Д-р Махеш Гарже: Най-добрата храна за отслабване е пчелният мед

  • admin
  • 23.10.2023
  • Коментарите са изключени за Д-р Махеш Гарже: Най-добрата храна за отслабване е пчелният мед
  • Uncategorized

Д-р Махеш Гарже е индийски аюрведа лекар. Завършил е аюрведична медицина в университета в Пуне със специалност “Хирургия”. Практикува аюрведично лечение в последните 20 години в Индия и в Европа. Д-р Махеш работи вече осем години в Аюрведа клиник в България и е запознат с климата, традициите и храненето в нашата страна. Специалистът отговори на въпроси на пациенти по време на комбинирана лекция на живо и онлайн.

– Д-р Гарже, какви грешки допускат хората в стремежа си да бъдат здрави?

– Следването сляпо на препоръки за здраве, без да познавате себе си и своите особености, води само до болести. Много хора пият сутрин вода с лимонов сок на гладно с идеята, че е полезно. Но в даден момент отключват възпалителни процеси, без да намират връзката между водата с лимон с възпаленията.

Аюрведа се стреми да балансира човешкия живот, като определя какво е най-доброто за вас в отделните часове на деня, в различните сезони, за вашата възраст, за да държите болестите далеч от вас. Например, ако сте роден с влияние на енергията Кафа (Капха) върху организма, можете да се храните само веднъж на ден и да работите без проблем. Но ако у вас преобладава енергията Питта или Вата и работите цял ден, без да се храните, болестта ще дойде бързо при вас. Затова е важно човек да разбере връзката на организма си с трите енергии Вата, Питта и Кафа и да ги балансира.

Грешка е навикът да си миете главата с гореща вода, защото с времето отслабва зрението, слухът и обонянието. А те не могат да се възстановят. Лош навик е да се яде кисело мляко на вечеря, който довежда до проблеми с дихателната система.

– Какви количества вода и с каква температура трябва да се пият според телесната конституция?

– Най-голямо количество вода може да се пие рано сутрин. Тя е първото, което се приема. Ако сте повлияни от Вата, температурата на водата може да е 43 – 45 градуса. Ако сте комбинация от Питта и Кафа, 35 – 36 градуса на водата е подходяща. Количеството е различно. При Кафа е от 300 до 500 мл, за Питта е от 500 до 700 мл и за Вата е от 700 до 1 литър. Всички пациенти, които следват този принцип, са подобрили храносмилането си, тургура на кожата, перисталтиката на дебелото черво. Така се преодолява и запекът. Приемът на вода сутрин помага и за детоксикация.

Ако сте с настинка, не трябва да пиете сутрин това количество вода. През деня водата се пие поне 48 минути след хранене. Когато сте жадни, е добре да пиете водата на малки глътки. Не е желателно да приемате големи количества вода наведнъж. Водата балансира елемента огън в тялото.

– Как да се справим физически и психически със стреса?

– Когато става дума за справяне с тревожност и депресия, много е важно да функционират добре стомахът, сърцето и кръвоносните съдове. По този начин ще се справите с всякакъв вид стрес в живота. Много хора под стрес губят апетит, а пък други ядат повече от нормалното. Трети пък ускоряват сърдечния си пулс, чувстват се замаяни, получават паник атаки.

Всеки стрес дисбалансира енергията Питта и затова търсим нейното балансиране с методите на Аюрведа. В тази връзка не трябва да се прави нищо, което би повишило температурата на тялото. Когато сте под стрес, не трябва да консумирате горещи и пикантни храни. Една от най-лошите комбинации е стрес и алкохол, макар че масово „борят стреса“ с алкохол. Тази грешка с времето води до проблеми със сърдечносъдовата система.

– Как се определя хранителният режим според доминиращата енергия в тялото?

– Аюрведа разделя храната по вкуса й на шест вида – сладко, кисело, солено, пикантно, горчиво и стипчиво. Тези шест типа храни влияят на енергиите в човешкото тяло. Например сладкото увеличава енергията Кафа и намалява енергията Вата и Питта. Киселото също увеличава Кафа, но и Питта, а намалява Вата. Соленото увеличава Кафа, намалява Питта и Вата. Пикантното увеличава Вата и Питта, а намалява Кафа. Горчивото увеличава Вата, намалява Кафа и Питта. Стипчивото увеличава Вата, намалява Кафа и Питта. Според това се дават и препоръките за хранене.

