Сусамов тахан – истинската панацея, която върши чудеса със здравето

  • admin
  • 05.08.2020
  • Коментарите са изключени за Сусамов тахан – истинската панацея, която върши чудеса със здравето
  • Uncategorized

Топ ползи и рецепти.

Изключително полезният сусамов тахан придоби популярност едва през последните години. Тази супер храна ще снабди тялото ви с всички необходими вещества – аминокиселини, фибри, мазнини, протеини и въглехидрати. Може би на пръв поглед Ви се струва твърде калорично, но това не е така и може да похапвате от него, колкото Ви е вкусно. Често го пренебрегваме заради нагарчащия вкус, но този проблем лесно се отстранява – просто го смесете с мед. Така ще доставите на тялото си двойна порция полезни вещества.

Сусамовият тахан не бива да отсъства от менюто на малките деца, бременните и кърмещите жени, болните от диабет, анемия, жлъчно-каменни заболявания, както и страдащите от колит и гастрит.

По време на деветте месеца, когато често се наблюдава липса на желязо, чудесен метод за запълване на клетъчните депа с важния елемент, е сусамовият тахан. Освен това той е богат на магнезий и калций.

Бъдещите майки и кърмещите жени се нуждаят от допълнителни количества калций и най-лесният начин да си го набавят е консумирайки няколко лъжици дневно от тази супер храна. Знайте, че най-пълноценен е небеленият тахан, защото в люспичките на сусама се съдържат много полезни вещества.

Най-добре се отразява върху тонуса и общото здравословно състояние приема му сутрин на гладно. Ако сте на  диета също е добре да приемате по две-три лъжици сутрин от  сусамовата паста, за да набавите на организма си веществата, които той не получава по време на ниско калоричен хранителен режим.

Семенцата на сусама се считат и за средство, повишаващо мъжката плодовитост.

Полезните свойства на тази супер храна не свършват до тук. Продължете да четете статията и ще научите много за сусамовата паста, която се получава след производството на сусамово олио.

За отслабване.

Чудесен начин, гарантиращ бързо отслабване без много усилия, предлага диетата със сусамов тахан.

Перфектният начин за старт на деня е приемът на чаша топла вода. Всеки ден приемайте жизненонеобходимата течност на празен стомах. Десет минути след това погълнете две-три лъжици от сусамовия продукт. Закусете с кофичка кисело мляко.

Следващите хранения за деня също включват кофичка кисело мляко, към което сте добавили тахан по една лъжица. Между храненията също може да гребвате по малко от сусамовата паста и млечния продукт. За деня може да консумирате около пет-шест кофички мляко.

Консумацията на една ябълка дневно също е разрешена. Този режим трябва да съчетаете с голямо количество вода, която помага за изхвърлянето на излишните течности и токсините в тялото.

Продължителността на хранителния режим е точно шест дни и гарантира смъкването на цели пет килограма. За разлика от повечето диети, тази не изтощава организма благодарение на тахана, който му доставя всички необходими вещества. (Готвач.бг)

При лечение на подагра.

Сусамовият тахан е една от храните, които болните от подагра трябва да включат в режима си на хранене.

За успеха на лечението значение има балансираното хранене, което същевременно не трябва да лишава организма от всички полезни вещества. А какъв по-добър вариант да си ги набавите, консумирайки тахан.

Нездравословното хранене води до забавен метаболизъм, а от там и до натрупване на отлагания пикочна киселина по костите и сухожилията.

При остеопороза.

Сусамовата паста е задължителна за консумация от жените в менопауза, за които рискът от остеопороза нараства. Смесете една лъжичка от него със същото количество мед. Може да добавите и кисело мляко към сместа. Не забравяйте да го приемате на празен стомах.

В комбинация с куркума също действа добре не само на костите и ставите, но и на сухожилията. С метода на приготяне и начина на приложение на сусамов тахан+куркума и мед ще Ви запознаем малко по-долу в статията. Продължете да четете.

Характерно за сусамовия продукт е, че заздравява костите и помага за по-бързо усвояване на калция. Всеизвестен е фактът, че именно неговата липса е причината за чупливостта на костите и остеопорозата.

Учените са доказали, че приемът на сусам е по-уместен от този на млечните продукти, тъй като е него се съдържа калций, който не само е в по-големи количества, но и е по-лесно усвоим.

При колит.

Сусамовият продукт е истински еликсир за стомаха и свързаните с него заболявания – язва, гастрит и колит. Той не само подобрява перисталтиката на червата, но и действа очистително и стимулира процесите, свързани с производство на стомашни сокове.

