Откриха невероятна полза за здравето в… алкохола!

Умерената консумация на алкохол – определена като не повече от една алкохолна напитка за жени и две за мъже на ден – е свързана с по-нисък риск от смърт от сърдечно-съдови заболявания в сравнение с хората, които се въздържат от алкохол или консумират прекомерни количества, сочи ново изследване, представено на 70-та годишна научна сесия на Американския колеж по кардиология.


Това е и първото проучване, което показва, че пиенето на умерени количества алкохол може да защити сърцето, отчасти чрез намаляване на свързаните със стреса мозъчни сигнали, базирани на подгрупа от пациенти с образна диагностика на мозъка.

„Открихме, че свързаната със стреса мозъчна активност е по-висока при тези, които не пият алкохол, в сравнение с тези, които пият умерено, докато тези, които злоупотребяват с алкохол (повече от 14 напитки седмично) имат най-високите нива на мозъчна активност, свързана със стреса ”, Каза д-р Кенечукву Мезуе, изследовател по ядрена кардиология в Масачузетската болница и водещ автор на изследването.

Смята се, че умерените количества алкохол могат да имат ефект върху мозъка, който може да ви помогне да се отпуснете, да намалите нивата на стрес и евентуално чрез тези механизми да намалите честотата на сърдечно-съдовите заболявания.

Докато Мезуе побърза да предупреди, че тези открития не трябва да насърчават употребата на алкохол, той каза , че те могат да отворят вратата за нови терапии или предписания за облекчаване на стреса, като упражнения или йога, за да минимизират сигналите за стрес в мозъка.

„Алкохолът има няколко важни странични ефекти, включително повишен риск от рак, увреждане на черния дроб и пристрастяване, така че други интервенции с по-добри профили на странични ефекти, които са от полза за мозъка, са сърдечни пътища“, каза Мезуе.

Данните идват от Mass General Brigham Biobank Health System Study, в което участват 53 064 участници, от които 59,9% са жени и средната възраст е 57,2 години. Основните неблагоприятни сърдечно-съдови събития, включително инфаркт, инсулт или свързани хоспитализации, бяха идентифицирани с помощта на диагностични кодове (ICD).

Вашият коментар