10 противовирусни билки естествено побеждават инфекциите, как да ги използваме

  • admin
  • 16.02.2021
  • Коментарите са изключени за 10 противовирусни билки естествено побеждават инфекциите, как да ги използваме
  • Uncategorized

Не е необходимо да описваме страха и изтощението, през които преминаваме когато се борим с вирус.

Дали става дума за обикновена настинка или за грип – гаденето, конгестията и другите симптоми може да са доста тежки за понасяне.

Тези симптоми обикновено водят до бързо посещение при лекаря в търсене на таблетка, която да ги излекува колкото се може по-скоро. И макар че има време и място където получаваме изписани с рецепти лекарства, спирали ли сте се за миг да помислите за рецепта от природата?

Защо да използваме билки, за да се борим с вирусите?

За разлика от лекарствата, изписвани с рецепта, чиито списък от потенциални странични ефекти често е по-дълъг от списъка на ползите, противовирусните билки често са придружени от малко или никакви странични ефекти. Употребата на тези билки може да се проследи назад още до древен Египет и Китай, където те са използвани като естествени лекове.

Много от тях като коренът от женско биле са също така толкова ефикасни, че се избират за противовирусни средства без рецепта и с широк спектър на действие.

Като се придържаме към тези противовирусни билки, ние можем да спираме успешно вирусите да стимулираме имунната си система и да избягваме химическите токсини, съдържащи се в лекарствата с рецепта.

Най-полезните 10 противовирусни билки

1. Риган

Оказва се, че тази уханна билка предлага далеч повече от пикантен вкус. Риганът и особено маслото от риган, извличано от растението съдържат значителни противовирусни свойства. Изследвания показват, че активният компонент в нея, карваколът, може да дезактивира вируси като човешкия норовирус (понякога наричан „микроб на повръщането”) в рамките на един час след приемането му.

Риганът има способността да „дезактивира” човешкия норовирус в рамките на един час след приемането му.

Освен това, маслото от мексикански риган е доказано, че е ефикасно срещу вируси като резистентния на ацикловир вирус херпес симплекс тип 1, както и на човешкия респираторен синцитиален вирус.

Не забравяйте, че макар че е чудесно да готвим с риган, може би е по-добре да използваме масло от билката, за да извличаме от него най-много противовирусни ползи.

2. Ехинацея

Ехинацеята е една от най-популярните противовирусни билки на пазара що се отнася до справянето с вируси и бактерии и затова си има добра причина. Билката не само има способността да подсилва имунната система като стимулира производството на клетки, които да помагат в битката с инфекциите, но и също така съдържа фитохимикали, които се борят с и помагат за снижаването на инфекциите, когато има такива.

3. Чесън

Още от древна Индия до средновековните улици в Европа, чесънът има дълга история на употреба при инфекции. Някои от тези употреби включват използването на чесън като лечение на проказа, паразитни инфекции и като антибиотик при инфекциозни заболявания.

Днес репутацията на чесъна като мощно антимикробно средство е добре известна. Изследвания показват, че той има способността да се бори с грипните вируси, вируса на настинките, HIV и пневмония, за да споменем само някои заболявания.

4. Бъз

Ако страдате от грип, трябва да пиете бъз за облекчаване на симптомите. Изследвания показват, че хората, инфектирани с вирусите А и В на инфлуенцата се подобряват на 91 процента след прием на бъз в продължение на седем дни, като в същото време билката снижава високата температура и повишава усещането за подобрение.

Ако пипнете грип, вземете си бъз. Билката ще подсили имунната ви система, като в същото време унищожава вируса.

Бъзът често се взима заедно с ехинацея за подсилване на имунната система и убиване на вируса.

5. Корен от астрагал

Коренът на астрагала е по-известен като адаптоген, чиято роля е да помага за подобряването на реакцията на тялото към стреса. Обаче, изследвания показват, че този корен също така има мощни противовирусни свойства.

Изследване разкри, че коренът от астрагал е ефикасен в спирането на вирус 1 на херпес симплекс (HSV-1), а друго изследване показа, че той спира репликацията на РНК в някои вирусни щамове. Казано просто, коренът от астрагал може би е най-добрият ви приятел винаги когато искате да спрете даден вирус от репликация и усилване на действието си.

