Лечебна ружа и маточина помагат при лечение на белодробен емфизем

  • admin
  • 10.07.2023
  • Коментарите са изключени за Лечебна ружа и маточина помагат при лечение на белодробен емфизем
  • Uncategorized

Той е тежко заболяване на белодробната тъкан, като една от основните причини за възникването му е тютюнопушенето, както и замърсеният въздух. 

• 2 супени лъжици смлени корени от билката лечебна ружа се заливат с чаша и половина студена преварена вода, сместа престоява 1 час. Разбърква се с лъжичка и след това се прецежда. Приема се по половин чаша, 3 пъти на ден. Лечебният курс е 2 месеца. Може да се повтаря  3 пъти в годината, в продължение на 3 години.

• Помага и гореща настойка от същото растение: 2 супени лъжици съцветия и листа от билката се заливат с две чаши гореща вода – това е дневната доза. Приема се по начина, както и предишната рецепта. Не са открити сериозни противопоказания при лечебната ружа. Някои специалисти препоръчват това растение да се използва и при обостряне на панкреатита, както и при захарна болест.

• Белодробният емфизем се повлиява добре, ако допълнително използвате настойка от маточина. 4 супени лъжици от билката се заливат с 1 литър сухо бяло вино. Сместа престоява едно денонощие. Препоръчва се да се пие по 1/3  чаша, 3 пъти на ден, заедно с настойката от лечебната ружа.

А може и отделно при получаване на пристъпи. Тази билка има противопоказания, но те са малко. Не бива да се приема при много ниско кръвно налягане, не следва да пиете настойка от маточина и при брадикардия, т.е., при много нисък пулс, под 60 удара в минута.

• Видни експерти препоръчват при лечение на белодробен емфизем да наблягате на различни ястия от картофи, тъй като те съдържат много въглехидрати, белтъчини, пектинови вещества, съединителна тъкан, калий, фосфор, витамини, каротин и десетки необходими за организма микроелементи. Аминокиселините в картофите са добре балансирани и лесно се усвояват.

При лечение на заболяването с антибиотици и сулфаниламидни препарати се препоръчват по 2 супени лъжици картофен сок веднага след приема на лекарствата. В тези случаи намалявайте лекарствата почти наполовина.

Картофите имат доста показания, например те са забранени при тежки форми на захарен диабет. Не на последно място, полезно е да нарежете на парчета или лентички варени картофи и да ги наложите върху гръдния кош.

• Целината е другият много полезен продукт при това заболяване. Залейте 3 супени лъжици смлян корен от целина с 1 литър гореща вода и оставете сместа да престои през нощта. Приемат се по 2 супени лъжици, 3 пъти на ден.

Източник: zdrave.to