Колко опасни са кистите на яйчниците

  • admin
  • 18.12.2020
  • Коментарите са изключени за Колко опасни са кистите на яйчниците
  • Uncategorized

Кистите на яйчниците (овариални кисти) всяват страх и притеснения у всяка жена само със споменаването си. Те представляват торбичка (сакче) със специфично съдържимо – течност, плътна маса или смесено – захваната за яйчника. Срещат се както при момичета с незапочнал или още неурегулиран цикъл, така и при дами в менопауза. Въпреки че са обединени от общо име, са много различни.

Фоликуларни кисти

Те са най-разпространени. Смята се, че почти всяка жена поне веднъж е имала фоликуларна киста, като дори може да не е разбрала за нея. Фоликулите представляват малки мехурчета, в които се крие яйце. Всеки месец няколко фоликула се събуждат, нарастват, един от тях се отваря и отделя зряла яйцеклетка (овулация). Ако не настъпи оплождане, това се повтаря отново и отново.

Понякога фоликулът не се отваря и започва да расте. Превръща се в така наречената фоликуларна киста. В повечето случаи тя не предизвиква проблеми и след няколко седмици до 3-4 месеца изчезва от само себе си.

Фоликуларната киста е функционална. Такива са и кистите на жълтото тяло (лутеинови кисти).

Ендометриозни (шоколадови) кисти

Ендометриозата е болест, при която клетки от ендометриума се появяват по органи извън матката. Тези огнища се характеризират с типичното месечно излющване и кървене на ендометриума, като предизвикват възпаления и сраствания. Когато са върху повърхността на яйчника, формират ендометриозни яйчникови кисти. Те се отличават по тъмния си цвят, който дължат на застоялата в тях кръв. От това идва и наименованието им – „шоколадови“.

Ендометриозните кисти спадат към групата на органичните. Такива са също аденомните, муцинозните и параовариалните. Към тях спадат и дермоидните, които са интересни със съдържимото си – косми, мастна тъкан, зъби и т. н.

Симптоми при кисти на яйчниците

Развитието на кистата обикновено не предизвиква оплаквания, макар че би могло да се появи прокървяване по средата на цикъла и нередовна менструация. Когато тя се разрасне повече, оказва натиск върху околните органи. Примерно – натискът върху пикочния мехур води до по-често уриниране. Можете да изпитвате тъпа болка и тежест в долната част на корема от към страната на засегнатия яйчник, да я усещате като подутина или да сигнализира за себе си с болка при натоварвания и секс.

Остра режеща болка – чак до припадък, може да предизвика спукването ѝ. В такива случаи е необходима спешна лекарска помощ. Особено опасна е руптурата на шоколадовата киста и попадането на съдържанието ѝ в коремната кухина.

Силна болка може да причини също торзия (усукване) на кистата и затрудняване и/или спиране на притока на кръв към яйчника. Положението също се характеризира като спешно.

Кистите на яйчниците не бива да се бъркат с поликистозните яйчници. Това са съвсем различни заболявания.

Трябва ли да се притеснявате от кисти на яйчниците

Отговорът на въпроса е в зависимост от това каква е кистата, дали може да е злокачествена, какви са оплакванията и симптомите, които имате. Дори когато кистата е напълно безопасна за живота ви, тя може да препятства забременяването, което се преживява не по-малко драматично и от най-опасната киста.

За фоликуларните кисти специалистите са единодушни, че е добре да се наблюдават внимателно няколко месеца и ако не изчезнат или нараснат много, да се оперират. Някои препоръчват прием на контрацептивни медикаменти за ускоряване на спукването им. Други предпочитат просто да изчакат.

Шоколадовите и дермоидните кисти се отстраняват, преди да са увредили яйчника. При съмнение за злокачественост, кистата трябва да бъде изследвана и да се планира хирургическото ѝ отстраняване.

