Кандидоза – има над 100 вида гъбички

  • admin
  • 25.06.2020
  • Коментарите са изключени за Кандидоза – има над 100 вида гъбички
  • Uncategorized

Кандидозата е второто по честота най-разпространено полово-предавано заболяване. Тя засяга както мъжете, така и жените. Много често при мъжете заболяването протича безсимптомно или със слабо изразени симптоми на сърбеж и парене. При жените се развива вулво-вагинална инфекция, която най-често протича със специфична симптоматика, която подпомага диагностицирането.

Причинител на кандидозата

Кандидозата е микотична-гъбична инфекция, която се причинява от гъбични микроорганизми принадлежащи към род Candida. Този род включва над 100 вида, от които около 10 са патогенни за човека.

Най-често при жени с гъбична инфекция се изолира Candida albicans. Нейната честота достига до 80-85% от случаите на изолиран микотичен причинител. Други представители на този род са Candida glabrata, Candida krusei, Candida tropicalis.

Candida albicans е гъбичка, която е част от нормално съществуващата микрофлора у здрави хора. Тя може да се изолира от гастроинтестиналния тракт или от кожата. Някои от щамовете попаднали в пикочо-половата система на жената водят до развитие на кандидоза. Тези щамове имат добре изразена способност за прикрепяне към вагиналните епителни клетки.

Начини на предаване на кандидозата

Вулво-вагиналната кандидозна инфекция може да се предаде по полов път. Друг начин на пренасяне на инфекцията е по съседство, тоест от нормално колонизираните с микотични микроорганизми органи, се пренася към пикочо-половата система. Предразполагащи фактори, които допринасят за развитието на заболяването са бременност, наднормено тегло или не добре контролиран захарен диабет.

Дългата употреба на антибиотични средства или други медикаменти, които водят до отслабване на имунната защита на организма също са предпоставка за клинична изява на кандидозата.

Клинична симптоматика на кандидозата

Кандидозата може да протече като остро настъпило заболяване или под формата на хронично-рецидивиращо състояние – с периодична проява на симптоматиката, най-често при спад в имунната защита на жената. При жените заболяването най-често се проявява с определени симптоми, които са:

 

  • Генитален сърбеж – който може да е силно изразен;
  • Специфично генитално течение;
  • Болезненост по време на полов акт.

 

Гъбичните микроорганизми предизвикват възпалителна реакция на лигавицата на влагалището. То е зачервено и оточно с настъпила ексфолиация на епителните клетки. Лигавицата на влагалището се покрива от белезникав налеп, който лесно може да се отстрани. В редки случаи може да се наблюдават язвени изменения на лигавицата.

Характерно за вида Candida glabrata е засягането на кожата по вътрешната повърхност на бедрата.

Поставяне на диагноза – кандидоза

Много често, за да се постави диагнозата, са достатъчни симптомите на жената и измененията, които се установяват при гинекологичния преглед – зачервена и оточна лигавица на влагалището, специфично влагалищно течение, което наподобява пресечено мляко и интензивен сърбеж.

За да се докаже наличието на микотичен причинител може да се направи нативна микроскопия на влагалищен секрет или чрез микробиологично изследване с доказване на конкретен вид, който е причинител на заболяването.

Лечение на кандидозата

Лечението на кандидозата изисква лечение и на двамата партньори едновременно за постигане на максимално добри резултати. Използват се имидазолови препарати или триазолови препарати.  Възможно е лечение и с други видове медикаменти.

Лечението може да се проведе чрез перорална терапия. Тя може да се комбинира с медикаменти за локално приложени за по-добър ефект, кремове и вагинални глобули.

ФЕМИ ХЕРБ- При Заболявания На Женската Полова Система И Безплодие

  • За подобряване фертилността и да увеличаване възможностите на жената за зачеване
  •  При маточни заболявания
  •  При бяло течение
  •  При мастопатия, мастит, кисти и болезненост на гърдите при менструация
  • При хормонален дисбаланс
  • При поликистозни яйчници
  • За поддържане на необходимия баланс на вагиналната флора
  • При акне и други кожни проблеми