Защо болят ставите през зимата?

  • admin
  • 26.11.2020
  • Коментарите са изключени за Защо болят ставите през зимата?
  • Uncategorized

От влагата, промяната в атмосферното налягане и ниските температури болните с ревматични заболявания се влошават. Комбинацията студ и влага е най-пагубната комбинация за ставно болните. Кои болести на ставно-мускулния апарат се обострят през зимата, попитахме ревматолога д-р Любомир Маринчев, началник на Отделението по ревматология в УМБАЛ „Софиямед“.

В условията на зимата предимно се обострят ревматоидният артрит, спондилоартритът с най-чест представител болестта на Бехтерев, подагрозният артрит. От влагата, промяната на налягането и ниските температури се появяват нощни болки, сутрешна скованост, затруднение на двигателната активност. „Пациентите не могат да си вършат ежедневните дейности, не могат да бъдат полезни на себе си и семейството си, защото са трудно подвижни, въпреки че си взимат лекарствата. При някои пациенти този прецес става по-изразен в зависимост от стадия на заболяването и дали болният има правилно отношение към себе си и своето заболяване.“, казва д-р Маринчев.

Много е важно да има здравна култура и да се поддържа двустранна връзка между пациента и лекаря. „Не само лекарят да е готов, но и болният да иска да се излекува“, обръща внимание д-р Маринчев. Кредото на ревматолога се съдържа в мисъл на Хипократ, която е закачена на стената в кабинета му: „Животът е кратък, пътят към изкуството дълъг, добрият случай е мимолетен, опитът недостатъчен, а решението – трудно. Затова не трябва само лекарят да е готов да направи всичко, което зависи от него, но и болният, и обществото, и външните обстоятелства трябва да сторят нужното той да си свърши работата.

Какво означава външните обстояства, болният и обществото да участват в битката с болестта. Ако жилището на пациента е добро, сухо, няма влага и е отоплено са премахнати провокиращите болката фактори . Защото човек прекарва 8 часа в домашни условия – спи, храни се, почива и това има значение като част от личната здравна хигиена. „Наложително е да се носят по-топли обувки, дрехи и ръкавици. Има заболявания, при които това е абсолютно задължително като прогресивна системана склероза (склеродермия), при която има засягане на крайните капиляри по пръстите. Студът провокира този васкулит, а това може да се предотврати с носене на топли дрехи, обувки, ръкавици, които са „аксесоар към лечението“, казва д-р Маринчев.

Фактори на околната среда през зимата с индирекнтото влияние създават условия за вирусни и грипни епидемии. „Една инфекция, независимо каква е – бактериална, вирусна или пневмонии, обострят ставните заболявания и обратно, възпалителното заболяване на ставите е свързано с компроментиран имунитет и предразполага към инфекции. Например, болните с ревматоиден атртрит са по-податливи към инфекции в сравниение с обичайната здравата популация от хора“, казва ревматологът.

Не само студеният сезон активира заболяване, ако се сравни с други сезонни болести, както през лятото се обостря системен лупус от засиленото слънцегреене. Такива лица със системни заболявания на съединителната тъкан трябва да се пазят от слънцето и да не излагат откритите части на тялото на директна слънчева светлина, да носят очила и шапки с периферии. За тях е опасно силното слънце.

Отделно някои болести като подаграта, свързани с хранителния режим на хората, също се проявява с възпалителни ставни кризи през зимата. „Нарушавайки диетата и хранителния режим болните правят по-чести кризи. Зимно време се пие повече червено вино и се яде повече свинско месо и традиционни деликатеси от вътрешности. Разбира се, виното има полезни за тялото антиоксиданти. Тези храни, колкото и да са полезни за здравия човек, толкова са опасни за човек с подагра. Начинът на хранене, свързан с българските традиции, активира подагрозния артрит. Още повече тлъстите меса имат отношение не само към ревматичните болести, а и към съдовите заболявания“, подчертава д-р Маринчев.

Когато имат обостряне на ставните заболявания, абсолютно е задължителна консултация със специалист. И когато започне лечението, в завимост от тежестта на заболяването, трябва да прави консултация, например, ако едно лекарство не действа или да се промени дозовият режим. Има съвети за обучение на пациента какво трябва да прави и какво не трябва. „Когато едно ставно заболяване е обострено, то изисква покой. В даден момент, когато то е неактивно, може да се правят леки физически упражнения, кинезитерапия, но не бива да се правят локални топлинни процедури на отделните стави. В този „светъл период“ без болки не трябва да се допуска атрофия на мускулите. Мускули и стави са единно цяло, а мускулите се поддържат, когато се тренират. Болните трябва да правят гимнастика, щом болките отзвучат посредство лечението. Да тренират мускулите на ръцете и на краката, за да не се получава инактивитетна атрофия, при която вече не могат да се движат поради отслабване на мускулит, защото не се упражняват“, съветва д-р Маринчев.

Шипове или остеоартрозите са дегенеративни болести. Там процесът започва от хрущяла. Уврежда се хрущялът и ангажира костта, която реагира с компенсаторно разрастване на костно вещество (остеофити). Най-често се засягат коленни стави, тазобедрени стави и гръбнака. Коленни и тазобедрените стави са носещи и ключови стави. И когато те са сковани през зимния период от влагата и студа, човек е с ограничена подвижност и намалена работоспособност. Комбинацията студ и влага е най-пагубната комбинация за ставно болните. Противовъзпалителни локални средства има своето място. Те не са основни лекарства. Много от тях помагат като намаляват болката в съчетание със самомасаж, а също хондропротективно лечение с глюкозамин сулфат и колаген.

