Пневмония – причини, симптоми и как да се предпазим

  • admin
  • 26.11.2020
  • Коментарите са изключени за Пневмония – причини, симптоми и как да се предпазим
  • Uncategorized

Тя представлява тежко възпалително заболяване, което засяга различни по големина участъци от единия, а понякога и от двата бели дроба. Най-често заразата ни атакува по въздушно-капков път.

Колко вида са пневмониите?
Условно в медицината ги разделят на два – придобити в обществото и вътреболнични. Вторите се срещат доста по-рядко и са следствие от друго заболяване, заради което пациентът вече е постъпил в лечебно заведение. Много по-голяма е вероятността да се заразим от първия тип, в обществената среда.
Според вида на конкретния причинител възпаленията на белите дробове биват три типа: вирусни (предизвикани от вирус), бактериални (причинени от стрептококи, пневмококи, стафилококи и др. бактерии) и атипични (за които виновни са атипични микроорганизми: хламидия, микоплазма, легионела ). Най-тежко протичат бактериалните и вирусните инфекции на белите дробове. Към атипични пневмонии са предразположени децата, учениците и хората до 35-годишна възраст. Този вид минава сравнително по-леко и болните се възстановяват по-бързо.

Какви са симптомите?
За бактериалните и често за вирусните пневмонии е характерна високата температура: над 38, стигаща дори до 40 градуса, силната кашлица, придружена с храчки, които се появяват най-често на 4-5 ден (при усложнения в тях могат да се съдържат гной и кръв), болка в гърдите, задух, отпадналост, липса на апетит и главоболие. Това тежко състояние може да има и допълнителни усложнения като миокардит, менингит, бъбречни инфекции, отити. На рентгеновите снимки има много ясно изразени изменения на белите дробове. За атипичните пневмонии е характерна сравнително по-ниска температура – от 37,5 до 38 градуса, кашлицата е по-слаба и по-суха (няма толкова храчки). А измененията, видими на рентгеновите снимки, са дискретни и по-лесно се поддават на лечение. Опасното е, че човек може да се подведе, че просто е настинал и да не вземе адекватни мерки.

Кои са по-застрашени да се разболеят?
Най-разпространените, придобитите в обществото пневмонии, по-често засягат и са с по-опасни усложнения за тези, които имат други заболявания на белите дробове като туберкулоза или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), която е по известна като болестта на пушачите. Тя се развива от хроничния бронхит, който с напредване на възрастта се усложнява с белодробен емфизем. Факт е, че много голям брой от по-възрастните хора (над 65), които са били или са пушачи, страдат от ХОББ. Не само те, но и любителите на цигарите като цяло са много по-застрашени и по-често боледуват от пневмонии, като при тях те протичат по-тежко и по-бавно отминават. Към рисковата група спадат и страдащите от захарен диабет, хронична бъбречна, чернодробна или сърдечна недостатъчност. Силно застрашени са и всички пациенти, които са с някаква форма на имуносупресия (естествените им защитни функции са потиснати). Такива са страдащите от хематологични заболявания, от болести на съединителната тъкан, раковоболните на химио- или лъчетерапия, заразените с вируса на СПИН. За съжаление и в световен мащаб смъртността от пневмония сред пациентите от рисковата група е висока, в рамките на 30-40% . Докато при хората със сравнително съхранено здраве, на възраст до 65 години, които не злоупотребяват с концентриран алкохол и не пушат, статистиката очертава около 5% фатален изход.

Как се лекува?
Задължително с антибиотик и най-добре от пулмолог (специалист по белодробни болести). Едно от най-категоричните изследвания, което доказва или отхвърля пневмонията, е рентгеновата снимка на белите дробове. Тя разкрива и степента на възпалението. За хората, които не са от рисковата група, лечението може да протече и в домашна обстановка. Необходимо е терапията да бъде назначена от специалист и болният да стои на топло. Обикновено пневмонията в такива случаи отминава за 7 до 10 дена. За пациентите от рисковата група обаче се препоръчва да постъпят в лечебно заведение, за да бъдат под постоянно наблюдение. При тях е необходимо антибиотиците да се бият венозно. Тъй като в тези случаи пневмонията обикновено протича тежко и може да доведе до сериозни нарушения в работата на дихателната и сърдечно-съдовата система или други усложнения, тези пациенти имат нужда от по-силни антибиотици, както и от по-продължително лечение, понякога повече от 20 дни.