6. Маслинени листа

Маслинените листа от свещените маслинови дървета са още едно фантастично противовирусно средство. Основната съставка в тях, олеуропеинът, доказано спира разпространението на вирусите като не им позволява да се прикрепят към здрави клетки. Освен това, изследвания показват, че излагането на определени вируси на олеуропеин в начални фази снижава инфекциозния им потенциал с 10 до 30 процента.

Други изследвания дори показват, че маслиновите листа могат да спрат някои противовирусни ефекти върху HIV като спират репликацията.

7. Джинджифил

Джинджифилът не само е отличен лек за гадене и разстроен стомах при боледуване от грип, но той също така обявява война и на самия вирус. Билката постига това като блокира прикрепването на вирусите  към места, които обичайно биват заразени първо, като дихателните пътища.

Не забравяйте, че много изследвания, показващи ефикасността на джинджифила използват пресен джинджифил, а не сух.

8. Корен от женско биле

Коренът от женско биле се използва от векове в Традиционната китайска медицина заради противовирусното му действие. Съвременни изследвания вече наваксват и днес заключават, че съединенията в корена, наречени терпеноиди, са изключително ефикасни що се отнася до имунитет към вирусите. Доказано е, че този корен има противовирусно действие срещу вируси като този на херпеса, SARS, HIV, и инфлуенца, и че той се приема за потенциално широко спектърно антивирусно средство.

9. Котешки нокът

Билката котешки нокът се извлича от дървесна лоза в тропическите гори на Амазония и тя също има блястящи противовирусни свойства. По конктетно, котешкият нокът действа за свръхзареждане на имунната система като в същото време възстановява увреденото ДНК и подсилва борещите вирусите бели кръвни телца.

10. Невен

Невенът, наричан също календула, се използва най-вече в западния свят като декоративно растение. Обаче, цветовете на невена доказано се борят с вируси като риновирус и вазикулярен стоматит като снижават размножаването им.

Невените са повече от красиво цвете. Те лекуват инфекции, язви и ушни инфекции!

Невенът се приема и като пречистваща билка, която помага за лечението на хронични инфекции и снижава възпалението, както и помага за лекуването на язви, и унищожава ушните инфекции.

Как да използваме противовирусните билки

Чайве

Опитайте с пиенето на малки глътки на противовирусни билки под формата на чай. Добавяйте по една супена лъжица от любимата ви билка в 1 чаена чаша гореща вода и запарвайте 10 до 15 минути. Подсладете естествено чая си с малко мед, за да подсилите хранителните му свойства.

Вместо това, можете да купувате пакетирани билки за чай като джинджифил, женско биле или бъз.

Етерични масла

Смесвайте 1 – 2 капки от антивирусни етерични масла с масло носител (като кокосово или от жожоба), и разтривайте с него гърдите или стъпалата. Можете също така да добавяте по 2 до 3 капки в топлата си вана.

Дифузери и пара

Друг начин да използвате противовирусни билки под формата на етерични масла е да капвате по 7 капки в дифузера си.

Освен това, можете да прилагате противовирусно лечение с пара като добавяте масло от противовирусна билка в току-що завряла вода и да вдишате парата. Този метод е чудесен при настинки и вируси, засегнали горните дихателни пътища.

Хранителни добавки

Ако сте притиснати от времето, купуването на тези противовирусни билки под формата на хранителна добавка може да е една от най-добрите ви възможности. Много от тях можете да намерите в близкия магазин за здравословни храни на капсули или в комбинация като противовирусни лекове.

Рецепти

Повишете количеството чесън или риган в рецептите на ястията си когато боледувате от вирус. Печете чесън във фурната с пиле и зеленчуци, добавяйте сотиран чесън и риган към яйца, за да им придавате средиземноморски вкус или добавяйте едро нарязани чесън и риган в доматения сос за спагети или пък добавяйте тези билки докато задушавате гъби!

Дози

Макар че може би е примамливо да поглъщате колкото се може повече антивирусни билки, за да се отървете от вирус, не забравяйте, че макар че повечето от тях имат малко до никакви отрицателни странични ефекти към днешна дата, това не означава, че трябва да приемате неразумно количество от тях. Използвайте ги, но избягвайте прекаляването. И както винаги, първо се консултирайте със своя лекар, особено ако сте бременни или пиете други лекарства.