Сухота в очите и устата – синдром на Сьогрен

  • admin
  • 18.04.2021
  • Коментарите са изключени за Сухота в очите и устата – синдром на Сьогрен
  • Uncategorized

Синдромът на Сьогрен е хронично автоимунно заболяване, характеризиращо се с възпаление на слъзните и слюнчените жлези, в резултат на което си намалява секреторната им функция.

Заболяването на името на шведския офталмолог  Сьогрен, който го описва за първи път и го нарича сухо възпаление на роговицата и конюнктивата на окото.

Синдромът се проявява със сухота в очите, устата и други системни заболявания  на съединителната тъкан, най-често ревматоиден артрит.

При това заболяване, както и при други автоимунни заболявания, са наблюдава абнормно производство на имунологично активни белтъчни молекули, наречени автоантитела, атакуващи собствените тъкани. Тази автоимунна реакция причинява възпаление на  жлезите, овлажняващи тялото. Най-често са засегнати слъзните и слюнчените жлези, а по-рядко засегнати са потните и мастни жлези по цялото тяло.

Синдромът на Сьогрен засяга предимно жените, като те боледуват 10 пъти по-често от мъжете. Заболяването се проявява предимно във възраст между 30 и 50 години и рядко в детска възраст. Често синдромът  се наблюдава при пациенти, страдащи от други ревматични заболявания като ревматоиден артрит, системен лупус еритематозус, склеродермия

Въпреки многото изследвания, причината за възникване на заболяването не е изяснена. Предполага се, че съществува генетична предразположеност, която се отключва от фактори на околната среда.

Симптомите и оплакванията на пациентите с болест на Сьогрен са много разнообразни и се проявяват в различна степен – от много слабо изразени и едва забележими до много тежки и мъчителни.

Симптомите  могат най-общо да се разделят на такива, причинени от увреждане на жлезите и  такива, произлизащи от засягане на други органи.

Симптоми, причинени  от засягане на жлезите:

  • сухотата в очите
  • зачервяване на окото,
  • усещане за чуждо тяло
  • сухота в устата;
  •  затруднение в дъвченето, преглъщането и говора,
  • развитие на зъбни кариеси
  •  заболяване на венците
  • възпление и образуване на камъни в околоушните слюнчни жлези (разположени във вътрешността на бузите, под ушите)

Специалистите предупреждават, че невинаги сухите очи и уста означават синдром на Сьогрен. Подобни оплаквания могат да се предизвикат от други заболявания, прием на някои лекарства, тревожност и закономерно настъпващи старчески промени.

Диагнозата се поставя единствено и само от специалист, въз основа на характерните  за заболяването симптоми и провеждането на лабораторни изследвания.

Тъй като причината за заболяването е неизвестна, лечението е трудно и не съществува окончателно излекуване.

Основната цел на провежданата терапия е да се  намали активността на автоимунния процес  и да се облекчат симптомите на заболяването.

Ако заболяването засяга не само жлезите, но и другите органи и системи, се провежда и съответното лечение на придружаващите заболявания.