Кои са най-тежките усложнения?
Най-неблагоприятното е белодробният абсцес. При него се образува нещо като кухина в белия дроб, изпълнена с гной, в резултат на тежко некротично възпаление на белодробния паренхим, протичащо с разпад. Лечението е с комбинация от антибиотици и много по-продължително. Тогава клиничната картина е изключително тежка, с висока температура, отделят се храчки, които са гнойни – жълто-зелени на цвят, понякога и с кръв. Те са със зловонна миризма – която ни насочва, че става дума за некротично възпаление на белия дроб (или дробове). Друго тежко усложнение на пневмонията са плевралните изливи. Нормално белите дробове са обгърнати от два слоя специфична обвивка – плеври, между които има неголямо количество течност. За излив говорим, когато има събиране на повече течност между плеврите, която при пневмониите е с възпалителен произход.

Как да се предпазим?
Пневмонията най-често възниква след настинка, грип или инфекция на горните дихателни пътища. Затова е добре, особено за пациентите от рисковата група, да се ваксинират против грип. Това трябва да става с настъпването на есента – октомври или ноември, тъй като организмът има нужда от 20-30 дни да изгради антитела. Тази мярка е препоръчителна и за ученици, и за хора, които работят в големи колективи. Ваксината ще ги предпази от чести инфекции на горните дихателни пътища и ако се разболеят от грип – ще го прекарат по-леко. Съвременните ваксини са много добре пречистени и надеждни и изключително рядко самите те водят до заразяване и усложнения. По време на грипна епидемия е добре да избягваме големите компании и стоенето в затворени, задимени помещения – дискотеки, кина, както и контактите с болни хора. За профилактиката е важно приемането на пресни плодове, зеленчуци, мед, осигуряването на достатъчно движение, почивка и сън. И още един съвет от специалистите – ако в ранния стадий на заболяване от грип се назначи подходяща противовирусна терапия от лекар, инфекцията може да бъде прекъсната и така да се предотврати развитието на заболяване.

Допълнителна помощ за укрепване на имунитета и предпазване от вируси 

Можем да засилим имунитета си и да избегнем вирусите по- изцяло натурален и билков път с помощта на древната наука – Аюрведа.

ИМУНО ВЕДА е изцяло натурален Аюрведа продукт, който допринася за правилното функциониране на имунната система, като активира защитните сили на организма срещу различните вируси и бактерии. Приемът на ИМУНО ВЕДА е изключително подходящ за подсилване на имунитета през грипните периоди, както и през останалото време за общо укрепване на организма. Редовния прием на ИМУНО ВЕДА допринася за повишаване на имунитета и защита на организма от развитието на настинки, грип и други вирусни инфекции през грипните периоди, при хора с повтарящи се инфекции, хора, които често боледуват и такива с хронични заболявания. Освен това ИМУНО ВЕДА премахва хроничната умора, тонизира организма и подкрепя функциите на дихателната, сърдечно-съдовата, стомашно-чревната и урогениталната системи.

ИМУНО ВЕДА – За Силен Имунитет

  • Подобрява работата на имунната система
  • Намалява умората и ободрява
  • Има  имуностимулиращо действие ,антиоксидантно действие ,антивирусно действие, адаптогенно действие, антимикробно действие
  • Подпомага тялото при стрес и депресия
  • Грижи се за нормалната функция на панкреаса, черния дроб и бъбреците
  • Спомага бързото възстановяване след прекарани операции

 

БЕЗПЛАТНА доставка до адрес или офис на ЕКОНТ

Бързи поръчки на :    0877765040 /всеки ден от 09:00-19:00ч./