5 храни, които да приемате, за да предотвратите Алцхаймер и 3, които да избягвате

  • admin
  • 05.08.2020
  • Коментарите са изключени за 5 храни, които да приемате, за да предотвратите Алцхаймер и 3, които да избягвате
  • Uncategorized

Има много неща, които могат да ви помогнат да тренирате вашия мозък и да го поддържате в добра форма, но е малко известно, че храненето също играе важна роля за намаляване на риска от развитие на деменция и болест на Алцхаймер. Скорошно проучване показва, че специфична диета, наречена MIND диета, служи като ефективно средство за предотвратяване на тези заболявания.

Представяме ви основните хранителни елементи, които трябва да включите в своя хранителен план, за да подсилите мозъка, и други, които да избягвате.

Здравословни храни за мозъка

1. Горски плодове

Горските плодове са с високо съдържание на флавоноиди, които са много полезни за мозъка. По време на 20-годишно проучване с участието на близо хиляда души, консумиращи различни плодове, изследователите установяват следното: тези, които ядат предимно горски плодове, имат най-високи когнитивни постижения. Ето защо трябва да добавите повече ягоди, малини и къпини към закуската. Вашият мозък ще ви благодари по-късно.

2. Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци са полезни не само за здравето на тялото, но и на мозъка, тъй като съдържат хранителни вещества като фолат, флавоноиди, каротеноиди и витамин E. Спанакът, марулята и къдравото зеле са най-добрите варианти. Доказано е, че те помагат за забавяне на мозъчното стареене. Така че не забравяйте да ги добавите към вашата салата.

3. Ядки

Вместо преработени закуски и захарни изделия, изберете шепа сурови или печени ядки, които са с високо съдържание на витамин E. Те помагат за правилното функциониране на мозъка. Освен това служат като чудесно средство за подобряване на общото здраве, тъй като са богати на фибри, антиоксиданти и здравословни мазнини. Може да опитате да смесите ядки и плодове или да направите комбинация, която да стимулира мозъчната дейност.

4. Зехтин

Чували ли сте за Средиземноморската диета? Ако е така, тогава знаете, че зехтинът е съюзник номер едно за постигане на добро и здравословно хранене. Лекарите съветват да ограничите всички други масла с растителен и животински произход и да включите този натурален продукт, който защитава мозъка от деменция във вашата диета.

5. Риба

Проучванията показват, че хората над 65-годишна възраст, които постоянно консумират риба, имат по-високи резултати на тестовете за памет в сравнение с тези, които ядат по-малко или никаква. Този натурален продукт съдържа витамини B16 и B12, както и здравословни мазнини. Те са изключително полезни за мозъка. Според MIND диетата, рибата може да се приема поне веднъж седмично.

Нездравословни храни за мозъка

1. Месо, особено червено

Знаете ли, че месото не е единственият начин за снабдяване на тялото с протеини? Вие може да направите това с помощта на някои бобови растения като боб, соя и леща. Те са чудесни източници не само на протеини, но и фибри и витамин B, които са необходими за поддържане на здрав ум.

2. Сирене, маргарин и краве масло

Това е трудно за любителите на сиренето, но според MIND диетата, трябва да ограничите този хранителен продукт (особено пълномасления вид), ако искате да намалите риска от развитие на деменция. Същото се отнася за маргарина и кравето масло – най-добре да ги замените със зехтин.

3. Сол и захар

Ако искате да забавите стареенето на мозъка и да намалите риска от когнитивен спад, избягвайте сладки и солени храни. Захарните изделия вредят на здравето. Те могат да причинят диабет, който повишава риска от развитие на болест на Алцхаймер. Солта, от друга страна, „вдига“ кръвното налягане. Това може да доведе до инсулт и други мозъчни проблеми.

Източник: brightside.me, everydayhealth.com

НАТУРАЛНИ АЮРВЕДА ПРОДУКТИ

Аюрведа е наука, която служи за  профилактика и превенция на здравето и лечение на болестните нарушение във физиологията на тялото.  

Алтернативните Аюрведа методи се явяват заместник на традиционното медикаментозно лечение в моментите, в които западната медицина се оказва безсилна.

НАУЧИ ПОВЕЧЕ