В такива случаи се препоръчва тахан, приготвен от белен сусам. Добавянето на мед е допустимо само в случаите, когато симптоматиката на заболяването не е обострена. (Диетите.ком)

При акне.

Безспорни са ползите и лечебните качества на сусамовата паста при кожни проблеми като акне и екзема. Богатата гама от витамини, които влизат в състава на тахана (най-вече Е и тези от групата В), са предпоставка за спиране на възпалителните процеси.

Наборът от полезни вещества в сусамовия тахан подобряват мастната обмяна, а това от своя страна предотвратява кожните възпаления. Ползите му са кожата не свършват до тук.

Благодарение на него младостта и свежестта се запазват за по-дълго (съдържа омега 3 и 6 мастни киселини). Те са главните участници в изграждането на здрава съединителна тъкан.

Елементът мед, който се съдържа в тахана, запазва целостта на колагеновите влакна. Те участват в изграждането на съединителната тъкан. Тяхното разкъсване води до появата на бръчки и стрии.

За черен дроб.

За детоксикация на черен дроб едно от най-добрите натурални средства това е чистият сусамов тахан. Ценен е заради веществото сезамин. То спира окислителните процеси и премахва всички токсини, натрупани в тялото ни и в частност в черния дроб, който изпълнява функцията на пречистващ филтър.

Най-добрият вариант в този случай е съчетанието на сусамовата паста с куркума и мед. Тази древна аюрведична рецепта е известна с наименованието златно мляко. Вероятно се дължи не само на златистия цвят, който й придава куркумата, но и на безценните ползи, които има за здравето.

Уникалният аюрведичен лек не само чисти лимфата, черния дроб и кръвта от токсини, но и заздравява ставните връзки при проблеми със ставите и сухожилията.

Важно при приготвянето на златното мляко е използването на наистина чиста вода (в никакъв случай чешмяна). Използвайте минерална или изворна вода, към която може предварително да добавите зеолит за насищане с йони.

Изсипете я в малка метална тенджерка и загрейте на слаб огън. Необходимото количество от живителната течност е половин чаша. Добавете три лъжици куркума и оставете на котлона десет минути, като бъркате постоянно. Ако кашата се сгъсти прекалено много, може да добавите още малко вода. (svoizbor.com)

За приготвянето на чаша златно мляко Ви е необходима чаена лъжица от готовата паста, която се прибавя към чаша мляко. Слага се на котлона за няколко минути. Към златното мляко се слага лъжица мед и лъжица тахан (той може да се замени със сусамово олио).

Ако този метод Ви се струва прекалено сложен за изпълнение, може да прибавите директно към закуската си лъжица от пастата с куркума, мед и сусамов тахан. Добър вариант е съчетанието им с купичка овесени ядки.

При камъни в бъбреците.

При камъни в бъбреците сусамовият тахан неутрализира възпалителните процеси и пречи за тяхното разпространение в цялата система.

За пациентът с бъбречно-каменни заболявания приемът на калций трябва да е балансиран (да не бъде нито в твърде високи, нито в твърде ниски дози). Сусамовият тахан е чудесна алтернатива за приема му в балансирани количества.

Той действа общоукрепващо на цялата система. За хората с болни бъбреци той също трябва да присъства във всекидневното меню.

При анемия.

Безспорни са оздравителните свойства на този сусамов продукт и при анемия заради високите показатели на желязо в него. Половината от дневната доза (6 мг) на това жизненонеобходимо вещество се съдържа в сто грама тахан.

За по-добро усвояване на желязото е необходим витамин С. Ето защо комбинацията от тахан и плодов сок или кисело мляко е много добра.

При подут корем и газове.

Неприятното усещане при подут корем ще изчезне бързо с помощта на сусамов тахан, намазан върху филийка хляб. Чудесен лек при газове е комбинацията авокадо, тахан и хумус.

Против рак.

Сусамовият продукт привлича вниманието и като средство против рак. Фитоестрогенът сесамин е с доказан противораков ефект. (Здравница.ком).

Изследванията относно влиянието на сусама върху туморите продължават.

При артрит.

При артрит сусамовият тахан дължи лечебните си свойства на съдържащата се в него мед, която действа укрепващо на ставите и сухожилията. Сусамовият продукт успокоява болката и стопира развитието на започналия възпалителен процес.

При гастрит и язва.

