Начини за предпазане от вагинални гъбички

Вагиналните гъбички засягат три от четири жени и са широко разпространени сред жените репродуктивна възраст поради множеството рискови фактори, обуславящи появата им. Основен причинител на вагиналните гъбички са гъбички от вид Candida albicans. Представителите от този вид нормално обитават влагалището на жената и не водят до поява на симптоматика. Съществуват обаче фактори, които причиняват свръхрастеж и активация на гъбичната инфекция.

 

Сред факторите, които повишават риска от вагинална кандидоза, са неконтролираният захарен диабет, високите нива на стрес, продължителният прием на антибиотици, бременността поради повишението в нивата на естрогени, приемът на орални контрацептиви и хормонални препарати, съдържащи естрогени, отлабената имунна защита. Приемът на антибиотици разрушава полезните лактобацили във влагалището, нарушава киселинността и стимулира свръхрастежа на гъбичките.

 

 

Най-общо вагиналните гъбички се проявяват със зачервяване, сърбеж и възпаление на вулвата и вагината, болка по време на уриниране и при полов акт, наличие на бяло, подобно на извара, вагинално течение без миризма. За лечението на вагиналната кандидоза се използват антимикотични средства, но съществуват ли начини, чрез които инфекцията може да бъде предотвратена?

 

За да се предпазите от вагинални гъбички, най-основно се препоръчва:

 

1. Ограничаване употребата на вагинални душове – приложението им води до нарушаване баланса на влагалищната флора и стимулира растежа на гъбички.

 

2. Избягване употребата на козметика за интимна хигиена, съдържаща парфюмни вещества.

3. Използване на памучно бельо – този тип бельо не задържа топлина и влага, които са предразполагащи фактори за развитие на гъбична инфекция. Препоръчва се също по-рядко носене на тесни, стегнати дънки и панталони.

 

4. Контрол върху диабета – поддържането на кръвната захар в референтни граници е от изключително значение за ограничаване на гъбичния свръхрастеж. Контролирането на кръвната захар има значение също за ограничаване на редица други заболявания, на които иначе диабетноболният е изключително податлив.

 

5. Употреба на антибиотици само, когато се налага и по лекарско предписание – известно е, че в днешно време употребата на антибиотици не е контролирана и в много случаи приемът им не е необходим и създава повече вреди отколкото позитиви. Приемът на антибиотици в ситуации, които не налагат употребата им, нарушава баланса във влагалището и стомашно-чревния тракт и предразполага към различни инфекции. Поради това се препоръчва антибиотик да се прилага само по лекарско предписание.

 

6. Ограничаване носенето на мокри дрехи и бански костюми – продължителното стоене с мокри дрехи и бански костюми повишава риска от вагинални гъбички.

 

7. Честа смяна на дамски превръзки или тампони по време на менструация.

 

8. Ограничаване приема на захари и храни, богати на въглехидрати – установено е, че растежът и размножаването на гъбичките се стимулира от богати на въглехидрати и прости захари храни. По тази причина се препоръчва спазване на диета, ограничаваща тези храни от менюто си.

 

9. Прием на пробиотици – допълнителният прием на лекарствени средства, съдържащи полезни бактерии, подпомага възстановяването на киселинната среда във влагалището.

ФЕМИ ХЕРБ- При Заболявания На Женската Полова Система И Безплодие

  • За подобряване фертилността и да увеличаване възможностите на жената за зачеване
  •  При маточни заболявания
  •  При бяло течение
  •  При мастопатия, мастит, кисти и болезненост на гърдите при менструация
  • При хормонален дисбаланс
  • При поликистозни яйчници
  • За поддържане на необходимия баланс на вагиналната флора
  • При акне и други кожни проблеми

 

Вашият коментар