И при кистите на яйчниците вече се прилага лапароскопия – щадяща безкръвна интервенция, която осигурява отлични резултати без необходимост от продължително възстановяване.

Билковият Аюрведа продукт – ФЕМИ ХЕРБ, не случайно е водещ продукт в борбата с женските болести и безплодието. Той е изключително ефективен при кисти, гъбички, бяло течение, нередовен и болезнен цикъл, хормонален дисбаланс, при акне и други кожни проблеми, за поддържане на необходимия баланс на вагиналната флора и дори оказва изключителна ефикасност при безплодие.

ФЕМИ ХЕРБ е натурален Аюрведа продукт, специално разработен в подкрепа на здравето на жените от всички възрастиФЕМИ ХЕРБ се прилага за редица “женски” заболявания включително и кисти, както и за подобряване на фертилността и увеличаване на възможностите на жената за зачеване. ФЕМИ ХЕРБ има и подчертан превантивен ефект срещу появата на множество нарушения в женския организъм. Освен това Феми херб се грижи и за доброто състояние на кожата и косата. Продуктът съдържа съставки, които възстановяват хормоналния баланс, регулират месечния цикъл и овулацията и благоприятстват зачеването. Формулата на Феми херб включва доказани билкови субстанции обединени в иновативна формула. Тя е безопасна и изцяло на основата на натурални съставки, без изкуствени оцветители или консерванти – алтернатива на медикаментозната терапия при безплодие. Използва се при профилактика на ендометриоза, фиброкистозна мастопатия и влиза в състава на терапии при заболявания на женска полова система.

КАК ТОЧНО ДЕЙСТВА ФЕМИ ХЕРБ?

 Повлиява благоприятно оплакванията при гъбични инфекции, като генитални и храносмилателни микози

 Подобряване синтеза и баланса на женските полови хормони;

 Помага при смущения в менструалния цикъл, поява на бяло течение с неизяснен произход и други нарушения, свързани с хормоналното състояние на жената.

 Коригира вътрешната секреция на матката

 Регулира менструалния цикъл

 Поддържа хормоналния баланс

 Има стимулиращ и естрогеноподобен ефект върху яйчниковата тъкан и ендометриума

 Влияе благоприятно при дисменорея, маточни кръвотечения и миоматозни възли, менструални болки, менопауза, дисменорея и хиперменорея заради силно изразеното си съдосвиващо, кръвосъсирващо и антисептично действие

 Действа общоукрепващо на маточните стени

 Намалява киселинността в стомаха и успокоява спазмите на чревната мускулатура

 Използва се при профилактика на ендометриоза, фиброкистозна мастопатия и влиза в състава на терапии при заболявания на женска полова система.

 Използва се и за помощно средство при лечение на “бучки” (муковисцидоза) на гърдите

 Намалява болките по време на месечен цикъл и маточните течения.

 Повишава притока на кислород до клетките; влияе добре при оформянето и поддръжката на здравината и функциите на мембраните им; участва в синтеза на протеини, важни за тъканите

 Премахва акнето и другите несъвършенствата по-кожата, като и придава бляскав и здравословен вид

FEMI HERB е сертифициран Аюрведа продукт с гарантирано качество!

Той е отлично средство, освен при лечение, също и за профилактика!

Кога приемаме FEMI HERB?

*За подобряване ферилността и за увеличаване възможностите на жената за зачеване

*При маточни заболявания

*При бяло течение

*При мастопатия, мастит, кисти и болезненост на гърдите при менструация

*При хормонален дисбаланс

*При кистозни яйчници

*За поддържане на необходимия баланс на вагиналната флора

*За здрава кожа и коса

Можете да поръчате ФЕМИ ХЕРБ директно от онлайн магазина на производителя на най-добра цена тук >>bio-be.com/produkt/femi-herb/

или на телефон 08777 6 50 40 / всеки ден от 09:00 до 19:00ч./

Доставката е напълно БЕЗПЛАТНА!