Защо трябва да пиете топла вода сутрин?

  • admin
  • 10.05.2021
  • Коментарите са изключени за Защо трябва да пиете топла вода сутрин?
  • Uncategorized

Чаша топла вода сутрин на гладно може да направи чудеса със здравето ви. Не изисква почти никакво усилие от ваша страна, но пък ви гарантира редица здравословни ползи. Достатъчно е само да споменем положителния ефект на топлата вода върху храносмилателната система. Какво още може да спечелите, разберете в текста по-долу.


Защо трябва да пиете топла вода сутрин? 

Може би вие сте от хората, които започват деня си с чаша ароматно кафе. Или пък предпочитате чай? Това са от онези сутрешни навици, с които сте свикнали и с които вероятно ще ви бъде трудно да се разделите.

Въпреки това си струва да преосмислите начина, по който стартирате сутрешния си ритуал. Причината: множество изследвания показват, че пиенето на топла вода сутрин предлага най-много ползи за здравето.

Вижте кои са 7-те страхотни неща, които се случват с тялото ви, когато всекидневно пиете чаша топла вода в началото на деня:

  • Предпазва ви от преждевременно стареене

Никой не желае да остарява. Въпреки това наличието на токсини в организма може да направи стареенето дори по-бързо. Когато тялото ни натрупва токсини, то става податливо на болести и стареене. За щастие, консумацията на топла вода може да помогне на организма да се детоксикира. Освен това тя насърчава обновяването на кожните клетки, което довежда до увеличаване еластичността на кожата.

  • Облекчава болката

Топлата вода е мощен природен лек за облекчаване на болката, причинена от менструалните спазми. Тя отпуска мускулите на стомаха и помага за намаляване на менструалните болки. Нещо повече – топлата вода е ефективно средство за защита срещу всички видове спазми, тъй като подобрява капилярната циркулация и помага за отпускане на мускулите в тялото.

  • Подпомага отслабването

Ако се опитвате да се разделите с няколко излишни килограма и сте чували, че чаша топла вода сутрин може да ви помогне, трябва да знаете, че това е вярно. Топлата вода повишава телесната температура, което от своя страна забързва метаболизма. Увеличението на метаболитната активност означава, че тялото ви гори повече калории през деня.

В случай, че към топлата вода решите да добавите и парче лимон, това ще намали телесната мазнина в тялото ви. Тази полезна комбинация ще засили и чувството ви за ситост, тъй като лимонът съдържа пектин.

 

  • Подобрява храносмилането

Консумацията на чаша топла вода сутрин стимулира храносмилателната система и помага на тялото да смила по-добре приетата храна. Пиенето на студена вода след хранене пък може да има точно обратния ефект. Студената вода втвърдява маслата и мазнините в храната, която току-що сте изяли. Това създава мастни натрупвания и прави храносмилането по-трудно. Ето защо е по-добре да замените студената вода с топла такава.

  • Подобрява кръвообращението

Натрупваните мазнини в организма могат да се елиминират, ако всеки ден пиете чаша топла вода сутрин. Този навик помага за премахването на токсините от тялото, което от своя страна подпомага циркулацията на кръвта. Приемът на топла вода има релаксиращо действие, което отпуска мускулите, а по този начин се подобрява притока на кръв.

  • Помага срещу запек

Много хора страдат от запек. Този често срещан проблем възниква, когато човек има лениви червата. В много от случаите това се дължи на липсата на вода в организма. Ето защо, ако започнете да пиете чаша топла вода сутрин преди хранене, това ще подобри движението на червата ви. По този начин ще намалите последиците от запека.

  • Подпомага добрия сън

Когато изпиете чаша топла вода вечер преди лягане, това ще помогне на тялото ви да се отпусне и ще успокои нервите ви. От своя страна този ефект може да предизвика по-добър и пълноценен сън. Чашата топла вода намалява и среднощния глад, както и дава усещане за свежест на сутринта.