Хората не бива да се страхуват от минусовите температури, а да си направят профилактика. Да стоят повече вкъщи на топло, да носят топли дрехи, дебели чорапи и при излизане навън да не забравят топлите ръкавици и шапка. Обувките трябва да не пропускат вода и да не притискат пръстите. Никакви икономии не са оправдани, когато става въпрос за здравето. Да се пазят от комуникация с болни хора, да не се събират в колективи в този период, а когато това се налага да носят маски.

Аюрведа лечение на болки в гърба и ставите, остеопороза, артрит, гонартроза и коксартроза

АРТРИ ХЕРБ е натурален Аюрведа продукт с научно доказан ефект за подхранване и поддържане здравето на ставите и костите. Подобрява кръвообращението и доставя ценни хранителни вещества до всички стави и хрущяли. Благодарение на силно концентрирания екстракт от мощните аюрведа билки – Босвелия, Ашваганда и Пунарнава, АРТРИ ХЕРБ спомага за редукция на възпалителните процеси, с което активно се справя с  болките в ставите и сковаността. АРТРИ ХЕРБ е 100% натурална суперформула, която въздейства в дълбочина, подобрява функциите на организма, активира процеса на възстановяване на хрущяла и инициира производството на синовиална течност. Освен това АРТРИ ХЕРБ се грижи за поддържане структурата, еластичността на тъканите и запазване способността за движение в ставите.

При какви оплаквания приемаме ARTHRI HERB?

  • Ревматизъм
  • Артрит
  • Артрози
  • Остеопороза
  • Гонартроза
  • Коксартроза
  • Намалена ставна подвижност
  • Болки в гърба и кръста
  • Ставни болки
  • Други дегенеративни проблеми на опорно-двигателната система

3 ЕТАПА НА ДЕЙСТВИЕ 

ПРЕМАХВА БОЛКАТА – Подобрява кръвотока в ставите. АРТРИ ХЕРБ е богат на Босвелия – мощен имуностимулант, ефективен срещу редица инфекции, в това число и гъбични. Босвелия се използва още от най- древни времена  за облекчаване на ревматоидни артрити, остеопороза, подагра, ставни болки, мускулни болки и болки в гърба  Ефективна е при повечето ставни възпаления и травми и помага за намаляване на болките и отоците. През първият месец на прием на АРТРИ ХЕРБ ставите ще укрепват, а болките и причините за появата им ще бъдат систематично премахвани. През всеки изминал ден болката и сковаността в ставите ще намаляват до пълното възстановяване на подвижността. Ще усетите подобрение още след първите 7 дни.

СТИМУЛИРА КЛЕТКИТЕ – Много важно условие за нашата гъвкавост и подвижност е доброто състояние на ставния хрущял, който служи като буфер, омекотяващ ударите между костите и улесняващ движението в ставите. Ставният хрущял е изграден от съединителна тъкан, богата на колаген, еластин, хиалуронова киселина и вода. Тези съставки са от критично значение за неговата здравина и еластичност. АРТРИ ХЕРБ съдържа вещества, които осигуряват оптимално подхранване и възстановяване на хрущялната тъкан. Дори и най-добрият препарат не би могъл да предотврати дегенерация на ставите, ако организмът не бъде стимулиран към производство на колаген, синовиална течност и регенерация на ставния хрущял. Повечето средства само временно ще маскират признаците за дегенерация на ставите. С течение на времето всички микро-кухини и наранявания по ставите ще излязат наяве и ако не вземете мерки навреме, ще Ви донесат още повече болки и физическо ограничение. Иновативната формула на АРТРИ ХЕРБ въздейства на нано-клетъчно ниво. Спира дегенеративните процеси, засягащи ставите и инициира процеса за автоматичното им възстановяване. Вместо само да потушава проблема, активизира клетките. Организмът започва сам да възстановява ставите. Възстановителният процес протича като този на младини. Възвръща правилното ниво на колаген и синовиална течност само след три седмици!

НАПЪЛНО ОТБЛОКИРА СТАВИТЕ – Всеки човек иска да бъде гъвкав и подвижен, но с времето това става все по-трудно. Натоварванията, травмите, възпаленията и възрастта се отразяват на всички ни. За да поддържаме ставите си, подходящите хранителни добавки са просто задължителни. АРТРИ ХЕРБ намалява възпалението и болката без странични ефекти, регенерира ставните повърхности, подобрява качеството на ставната течност и възстановява подвижността и гъвкавостта. Ефектът му е бърз и сигурен при всеки човек. По време на четвъртата седмица от терапията настъпва отблокиране на ставите и пълно възвръщане на еластичността. Благодарение на това лактите, тазът, колената, гръбнакът и раменните стави възвръщат пълната си подвижност – без болка и без каквито и да е ограничения.

*ВНИМАНИЕ! Артри херб е напълно натурален билков продукт без странични действия. Приема се без лекарско предписание. Приемът е 3 месеца. Една опаковка съдържа 180 капсули и стига за пълния курс от 3 месеца, а цената е 66лв / което е по 22лв/месец/ .

Поръчай директно от производителя с БЕЗПЛАТНА доставка  на най-добри цени през онлайн магазина тук>>

ПОРЪЧКА >> https://bio-be.com/produkt/arthri-herb/ 

или на телефон 0877765040/ понеделник-неделя 09:-19:00/