогата притежава диуретично и противовъзпалително действие. Редица изследвания показват, че отварата от корени на гръмотръна действа диуретично и увеличава с 20% отделянето на пикочна киселина. Действието е краткотрайно и при продължително приложение се получава обратен ефект. Според някои изследователи диуретичното действие се дължи на гликозида ононид и на сапонините. Според други, диуретично действие оказват само сапонините, нещо което се потвърждава от опити, направени с растителни части на гръмотръна, които не съдържат сапонини. В този случай диуретичният ефект липсва.

Диуретичният ефект на гръмотръна се използва при камъни в бъбреците. Противовъзпалитялният ефект на гръмотръна се използва и при други заболявания на отделителната система – цистити, пиелити, нефрити. В народната медицина, гръмотрънът се използва за лечение на ставен ревматизъм, подагра, а външно – под формата на бани се прилага при хронични дерматози и екземи.

Гръмотрънът е едно от най-добрите природни средства за премахване на излишните килограми. Билката има свойството да ускорява процеса на обмяна на веществата, като стопяват мастните клетки и потискат апетита. Чаят от гръмотрън е идеална добавка към даден хранителен режим, целящ намаляване на теглото. Подходящо е комбинирането на гръмотрън с други ароматни билки като мента, мащерка, кантарион, бъз и др.

Химичен състав. Дрогата съдържа флавоноиди, танини, смоли, сапонини, тлъсто масло и етерично масло, нишесте, захари смоли, лимонена киселина и други.

Дрога. С лечебна цел се използват корените на гръмотръна. Изсушените корени имат специфична миризма, горчив вкус със сладникав привкус. Корените се събират рано напролет преди цъфтеж или през есента, след цъфтежа от август до октомври. Събраните корени се почистват от пръстта, насичат се и се оставят да изсъхнат на слънце.

Ако намирате статията за полезна, молим да я споделите! Така ни помагате да се развиваме и да публикуваме все повече полезни материали за народната медицина!