ТОП 13 доказани при изследвания чудодейни лечебни качества на скромното глухарче

  • admin
  • 20.04.2023
  • Коментарите са изключени за ТОП 13 доказани при изследвания чудодейни лечебни качества на скромното глухарче
  • Uncategorized

На хората отдавна са познати  лечебните качества на глухарчето . То пониква рано напролет веднага след разтопяването на снега и е едно от малкото растения, които започват да цъфтят рано  и завършват късно есента.

В нашите географски ширини глухарчето по-скоро се възприема като плевел, от който може да изплетете детски венец. Мнозина не оценяват стойността на това невероятно жълто цвете, което прилича на малко слънце. Междувременно в някои европейски страни като Япония, Индия и Съединените щати, глухарчето се отглежда в специални плантации, за да се използва за медицински цели.

Описани са повече от две хиляди разновидности на глухарчета

От тях на около 70 вида е обърнато специално внимание. Те се различават по географското си разпространение и по някои външни характеристики. Обикновеното глухарче е най-често срещаният вид растение, което в изобилие покрива ливадите и поляните в много региони на света. Има още Белоезичесто , Глухарче белезникаво – има опушени листа, жълто-бели цветове. Глухарче есенно – то се различава с по-малко буйната си кошница от съцветия, която се отваря по-близо до есента и листа, разделени на повече пера – разпространено е в Крим, на Балканите, в страните от Южна Европа. Глухарче плосколистно  расте в Япония, Китай, Корея и Приморския край на Русия.

Ползи за здравето

Лечебните свойства на глухарчето

Официалната медицина потвърждава, че различните части на глухарчето са ефективни в комплексната терапия на такива състояния като кашлица, хроничен запек, стагнация на жлъчката, хелминтоза (острици), намален имунен статус, нервно изтощение, намалява холестерола, подобрява функциите на черния дроб, премахва камъни от жлъчния мехур, помага за възстановяването на организма след тежки хирургични операции и заболявания.

Стритите на прах корени от глухарче имат и външно приложение при повърхностни охлузвания, дълбоки рани, изгаряния, рани от залежаване.

Прахът от корените на растението се цени от пациенти с диабет поради способността му да понижава нивата на глюкозата. Глухарчето съдържа активни вещества, които действат оздравително на очите и подобряват качеството на зрението – лутеин и зеаксантин.

Редовният прием на продукти на базата на глухарче помага за справяне с възрастовата загуба на зрението, намалява вероятността от развитие на катаракта.

Какви вещества съдържа глухарчето?

Пресните листа от глухарче съдържат (на 100 гр): калории 45 Ккал, мазнини – 0,7 гр,  протеини – 2,7 g, въглехидрати – 9,2 g, вода – 85,6 g, пепел – 1,8 g, целулоза – 3,5 гр, витамини К – 778,4 мкг, 648% лутеин + зеаксантин, 13610 мкг – 235%, бета каротин 5854 мкг – 117%, витамин А (ретинол) 508 мкг – 57%, витамин С (аскорбинова киселина) 35 мг – 39%, витамин В2 (рибофлавин) 0,26 мг – 20%. витамин В1 (тиамин) 0,19 мг – 16%,  витамин В6 (пиридоксин) 0,25 мг – 13%,  както и минерали като Калций – Ca, Мед – Cu,  Желязо-Fe, Манган – Mn , Калий – К .

Бета-каротина в глухарчето е мощен антиоксидант. β-каротинът предотвратява окисляването и разрушаването на клетките от свободните радикали.В хода на последните биохимични изследвания стана възможно да се идентифицира цикоровата киселина – CRA.Най-висока концентрация на това вещество е установена в листата и стъблото на глухарчето.Цветовете на глухарчето имат високо съдържание на полифеноли.Концентрацията им варира в зависимост от излагането на растението на слънце.През есенно-зимния период метилстеролите са по-високи в глухарчето, през лятото, когато слънчевият ден е по-дълъг, се регистрира увеличение на естерите на ситостерол и циклоартенол.

Корените от глухарче съдържат въглехидрати, каротеноиди, мастна киселина, минерали, захари, холин, пектин, слизещи вещества.

ТОП 13 лечебни свойства на глухарчето

Много хора се оплакват, че глухарчето, подобно на плевел, се разпространява невероятно бързо в градината.

Ние ще помогнем да преразгледате отношението към това невероятно растение. В билколечението и народната медицина глухарчето е особено ценено заради лечебното си въздействие.

  1. Съдържа маса хранителни вещества

Глухарчето съдържа витамини, минерали, фибри. В зелените части на растението са открити витамини Е, А, С, К, от групата В, фолиева киселина. Листата сурови или преработени, са отличен източник на магнезий, калций, калий и желязо. По-голямата част от корена на глухарчето се състои от разтворими фибри. Попадайки в храносмилателния тракт те поддържат здравословния баланс на чревната микрофлора, стимулирта появата на нови имунни клетки. Чаят се приготвя от изсушен корен от глухарче.