При гастрит и язва може да приемате по една лъжичка тахан преди всяко хранене. Действа успокояващо на раздразнената лигавица и улеснява храносмилането, произвеждайки стомашни сокове в по-големи количества.

За дебело черво и другите черва.

Лъжица от сусамовия продукт, приет сутрин преди хранене, действа очистващо на дебелото черво и останалите черва. Счита се, че действа противораково при тумори на дебелото черво.

За гърло.

За лечение на болно гърло най-добрата комбинация е от лъжичка сусамов тахан+същото количество мед. Сладката смес има успокояващ ефект; облекчава сухотата и болката в гърлото при преглъщане.

За стомах.

Смлените сусамови семенца са невероятен балсам за болния стомах, като помага при всякакви проблеми, свързани с неговата дейност.

Ако го приемате с цел лечение на болен стомах, изберете бял тахан, тъй като е по-щадящ.

При запек и за разхлабване.

Сусамовият тахан има разхлабващо действие при запек. Златното мляко с начина, на чието приготвяне вече Ви запознахме, е чудесен разхлабващ лек. Той подобрява храносмилателните процеси благодарение на съдържащите се в него фибри.

Може да опитате и следната рецепта – една чаша мляко с разтворена в нея една лъжица тахан и две лъжици овесени трици. Изпийте млякото на гладно и незабавно ще усетите разхлабващия ефект.

При хемороиди.

При хемороиди състоянието Ви ще се подобри значително, приемайки всяка сутрин по една лъжица от сместа мед+тахан (двете съставки са в равни количества).

Може да си приготвите лечебната смес в голям буркан като го напълните до половината с мед, а другата половина допълните със продукта от смлени сусамови зрънца. Съхранявайте в хладилника и не забравяйте сутрин преди закуска да приемете една лъжица от сместа.

Положителното си въздействие при хемороиди този продукт дължи на своите кръвоспиращи свойства.

Освен от болезнени и кървящи хемороиди тя ще Ви избави от високо кръвно и опасния висок холестерол. (Билка.инфо)

При диабет.

Повечето пациенти с диагноза диабет, често се диагностицират с магнезиев дефицит, който допълнително усложнява състоянието им. За болните от захарна болест няма по-добър начин да започнат деня си, приемайки лъжица сусамов тахан.

Той съдържа магнезий в големи количества и това го прави изключително ценна съставка от всекидевното меню на диабетиците.

Приемът на сусамова паста бързо запълва липсата от магнезий.

За гърди и увеличаване на бюста.

Тъй като сусамовият тахан съдържа мононенаситени мазнини се счита, че спомага за увеличаване на бюста. Освен това стимулира производството на женски полови хормони, чиито количества определят размера на гърдите.

Включете сусама във всекидневното си меню. Добре действа в комбинация с ленено семе. Препоръчваме Ви да го добавите към закуската си с овесени ядки, които също се считат за храна, увеличаваща размера на женските гърди.

За жлъчка.

Сусамовият има лечебен ефект при болна жлъчка. Най-добрата комбинация в този случай е съчетанието му с мед. Смесете го в равни количества с пчелния продукт и приемайте всеки ден на гладно по две лъжици от сладката смес.

Тя не само помага за пречистване на жлъчката, но и за изчистване на черния дроб, както и зарежда тялото с необходимата му енергия и сила.

Маска за подмладяване и против суха кожа.

Освен приет вътрешно, сусамовият тахан може да бъде използван и външно като компонент в маска за подмладяване кожата на лицето. Освен подмладяващ ефект, тази помада действа и хидратиращо и е най-подходяща за дамите със суха кожа.

В приготвянето й няма нищо сложно. Използвайте любимата комбинация тахан+мед. Количественото съотношение между двата компонента е 2:1. Кашичката трябва да остане върху кожата 20 минути, преди да се отмие с хладка вода.

Ефектът й ще Ви очарова и със сигурност ще си я направите отново. Необходимо е да я правите веднъж седмично. Още след първото приложение ще забележите, че тенът на лицето Ви се избистря, а кожата става по-гладка и опъната.
Ако статията Ви допада, споделете я с приятели в мрежите. Бихме се радвали, ако споделите с нас други лечебни методи със сусамов тахан.

източник:бг билка

НАТУРАЛНИ АЮРВЕДА ПРОДУКТИ

Аюрведа е наука, която служи за  профилактика и превенция на здравето и лечение на болестните нарушение във физиологията на тялото.  

Алтернативните Аюрведа методи се явяват заместник на традиционното медикаментозно лечение в моментите, в които западната медицина се оказва безсилна.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