Синдром на раздразненото черво – по-чест през лятото

  • admin
  • 23.06.2020
  • Коментарите са изключени за Синдром на раздразненото черво – по-чест през лятото
  • Uncategorized

Често през лятото хората споделят за проблем, който ангажира храносмилателната им система. Причина за такива смущения може да бъде небалансирана диета. Храненията стават по-обилни и само един или два пъти дневно, а в други случаи порциите растат инцидентно, например два пъти седмично.

Промени от този характер, както и всеки дисбаланс в обичайния режим на хранене влияят негативно на храносмилателната система, затова и функционирането й излиза извън контрол, което прави невъзможно сдържането на газовете и позивите за ходене по голяма нужда. Също така особено чести са промените, при които изхожданията стават твърде редки или течни, а понякога може да бъдат необикновено твърди.

Това са характерни признаци на синдром на раздразненото дебело черво. Други термини, които се използват, са спастично дебело черво или спастичен колит.

Клиничната картина е особено характерна. Позивите на тежък запек или диария, се появяват непосредствено след хранене. Симптоматиката може да продължи няколко месеца и обикновено е придружена от сериозни спазми в коремната кухина, предизвикващи болка и обилно подуване на корема с отделяне на газове. Друг важен белег на болестта са изхожданията, които стават различни по честота и вид.

Като част от естественото усвояване на храната, стомашно-чревният тракт я придвижва през отделите на гастроинтестиналния тракт посредством перисталтични движения.

Синдромът на раздразненото черво възниква, когато перисталтиката стане неравномерна и некоординирана. Синдромът обикновено се появява спонтанно, без предварителни симптоми, и повечето боледуващи имат изхождания по-чести от нормалното, а други получават хроничен и много тежък запек.

Причината на физиологично ниво за поява на този синдром все още не е известна. Повечето специалисти смятат, че това е болест, която се предизвиква от стрес, докато други предполагат, че това е изразена свръхчувствителност към храни и напитки, която се развива особено явно с напредване на възрастта. Периодите с преяждане или прекомерен прием на твърда и тестена храна, или храна с много мазнини, могат да влошат синдрома и неговата клинична изявеност.

Лактозната непоносимост, нередовното или твърде бързо хранене и тютюнопушене също могат да бъдат фактор за поява на синдрома на раздразненото дебело черво. Заместителите на захар, сорбитол и аспартам често могат да бъдат водещи провокатори за поява на клиничната картина.

Други особено чести причинители са алуминиеви соли на антиацидните препарати – противокиселинни средства, някои групи антибиотици, кодеин, морфин. Трицикличните антидепресанти често могат да бъдат причина за поява на запек, въпреки че съвременните селективни серотонинови инхибитори на обратното захващане нямат такъв страничен ефект.

Други чести провокатори на синдрома са минералните добавки, антихистамини, диуретици, антипсихотични и седативни лекарствени средства.

С какво да овладеем неприятните симптоми?

За бързото възстановяване и лечение от първа необходимост е да се нормализира хранителният прием. Специалистите съветват да се приемат повече храни, богати на влакнини и полезни мазнини. Също така те съветват да се приема по-голямо количество чиста питейна вода, която допринася за раздвижването на изпражненията по хода на стомашно-чревния тракт.

Ако диарията или запекът не отминат, лекуващият лекар може да препоръча прием на лоперамид, който блокира движението на червата, или дицикломин, който има характерен успокояващ ефект върху лигавицата на гастроинтестиналния тракт. Атропин и беладона са подходящи за облекчаване на коремните спазми с характерната коликообразна болка.

КОЛОН ХЕРБ – за прочистване на дебелото черво и пълен ДЕТОКС!

  • Предлага цялостно решение за здравето на стомашно-чревния тракт
  • Регулира перисталтиката на червата
  • Подпомага храносмилането и пази от стомашно-чревни неразположения
  • Благотворно повлиява процесите на смилане, абсорбция и изхвърляне на хранителните вещества
  • Подпомага изхвърлянето на отпадъци и токсини от чревния тракт

Ползи от употребата на Колон херб:

  • Почиства ефективно червата;
  • Осигурява ви повече енергия;Отслабвате по-бързо;
  • Подобрявате метаболизма си;
  • Успокоява болката;
  • Има противоалергични и противовъзпалителни свойства;
  • Регенерира клетките;
  • Оказва ефект, подобен на антибиотик;

ПАКЕТ ДЕТОКС