Фитотерапия – лечение от природата

  • admin
  • 11.05.2021
  • Коментарите са изключени за Фитотерапия – лечение от природата
  • Uncategorized

Фитотерапията е алтернативен метод на лечение, основаващ се на целебните свойства на растенията. Фитотерапията е известна още от древността, когато с билки са се лекували всякакви болежки.

И днес фитотерапията е широко разпространена, прилагана в народната медицина. Растенията са в основата и на хомеопатията, ароматерапията, използват се и при физиотерапията, рефлексотерапията, нутритерапията.

Освен прилагането на билки за лечение под формата на чайове, запарки, отвари, извлеци, настойки, мехлеми, има и редица лекарства и медицинска козметика на растителна основа. А заради положителния си ефект (трайно излекуване, цялостно укрепване на организма и подсилване на имунната система) все повече се предпочитат растителните, а не синтетичните медикаменти.

С фитотерапия успешно се лекуват заболявания на кожата, нервната, храносмилателната, сърдечно-съдовата, дихателната, ендокринната системи. От лечението с растения се повлияват изключително добре и редица хронични заболявания. При тях фитотерапията е много добра алтернатива, тъй като леченеито с растения е с висока поносимост и ниска токсичност, докато продължителният прием на синтетични лекарства не гарантира напълно излекуване (и се налага следващ курс на лечение) и причинява редица странични ефекти.

Тайната на лечебния ефект на фитотерапевтичните средства е в химическия състав на активните вещества в билките. Съответно с лечебна цел се използват частите от растението, в които има най-голяма концентрация на полезни вещества – етерични масла, флавоноиди, витамини, дъбилни вещества, алкалоиди, сапонини, танини, гликозиди, захари.

Фитотерапия – лечение от природатаПлюсовете на фитотерапията са много, като основните са, че:

 

  • При лечението с растения липсват неприятните странични ефекти, които обикновено се появяват при продължително лечение с медикаменти, особено антибиотици.
  • Ефектът от фитотерапията е дълготраен и се постига пълно излекуване.

Като минус на фитотерапията може да се посочат дългия период на лечение и липсата на ефект при бързо развиващи се заболявания, психични и инфекциозни болести. 

Фитотерапията може да бъде противопоказна при бременни жени, хора с алергии към някои от активните вещества в растенията, малки деца.