Пасифлора – природен антидепресант

  • admin
  • 22.10.2022
  • Коментарите са изключени за Пасифлора – природен антидепресант
  • Uncategorized

Странното име пасифлора е дадено на красивото цвете от монах, който успява да види в сложно устроените му цветове символи на Христовите мъки. На латински passio означава страдание, а flos – цвете. Пасифлорите са около 500 вида, произхождат предимно от Южна Америка. Повечето се отглеждат заради красивите цветове, но някои раждат и много вкусни плодове – маракуя.

Други видове имат лечебни свойства.

Едно от най-типичните приложения на пасифлората е за терапия на тревожност и възбуда. От проучвания се твърди, че растението помага при безсъние и безпокойство. Предполага се, че повишава нивото на гама-аминомаслената киселина (ГАМК) в мозъка. Това е невромедиатор, който намалява мозъчната активност, което може да ви помогне да се отпуснете и да спите добре.

В проучване, публикувано в изследванията по фитотерапия, участниците пили дневна доза билков чай с пасифлора. След седем дни те съобщават за подобрения в качеството на съня си.

Изследванията показват благотворното влияние на пасифлората върху съня при възрастните.

Проучвания, публикувани в списанията Anesthesia и Analgesia изследва ефекта на пасифлората върху пациентите, планирани за операция. Те съобщават, че са по-малко тревожни в сравнение с групата, която са получавали плацебо.

При депресия. Пасифлората е растение, на което пациентите биха могли да се доверят при леки депресивни състояния. Изследванията показват, че лечението с пасифлора на леки до умери депресивни състояния е с по-кратка продължителност, от лечението с конвенционални медикаменти.

Някои членове от семейството на пасифлора могат да помогнат при лечението на стомашни проблеми. Има провеждани проучвания, които наблюдават свойствата на растението при лечение на язви на стомаха. Изследователите твърдят, че пасифлората облекчава симптомите.

Противопоказания. До момента няма достатъчно проучвания относно действието на билката по време на бременност, кърмене и при малки деца. За това пасифлора не се прилага при тези рискови групи. Има данни, че по време на бременност използването ѝ може да предизвика контракции.

Странични ефекти. Счита се, че растението е напълно безопасно, но са възможни някои странични ефекти като сънливост, виене на свят, объркване. Едновременният прием с други седативни лекарства не се препоръчва.

Химичен състав. Растението съдържа около 0,5% харманови алкалоиди – харман, хармин, хармол. Освен алкалоиди пасифлората съдържа фенолни съединения, кумарини, флавоноиди и др.

Дрогата представлява събраните по време на цъфтеж надземни части.

 

Източник: puls.bg