– Как помага Аюрведа на хора с наднормено тегло?

– Хората с наднормено тегло са Кафа доша и трябва да внимават със сладкото, соленото и киселото, защото тези храни увеличават енергията Кафа. Тези три вкуса са отговорни за повишаване на теглото и когато ги намалите, това автоматично намалява теглото. Най-добрата храна за отслабване е пчелният мед. Но трябва да е натурален мед, без добавена захар, и да е минала една година от събирането му. Пчелният мед е суперхрана, която намалява теглото.

Една от най-честите причини за повишаването на теглото са млечните продукти. Трябва да намалите и дори да спрете консумацията на млечни продукти, особено прясното мляко, изварата и киселото мляко. Кашкавалът и сиренето може да се консумират, но умерено.

Всякакъв вид червени меса увеличават енергията Кафа и съответно напълняването. Докато белите меса са допустими.

Редовният фастинг (да не се яде 12 – 16 часа в денонощието) и физическите упражнения също са неразделна част от процеса по редукция на теглото.

 

– Какви масла препоръчвате за самомасаж при стрес и тревожност?

– Стресът нарушава функцията на кръвоносната система. Масажът с олио е най-подходящ, за да преборим стреса. Олиото за масаж може да е олиото, което обичате да консумирате. Ако искате по-специфично въздействие, сусамовото и кокосовото олио са от най-добрите за масаж. В Аюрведа има много билкови олиа, които се използват за подобряване на кръвообращението, за намаляване спазмите в мускулите, за отпускане на тялото и за подобряване силата на сърдечния мускул.

Омасляването на тялото, което в Аюрведа се нарича Абянга, е много ефективна практика за борба със стреса, за гъвкавост на тялото, сила на ставите и като цяло удължава живота. Олиото балансира енергията Вата в тялото. Качественото олио освен това е една от най-полезните храни във вашия начин на хранене.

– Как може да се детоксикираме, например да изхвърляме слузта сутрин?

– Панчакарма е специфичен метод в Аюрведа, който се използва за детоксикация на организма. Има два метода за детоксикация – да изгорим тези токсини вътре в тялото или да ги изхвърлим от тялото. Панчакарма е традиционна аюрведична терапия, която изхвърля токсините от тялото. Три основни метода за детоксикация се използват при Панчакарма. Първият е Вомана, при което се предизвиква повръщане. Това прочиства гръдния кош и главата. Вторият метод е предизвикано чрез билки слабително действие, което прочиства стомаха и тънките черва. Третият метод е Васти – изчистване на токсините от дебелото черво. Това са доста интензивни методи за детоксикация.

Методът Нася с поставяне на капки в носа изчиства синусите. Друг метод за детоксикация е пускането на кръв. Всеки от тези методи се избират според дисбаланса на енергиите в тялото.

Такива методи обаче не се практикуват в домашни условия

Нужно е наблюдението на аюрведичен специалист. Ако все пак човек иска да премахне токсините от тялото у дома, има достъпен метод – фастингът или гладуването. Периодичното гладуване изчиства тялото от токсини. Има също някои билкови чайове, като например чай от джинджифил, който се ползва за премахване на токсини.

– Има ли методи на Аюрведа за лечение на централната нервна система и увредени нерви на крайниците?

– Когато има засягане на централната нервна система и загуба на сила, винаги се мисли за засягане на енергията Вата. В такива случаи се предприемат методи за балансиране на Вата, за подобряване на силата. Преди това трябва да се детоксикира ЦНС. Например множествената склероза се лекува с методи за детоксикация и с даване на сила. Тези процедури отнемат доста време, но практиката показва, че имат много добър ефект.

– Как да намалим симптомите при алергия?

