Лечебните свойства на лайката

  • admin
  • 25.11.2022
  • Коментарите са изключени за Лечебните свойства на лайката
  • Uncategorized

Лайката е едногодишно тревисто растение с разклонено стъбло. Високо е до 50 cм. Листата са двойно- и тройноперести, нишковидни, нарязани. Цветовете са събрани в съцветие кошничка.

Цветните кошнички са разположени на върховете на многобройните стъблени разклонения на дълги дръжки. Другото име на лайката е лайкучка.

Расте в буренливи и изоставени места и край пътища. В България е разпространено от 0 до 1000 м надморска височина. Разпространено е в Европа, Северна Америка и Азия. За лечебни цели се употребяват цветовете на лайката – Flores Chamomillae.

Събират се през периода на цъфтежа (от май до юли), като се откъсват целите цветни кошнички, заедно с малка част от дръжките, и се подреждат в плитки кошници или рамки за сушене на билки. Сушат се на сянка или в сушилня при температура до 35 °C.

Изсушените кошнички имат бели периферни листчета и зелени дръжка и обвивка. Изсушената дрога (билката) е с приятна миризма и слабо горчив вкус. Съхранява се на сенчесто, сухо и проветриво място. Допуска се съдържание на влага не повече от 15%.

Универсално лекарство – помага срещу разсейване, умора, раздразнителност, успокоява и отпуска преди лягане. Има положителен ефект върху емоционалното състояние на човек.

Източник: zdrave.to