11 признака, че не пиете достатъчно вода

  • admin
  • 05.05.2021
  • Коментарите са изключени за 11 признака, че не пиете достатъчно вода
  • Uncategorized

Водата е най-добрият приятел на вашето тяло. Тя му помага да функционира правилно, бори се с целулита и кара кожата ви да младее. Консумирате ли обаче достатъчно вода?

По-голяма част от тялото ни е изградено от вода. Логично, то има нужда именно от тази течност, а не заместители като сокове, кафета, безалкохолни напитки. За жалост, много от хората не приемат достатъчно количества вода, което се отразява зле на техния организъм.

Лишавайки себе си от естествения ресурс, който Земята ни предлага, вие увреждате малко по малко своето тяло.

Разберете кои са признаците на перманентно дехидратираното тяло и ако забелязвате някои от тях по отношение на себе си, значи е време да промените своите навици.

Боледувате по-продължително

Приемът на достатъчно вода означава, че осигурявате на тялото си непрекъснато промиване от токсините. Нашите органи работят като машини и филтрират някои отпадъчни продукти от тялото. Ако обаче една машина не се спазва добре – тя спира да работи правилно. Накрая дехидратираните органи започват да теглят вода от съхранени области като кръвта, което пък довежда до други проблеми.

Устата ви е суха

Това може би ви изглежда очевидно, но последствията от този факт не са. Разбира се, всеки човек, усещайки сухота в устата си, приема някаква течност. Сладките напитки обаче ще решат този проблем само временно. Водата от своя страна смазва лигавицата в устата и гърлото, позволявайки по-доброто отделяне на слюнка.

Кожата ви е суха

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло, ето защо тя трябва да бъде достатъчно хидратирана. Всъщност сухата кожа е един от първите признаци на сериозна дехидратация, която може да доведе до по-големи проблеми. Липсата на вода означава липса на потене, което пък води до неспособност на тялото да изхвърля токсините от себе си. Ето защо е наистина важно да пиете достатъчно вода.

Очите ви са сухи

По-малък прием на вода води до сухи, зачервени очи. Това се дължи на факта, че без вода, вашите слъзни канали „пресъхват“. По този начин рискувате да навредите на очите си много повече, отколкото ако носите контактни лещи всеки ден.

Изпитвате болки в ставите

Нашите хрущялни и гръбначни дискове се състоят около 80% вода. По тази причина, поддържайки своето тяло хидратирано, вие ще сте сигурни, че ставите ви се справят с шока от резки движения като бягане, скачане или дори падане.

Мускулната ви маса намалява

Нашите мускули също са съставени предимно от вода. Логично – по-малко вода в организма означава по-малко мускулна маса. Консумацията на вода преди, по време и след тренировка не само ще ви осигури хидратация, но и ще доставя вода до правилните места в тялото. По този начин се намалява вероятността от болка, свързана с упражненията като вдигането на тежести.

Чувствате се уморени и летаргични

Както вече стана ясно, когато тялото е дехидратирано, то взима вода от кръвта. Това води до намаляване на кислорода в кръвта, а по-малкото кислород води до сънливост и повече умора. С времето липсата на енергия и издръжливост започва да се усеща все по-рано през деня, ако не бъдат взети мерки (не забравяйте, че кафето няма да ви помогне в дългосрочен план).

Чувствате се гладни

Когато сте дехидратирани, вашият организъм може да ви заблуди, че всъщност имате нужда от още храна. Това би могло да се случи по всяко време на денонощието, включително и през нощта. Ето защо е важно да приемате достатъчно количество вода ежедневно – по този начин ще си спестите консумацията на излишна и често вредна храна.

Имате проблеми с храносмилането

Хидратацията на организма помага за по-доброто функциониране на храносмилателната система. Ето защо не е изненада, че много хора, които не приемат достатъчно количество вода, страдат от запек.

Не уринирате често

Вярвате или не – ако не уринирате между 4 и 7 пъти на ден, вие вероятно не пиете нужното количество вода. Друг признак, по който ще познаете нивото на своята хидратация, е цветът на урината. Той трябва да бъде между светло жълт към почти безцветенАко цветът му е по-тъмен, по този начин може да познаете, че тялото ви е лишено от правилната хидратация.

Наблюдавате признаци на преждевременно стареене

Количеството вода, което тялото ни запазва естествено, намалява с напредването на възрастта. Това означава, че с всяка изминала година трябва съзнателно да увеличаваме приема на вода. Макар че състаряването се вижда отвън, то всъщност започва отвътре, в самия организъм.

Как да увеличите приема на вода?

  • Всеки ден дръжте подръка бутилка с вода. Например, на работното си място. По този начин водата ще е първото нещо, към което ще достигате и ще бъдете в състояние да следите количеството, което сте изпили.
  • Не се заблуждавайте, че 500 милилитра сок е равен на 500 милилитра вода. Тялото ви се нуждае от вода в чистата ѝ форма, а не просто течност.
  • Изчислете нужното количество вода, от което се нуждаете. В интернет пространството има достатъчно калкулатори, които ще ви помогнат.
  • Променете навиците си и всеки пък, когато можете, заменяйте различните напитки, които пиете с вода.
  • Не се насилвайте да изпиете 1.5 литра вода още първия ден. По-добре увеличавайте количеството постепенно, но без пропуски. По този начин ще се научите да консумирате повече вода плавно.