6 причини да консумирате семена от чиа всеки ден

  • admin
  • 06.07.2023
  • Коментарите са изключени за 6 причини да консумирате семена от чиа всеки ден
  • Uncategorized

Тъй като е богата на толкова много ключови хранителни вещества, изследванията разкриват, че редовното хранене със семена от чиа може да подобри вашето здраве по много начини. Някои от най-добрите ползи за семена от чиа са:

1. Кожа и стареене

Изследователи от Мексико разкриха, че семена от чиа имат обща натурална фенолна (антиоксидантна) концентрация, почти два пъти по-висока от тази, която се предполагаше, че имат. Проучванията доказаха, че антиоксидантната активност спира до 70% от активността на свободните радикали.

Това изследване по същество доказва, че семена от чиа са едни от най- високо антиоксидантни храни. Антиоксидантите ускоряват регенерацията на кожата и предотвратяват по-нататъшни увреждания. Приемането на семена от чиа може да предотврати преждевременното стареене на кожата поради възпаление и увреждане на свободните радикали.

2. Подобрява храносмилането

Чиа има свръх високо съдържание на фибри. Една порция може да осигури препоръчителния прием на фибри за деня, според Американската диетична асоциация.

Фибрите са от съществено значение за способността на организма ви да балансира нивата на инсулина. Според Националните институти по здравеопазването семената като лен и чиа могат да бъдат естествен балансьор на кръвната захар поради високото съдържание на фибри и здравословните мазнини.

Високото съдържание на фибри дава възможност на семената от чиа да подпомогнат перисталтиката и да забравите завинаги за запека. Богатото съдържание на влакна в семена от чиа също помага на хората да се чувстват по-добре, защото абсорбират значително количество вода и веднага набъбват в стомаха след поглъщане. Това може да обясни защо клиничните проучвания са доказали, че чиа пречи на глада и потиска апетита, което също може да доведе до загуба на тегло.

Също така, когато се консумират, семената от чиа създават подобно на желатин вещество в стомаха. Това гел-образуващо действие се дължи на разтворимото влакно в семената на чиа и може да действа като пребиотик, който поддържа растежа на пробиотиците в червата.

3. Сърдечно здраве

Чиа семената са способни да предотвратят възпаление, регулират холестерола и по-ниското кръвно налягане. Всичко това прави тези семена изключително полезни за здравето на сърцето. Също така, обръщайки оксидативния стрес, някой, който редовно консумира семената от чиа е по-малко вероятно да развие атеросклероза. Като ядете семена от чиа, можете да увеличите и защитите сърцето си благодарение на омега-3.

4. Помощ за лечение на диабет

Тъй като семената от чиа са богати на алфа-линоленова киселина и фибри, изследователите от университета в Litoral в Аржентина са решили да определят как семената от чиа могат да помогнат за предотвратяване на метаболитни нарушения като дислипидемия (прекомерна мастна тъкан в кръвта) и инсулинова резистентност в развитието на диабета.

5. Засилва енергията и подобрява метаболизма

Изследване, публикувано в „Journal of Strength and Conditioning“, заключава, че семената от чиа увеличават производителността на тренировките на консумиращият ги. Приемайки семена от чиа всеки ден можете да подобрите метаболизма си и да изгарите кореманите мазнини. Проучванията показват, че добавянето на семена от чиа към вашата диета също намалява висцералната мастна тъкан, тъкан от коремната мастна тъкан, която повлиява метаболизма на организма и е компонент на затлъстяването.

6. По-здрави кости

Само една унция от семена от чиа има около 18% от препоръчителното дневно количество калций. Калцийят е фундаментален за здравето на костите и помага за поддържане на здравината и масата на костите. Чиа съдържа също бор, който е друг основен хранителен елемент за здравето на костите. Борът помага за метаболизирането на калций, магнезий, манган и фосфор за здравословен растеж на костите и мускулите.

Източник: zdrave.to