– Алергичните реакции са комбинация от дисбаланс в Кафа и в Питта. Стомахът и черният дроб са отговорни за появата на алергични реакции. Когато възстановим функциите на стомаха и на черния дроб, може да се контролират доста добре алергичните симптоми. Най-добрата подправка за лечение на алергия е куркумата. Ако използвате куркума, това ще ви помогне да преодолеете грешки в приготвянето на храната или във вида блюда, която сте консумирали. Куркумата детоксикира самата храна и неутрализира вредното й действие.

Когато алергичната реакция е предизвикана от хистамин или от ДАО ензима, дафиновият лист е много подходящ за лечение. Реално тук имаме дисбаланс на Питта енергия.

– Когато енергията е дебалансирана, как разбираме кога е увеличена или намалена?

– Ако температурата на тялото е повишена, това означава, че и енергията Питта е повишена.

По-ниската температура съответно означава по-ниска Питта енергия. Когато човек не е способен да се движи, намалена е Вата енергията. При Паркинсонова болест енергията Вата е много висока. Всички функции на тялото трябва да се разгледат, за да се установи дали са повишени или намалени. При лечението следвам две основни неща – дали трябва да повиша телесната температура, или да я намаля. Това създава баланс. Това е принцип на лечението в Аюрведа.

 

– Как може да помогнете на хора с изтощение и Бърнаут синдром?

– При емоционално прегаряне и изтощение отново имаме дисбаланс на енергията Питта. Лесен начин да се превентира това състояние е да се консумира пречистеното масло гхи. Вторият метод е да се прави маслен масаж, за който вече говорихме. Билката брами също поддържа емоционалния баланс. Трябва да знаете, че всичко в тялото се случва постепенно, с времето. Няма как да се събудите изведнъж с Бърнаут синдром. Много години сте работили усилено за дълги периоди, правили сте нещо, което не ви е приятно, и в един момент тялото се предава. Затова е важно да познавате себе си и това, което ви прави щастливи, за да превентирате емоционалното прегаряне.

Широдара и Шировасти са аюрведични терапии, които имат отличен ефект при такива емоционални прегаряния. Това е екстремно състояние, за което трябва да се подложите на лечение. Детоксикиращата терапия Панчакарма също е подходяща.

– Какво бихте препоръчали при преждевременна яйчникова недостатъчност? Както и при инсулинова резистентност?

– Аюрведичната медицина има клон, свързан с лечението на яйчниковата функция. Това нарушение е свързано с дисбаланс на Вата и затова се следва протокол за балансиране на тази енергия в организма.

Що се отнася до инсулиновата резистентност, тя е свързана с нарушена функция на черния дроб. Билката трифала помага при инсулинова резистентност, но помага и при нарушена функция на яйчниците. Не само тези билки се използват, но ги давам като пример. Иначе всеки човек е уникален и лечението му също трябва да е индивидуализирано, специално за него. Няма стандартна формула, валидна за всеки.

 

Например, ако една дама е доста пълна, вероятно яйчниците й не функционират добре. Може да видим и блокажи на енергията в тялото, които също са причина за проблема. Но пък слабичка дама, с доминираща Вата енергия, може да има слабост на репродуктивната система, което да е причина за нарушената яйчникова функция. При тези два случая, които изглеждат със сходен репродуктивен проблем, прилагаме различни терапии. Затова в Аюрведа правим много внимателен преглед, за да открием истинския проблем. Това е ключът за успешното лечение.

– Помага ли Аюрведа при тиреоидит на Хашимото?

– Този автоимунен възпалителен процес на щитовидната жлеза се обяснява в Аюрведа с дисбаланс на енергията Питта. Доста билки са подходящи за лечение на това състояние. В моята практика използвам билките Пунарнала и Варунса, които помагат при хашимото. Не може да се каже, че то е напълно лечимо. Зависи от човека и от неговата възраст. Ако организмът е свикнал да приема хормонозаместителна терапия, не е толкова лесно да се балансират енергиите без прием на хормони.

Повечето автоимунни заболявания влизат в категорията нарушения на Питта. Целта на терапията е възпалителният процес, като се подобри функцията на черния дроб. Това помага при много от автоимунните заболявания.