  1. Има антиоксидантно действие

Изразеният лечебен ефект на глухарчето се дължи на високата концентрация на най-силните антиоксидантни съединения.

  1. Намалява симптомите на възпаление

Растителните полифеноли имат противовъзпалителен ефект.

Тялото естествено реагира на заболяване или нараняване с възпаление. Неконтролираният хроничен възпалителен отговор води до увреждане на клетъчната ДНК и вътрешните тъкани. Лабораторни изследвания показват, че лечението на възпалителни огнища с екстракт от глухарче спомага за намаляване нивото на провъзпалителните маркери.

  1. Помага за контролиране на нивата на кръвната захар

Хипогликемични свойства притежават цикорията и хлорогенните фитокиселини, които се намират във всички части на глухарчето. Наблюденията върху животни в лаборатория са доказали, че глухарчето стимулира производството на инсулин от клетките на панкреаса. Едновременно с този процес се наблюдава по-активно усвояване на глюкозата от мускулните влакна. Комбинираният ефект на активните киселини от глухарче се изразява в повишена инсулинова чувствителност и нормализиране на кръвната захар. 

Коренът на глухарчето
  1. Намалява нивата на холестерола

Изследването на състава на глухарчето доведе до заключението, че някои от неговите компоненти могат да повлияят на нивата на холестерола, да намалят вероятността от сърдечни и съдови заболявания.       

6. Понижава кръвното налягане

Глухарчето е ефективно при хипертония – понижава кръвното налягане.

Фитотерапевтите въвеждат глухарче в състава на диуретиците. Това се дължи на способността му да премахва токсините.

  1. Лекува черния дроб

Експерименти с животни са доказали, че активните фитохимикали на глухарчето предпазват чернодробните клетки от стрес и опасни токсини.

Няколко научни изследвания върху животни заключиха, че екстрактът от глухарче намалява количеството мазнини, които се отлагат в черния дроб. Растителните съединения също защитават хепатоцитите от ефектите на оксидативния стрес. По отношение на хората е твърде рано да се правят такива заключения, тъй като човешкият метаболизъм има свои собствени характеристики. Предвидени са допълнителни изследвания за изследване на хепатопротективните свойства на глухарчето.

  1. Помага за отслабване

Предварителните данни сочат, че глухарчето може да помогне при отслабване и поддържане на теглото.

Приемът на екстракт от глухарче фиксира нормализирането на въглехидратния метаболизъм, подобрява се усвояването на мазнините. В резултат на това се отбелязва загуба на тегло.

  1. Има противотуморен ефект

Констатациите, че глухарчето предотвратява онкологичните промени в клетките, заинтригува както лекари, така и пациенти.

Медицината непрекъснато търси начини за инхибиране на растежа на злокачествени тумори в различни органи. Лабораторен експеримент потвърди, че въвеждането на екстракт от листа на глухарче намалява активността и растежа на променени анормални клетки.

  1. Подобрява функционирането на храносмилателната система, облекчава запека

В официалната медицина препаратите с глухарче отдавна се използват успешно за премахване на запека и при лошо храносмилане.

  1. Активира защитните сили на организма

Установено е, че глухарчето има антивирусно и антибактериално действие, което означава, че може да подпомогне организма в борбата му с инфекциите.

Лабораторните анализи са потвърдили, че употребата на екстракт от глухарче блокира способността на вирусите да се репликират. Експериментите с бактерии показват подобна активност. Това означава, че активните съединения на глухарчето са в състояние да предпазват от бактериални патогени.        

   12. Помага за подобряване на състоянието на кожата

Експериментални наблюдения върху животни в лабораторни условия показват, че активните компоненти на глухарчето предпазват кожата от възрастови промени, от вредното въздействие на слънчевата ултравиолетова радиация и от обриви.

Експериментално е потвърдено, че екстрактът от глухарче успокоява възпалението на кожата, премахва раздразнението, стимулира синтеза на колаген и поддържа хидратацията. Това означава, че препаратите на базата на глухарче могат да помогнат за предотвратяване и лечение на определени видове акне.     

13. Поддържа здравето на костите

Данните за ефекта на глухарчето върху човешките кости все още са недостатъчни, но предварителните резултати от изследването на състава му показват, че някои от неговите активни съединения могат да поддържат плътността на костите и здравето на скелета. Например, зелените части на глухарчето са с високо съдържание на калций и витамин К, които могат да поддържат минерализацията на костите. Инулиновите фибри стимулират храносмилането, което означава, че подпомагат работата на чревните рецептори, които абсорбират минералите и витамин D.

Приложение на глухарчето

Глухарчето се използва в официалната и народната медицина навсякъде по света.

В допълнение, то се прилага широко в кулинарията и винопроизводството. Глухарчето е обект на много научни трудове и изследвания. Фитотерапевти и ботаници го характеризират като чудодейно лекарство и незаменима част от диетата.

Автор:  Фитотерапевт Нина Соколова, ayzdorov.ru