7 признака, че бъбреците ви не функционират нормално!

Бъбреците изпълняват изключително важни функции в човешкия организъм, грижейки се за поддържането на водно-електролитното равновесие, алкално-киселинния баланс и отстраняването на отпадните продукти от метаболизма. Тъй като те са чифтен орган е възможно при заболяване на единия, здравия бъбрек да поеме изцяло функциите му и човек да води напълно нормален живот само с един. Необходимо е да се увреди над 80% от структурата на двата бъбрека, за появата на симптомите на хроничното бъбречно заболяване.

Симптомите на нарушена бъбречна функция са неспецифични и пациентите често ги неглижират или просто не ги свързват с отделителната си система. Това е основната причина, поради която хроничните бъбречни заболявания се диагностицират едва в терминалния им стадий.

Ето кои са най – честите симптоми на бъбречно заболяване, при наличието на които е редно да се обърнете към лекар:

Лесна уморяемост

В бъбреците се произвежда вещество, наречено еритропоетин, което стимулира образуването на еритроцитите (червените кръвни клетки), една от основните функции, на които е пренасянето на кислород до всички органи, тъкани и клетки на тялото. При напредналото им увреждане, силно намалява производството на еритропоетин, което води до изява на анемия, характеризираща се с лесна уморяемост, задъхване, сънливост и отпадналост.

Разсеяност и трудна концентрация

Освен лесната уморяемост, резултат от анемията при хроничните бъбречни заболявания, могат да бъдат и нарушената способност за концентрация и разсеяността. Пациентите, чиято работа е свързана с интелектуален труд и усилена мисловна дейност забелязват трудности при изпълняване на задълженията си, но не могат да открият причината за това. Освен на анемията и съответно на намалената доставка на кислород до мозъка, тези оплаквания се предизвикват и от натрупаните токсични отпадни продукти, които не се отстраняват от увредените бъбреци и оказват неблагоприятен ефект върху нервните клетки.

Отоци

Появата на отоци по тялото може да бъде изява на заболявания на различни органи и системи, а локализацията им може да насочи към всяко едно от тях. Например при хроничните бъбречни заболявания се наблюдава подпухналост на лицето и отоци около очите, както и по крайниците, чиято характерна поява е сутрин, след ставане от сън. Те отразяват нарушената способност на бъбреците да отделят излишното количество течност от организма.

Пяна в урината

Желателно е всеки човек ежедневно да обръща внимание на цвета, прозрачността, количеството и съдържанието на отделената урина. В случай, че забележите появата на пяна в нея, особено такава, която трудно се отмива след пускането на вода в тоалетната чиния, е необходимо да проследите този симптом. Твърде вероятно е той да се дължи на наличието на високо ниво на белтък в урината – признак характерен за бъбречно увреждане.

По – често и обилно уриниране през нощта

С напредването на увредата на бъбречната функция започва да се нарушава способността за концентрация на урината и се появяват по – обилни количества урина, особено през нощта, когато бъбреците са в покой и се кръвоснабдяват по – добре. Този симптом  може да се дължи и на други зболявания, например на простатна хипертрофия, но в този случай отделените порции урина са малки и изтичат на капки.

Неприятен дъх

Една от функциите на бъбреците е да отделят от организма токсичните отпадни продукти от метаболизма на аминокиселините с основен представител – урея. При нарушаване на тази функция, уреята започва да се излъчва през кожата и лигавиците, което води до хронични възпалителни процеси на местата на излъчване, и неприятен дъх.

Суха кожа със землист цвят

Отпадните азотни продукти, които се отлагат в кожата причиняват  хроничен възпалителен процес, кожата става суха, сърбяща и променя цвета си на сивкаво – землист. Тази промяна трудно се забелязва от пациентите, тъй като се развива постепенно и те невинаги успяват да отчетат разликата.

Наличието на тези симптоми не поставя задължително диагноза хронично бъбречно заболяване, но при изявата на няколко или всички от тях е необходимо да се консултирате с вашия лекар, който ще прецени дали се нуждаете от допълнителни изследвания за изясняване на състоянието.

НЕФРО ХЕРБ – При Цистит,Камъни В Бъбреците И За Профилактика

НЕФРО ХЕРБ  се отличава с изцяло природен аюрведичен състав, поддържащ нормалното състояние на бъбреците, пикочния мехур и пикочопроводите. Всяка капсула съдържа 500 мг патентована смес  от лечебни растения с добре установен профилактичен и терапевтичен ефект.

  • При бъбречни заболявания и болести на пикочо-половата система: камъни в бъбреците, песъчинки в бъбреците, цистит, уретрит, простатит и т.н.
  • При инфекциозни и паразитни болести: генитален херпес, папилома на пикочния мехур,хламидиаза, гонорея, вирусен хепатит и т.н.
  • При болести на храносмилателната система : холестаза, хепатит.
  • При болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата:  киселинно-алкален дисбаланс,захарен диабет, безвкусен диабет,хипергликемия, метаболитен синдром
  • Новообразувания: злокачествени образувания на бъбреците и пикочо-половата система

Вашият коментар