10 изпитани средства срещу високия холестерол

  • admin
  • 01.05.2021
  • Коментарите са изключени за 10 изпитани средства срещу високия холестерол
  • Uncategorized

Ако последните ви кръвни изследвания показват високи стойности на холестерола, с малки промени в начина на живот и хранене можете лесно да ги нормализирате.


1. Движете се в продължение на 30 минути всеки ден

Умерената физическа активност – ходене пеша, плуване, каране на домашно колело – намалява нивото на лошия холестерол в рамките на 15 дни. Ефектът е един и същ, независимо дали движението се извършва всеки ден по 30 минути или три пъти по един час седмично. При по-интензивните спортове като танци и бягане са достатъчни 2 часа на седмица.

2 .Включете овесените ядки в закуската си

В тях има разтворими фибри /бета глюкани/, които прихващат холестерола от храната и ограничават усвояването му от организма. С консумацията на 60 г овесени ядки всеки ден в продължение на 1 месец можете да намалите нивото на лошия холестерол с 5-10%.

3. Премахнете излишното тегло

Eфектът върху холестерола от отслабването е впечатляващо бърз. Ако намалите теглото си с 5%, можете да очаквате спад на лошия холестерол с 10% в рамките на два месеца.

4. Не забравяйте киселото мляко и изварата

Според европейско проучване, консумацията на млечни продукти с намалена масленост /без сирената/ има предпазващ ефект върху кръвоносната система. Смъртността от сърдечносъдови заболявания е с 30% по-ниска при любителите на киселото мляко и изварата. Това се обяснява с високото съдържание на калций в тези продукти, който от своя страна понижава лошия холесетрол.

5. Всеки ден – по една ябълка

Британски изследователи са стигнали до заключението, че изяждането на една ябълка дневно се равнява по въздействието си върху холестерола на статините, които обаче имат странични ефекти. Пектинът, който се съдържа в ябълките, ограничава преминаването на холестерола в кръвта. Добре е тези полезни плодове да се консумират с кората за още повече фибри.

6. Възползвайте се от антиоксидантите в червените плодове

Ягодите имат благоприятно действие и понижават нивото на холестерола благодарение на антоцианите /вид антиоксиданти/ в тях. Консумацията на 500 г ягоди всеки ден в продължение на месец намалява лошия холестерол с 14%. Всички червени плодове са по-ефикасни от хранителните добавки за понижаване на холесетрола.

7. Пийте зелен чай

Китайски учени са анализирали 14 различни изследвания, според които холестеролът на хора, които пият най-малко 3 чаши зелен чай дневно в течение на три седмици, е по-нисък отколкото при  хората, които въобще не консумират напитката. Ефектът е умерен, но постоянен. Зеленият чай трябва да се пие между храненията, за да не попречи на усвояването на желязо.

8. Малко червено вино

След двуседмична консумация на 250 мл червено вино дневно се установява спад на лошия холестерол с 18%. Антиоксидантите, които се съдържат в него, комбинират действието си с това на етанола и това води до повишаване на добрия холестерол.

9. Използвайте чист, студено пресован зехтин

В 5 европейски страни са проведени изследвания за въздействието на чистия, студено пресован зехтин /по-богат на полифеноли от рафинирания/ и се е установило, че 25 мл на ден са достатъчни, за да се повиши нивото на добрия холестерол.

10. Ново – червена оризова мая

За 4 седмици червената оризова мая и по-точно нейната активна молекула манаколин К може да понижи нивото на  холестерола с 20-25%. Този натурален статин е равен по ефект на химическите статини. Проблемът е, че съдържанието на манаколин К е различно в различните продукти и няма гаранция колко точно е то. На етикета трябва да пише, че една капсула съдържа поне 10 мг. Не купувайте подобни хранителни добавки по интернет. Внимавайте също, ако приемате други лекарства против холестерол – попитайте лекаря дали можете да ги комбинирате.