– Как обяснява Аюрведа проблема с високото кръвно?

– Хипертонията има две страни – киселинността на тялото и спазъм на мускулите и кръвоносните съдове. Много пъти в началния етап на нарушението спазъмът на кръвоносните съдове е причината. В напреднал стадий на хипертония причините за нея са повече и лекуваме съобразно тях.

 

Здравето е баланс на енергиите Вата, Питта и Кафа 

Ако във вашия организъм доминира енергията Вата, човекът е слаб и висок. Хора с по-голямо тегло имат по-голямо влияние на Кафа енергията. Хора със средно тегло са повлияни от енергията Питта. Има и други аспекти, които определят телесната конституция на човека според Аюрведа. Например кожата на човек с Вата доша е по-суха от нормалното. Кожата на човек с Питта доша е по-лъскава и красива. А пък кожата на човек с Кафа доша е мека и хидратирана, почти като бебешка.

Умственото и емоционалното състояние също е различно при трите доши. Хората с Вата конституция много трудно се концентрират, не им е лесно да седят на едно място, сменят бързо и мнението си, обикновено не спазват обещанията си и затова е добре да не обещават нищо.

Кафа конституцията пък отличава хората с дисциплина и последователност в изпълнението на задачите в ежедневието, те се дразнят от промените. Питта конституцията предполага творчески подход на човека – да измисля и създава нови неща; същевременно да губи интерес, когато повтаря едни и същи неща, стреми се да търси нещо ново, което го прави щастлив. Човек трябва да се приеме какъвто е и ще бъде щастлив

А и останалите ще ви приемат, когато сте честни със себе си и се приемате.

Горната част на тялото – гърдите и главата, е доминирана от енергията Кафа. Средната част, където са храносмилателните органи, е свързана с влияние на Питта, а частта надолу – краката – е свързана с енергията Вата. Разбира се, има синхрон между трите енергии и те въздействат навсякъде в тялото. Интегрирани са в едно цяло.

Качествата на Вата енергията са въздушни – сухота, лехота, студенина, движение в тялото. Всяко движение в тялото се случва благодарение на енергията Вата – перисталтиката на червата, съкращаването на сърдечния мускул и т.н.

Качествата на Питта са огнени – горещина, острота, мирис, лесно разпръскване, течно състояние. Всички структурни промени в тялото са свързани с Питта енергия.

Качествата на енергията Кафа са студена, маслена, тежка, мека, лепкава и плътна, които представят елементите земя и вода в тялото. Кафа свързва нещата в тялото в едно.

Трите енергии създават и управляват всички функции на организма. Ако са балансирани Вата, Питта и Кафа, вие сте здрави. Ако нещо се наруши, започва болестен процес.

Всяка храна повишава определени енергии и трябва да го знаем, за да направим правилен избор, тоест да изберем подходящата за нас храна. Бобовите храни са свързани с Вата енергия, защото в корема се създават газове. Черният пипер засилва енергията Питта, тоест огъня в тялото. Всички млечни продукти засилват енергията Кафа. Ако имате Кафа конституция на своето тяло, трябва да внимавате с консумацията на млечни продукти

Ако обаче сте с Питта конституция, трябва да внимавате с пикантните, люти храни. Ако сте с Вата конституция, трябва да внимавате с храна, чиято консистенция е суха.

„Много хора питат дали Аюрведа може да лекува диабет, ракови заболявания и други конкретни болести. В Аюрведа обаче възвръщаме баланса на енергиите в тялото и по този начин постигаме оздравяване, независимо каква е болестта, а също и поддържаме здравето. Точно затова Аюрведа има възможности да лекува много болести, нелечими за стандартната медицина. Което не означава, че лекува всичко.

Ето няколко малки трика, с които може да подобрите храносмилането си. Много хора пият вода или други течности с храната, но това намалява „храносмилателния огън“ и постепенно слабостта на храносмилателната система води до запек, повишаване на холестерола и т.н. Затова 48 минути преди и 48 минути след хранене не се пие вода. Така се дава възможност на организма да смели и усвои храната“, обясни лекарят.

Източник: zdrave.to