Пет начина за облекчаване на болката от прищипан и възпален седалищен нерв

  • admin
  • 06.10.2023
  • Коментарите са изключени за Пет начина за облекчаване на болката от прищипан и възпален седалищен нерв
  • Uncategorized

Най-често това състояние се дължи на увреждане на костите, които образуват канала за седалищния нерв. Травмирането на нерва може да се случи и заради наличие на тумор, който притиска нерва и предизвиква силна болка.

Бременността също може да причини такова страдание. А основните симптоми са: парене, боцкане, пулсираща болка, загуба на чувствителност, слабост в краката и стъпалата, както и слабост в долната част на тялото.

При ишиас болката може да бъде много силна, затова обикновено се назначават обезболяващи препарати, но въпреки това някои домашни рецепти могат да бъдат достойна алтернатива. Ето кои са те:

Редуване на топло и студено

Така се отпускат мускулите, от друга страна намаляват отокът и възпалението около нерва. Освен това редуването на топли и студени компреси бързо снема болката. Нужни са ви 2 кърпи, студена и топла вода. Н

атопете една от кърпите в гореща вода и наложете на болното място за 20 минути. През това време натопете другата кърпа в студена вода и след тези 20 минути поставете нея на болното място. Извършвайте процедурата в продължение на час.

Компрес от картофи

Вероятно много хора не знаят, но обикновеният картоф притежава силни противовъзпалителни свойства. Нужни са ви 4 средно големи картофа и чиста памучна кърпа.

Сварете картофите, след което ги обелете и ги смелете на пюре. Наложете пюрето върху тъканта и на болния участък, дръжте, докато компресът изсъхне. След това си направете друг компрес. Процедурата трае около час.

 

Компрес от джинджифил и сусам 

Джинджифилът е най-известното растително средство против възпаления, от друга страна сусамовото масло е чудесен антиоксидант, овлажняващо, обезболяващо и противовъзпалително средство.

Смесвайки тези два компонента, получавате чудесно лекарство. Нужни са ви половин чашка – 125 мл сусамово масло, 1 корен джинджифил и чиста памучна тъкан.

Загрейте сусамовото масло на водна баня, настържете джинджифила и го добавете в горещото масло. Когато сместа изстине малко, натопете тъканта в нея, изцедете леко и наложете на засегнатата зона за 20 минути.

 

Компрес от лайка

Тя е прочута със своето успокояващо действие и е природно противовъзпалително и противомикробно средство.

Освен като чай можете да използвате лайката и за компрес. Нужни са ви 2 чаши вода, 2 чаени лъжички суха лайка и чиста памучна тъкан. Кипнете водата и добавете в лайката, след което оставете да се получи настойка.

Прецедете, след което натопете в чистата настойка кърпата и наложете топлия компрес на болното място. Оставете, докато изстине. Повтаряйте процедурата в продължение на 2 часа.

Студен компрес

Студеното бързо снема болката и възпалението. Нужни са ви кърпа, 8 купчета лед и вода. Налейте водата в дълбок съд и сложете в нея леда. Натопете кърпата в тази смес и наложете на болното място за 20 минути. Повтаряйте процедурата в продължение на 3 часа.

Всеки един от тези компреси има своя положителен ефект, но вие можете да си подберете този, който ви допада най-много. Те са лесни за изпълнение. Но не забравяйте, че това е само временно решение. Така или иначе проблемът със защипания нерв остава, затова е важно да се консултирате със специалист. 

Източник: zdrave.to