Най-ефективните рецепти за лечение на бъбречни кисти с народни средства

  • admin
  • 06.11.2021
  • Коментарите са изключени за Най-ефективните рецепти за лечение на бъбречни кисти с народни средства
  • Uncategorized

Днес лечението с билкови продукти е един от най-разпространените методи за подобряване на организма. Ефектът върху кистите на бъбреците не е изключение. Трябва да се има предвид, че всякакви лекарства имат както положителни, така и отрицателни качества, които могат не само да са от полза за организма, но и да причинят значителна вреда. За да може използването на рецепти от традиционната медицина да донесе максимална полза на пациента, преди да започнете билколечение, трябва да обърнете внимание на някои препоръки:

  • Назначаването и дозирането на фито лекарства се извършва от лекар, самолечението е опасно за здравето;
  • За да се предотвратят обостряния от страна на стомашно-чревния тракт, се препоръчва да се изключат следните храни от диетата – пържени, осолени, пушени, пикантни храни; алкохолни напитки; силен чай и кафе;
  • Лечебни растения и билкови препарати трябва да се купуват само на надеждни места, специализирани магазини, аптеки.
  • Запознайте се със страничните ефекти на билковите продукти и противопоказанията за употреба, възможните алергични реакции на организма;
  • Продължителността на билковите лекарства не трябва да надвишава 10 дни, при липса на резултати или положителна динамика трябва да се консултирате със специалист;
  • За бременните жени е от първостепенно значение да се консултирате с гинеколог, тъй като много лечебни растения могат да провокират аборт.
  • Билки, които имат еднакъв терапевтичен ефект върху болестта, не могат да се приемат едновременно, препоръчително е да ги редувате помежду си, за да се предотврати пристрастяването на организма, което може да доведе до липса на терапевтичен ефект.

Билкова отвара

За да приготвим билкова отвара за бъбречни кисти, се нуждаем от:

  • билки – бял равнец, шипки, пелин, жълт кантарион, по 50 г;
  • борови пъпки 30g, нарязана бреза чага 200g; сок от алое 200гр;
  • водка 200мл, мед 500гр.

Поставяме всички билки в метален съд, заливаме с 3 литра студена вода и слагаме на котлона. Оставете сместа да заври, намалете температурата и оставете да къкри 2 часа, като избягвате кипенето. Бульона престоява на топло място за 1 ден, филтрираме и добавяме мед, сок от алое, водка.

Вземайте от отварата по три пъти на ден, по 1 супена лъжица преди хранене. Продължителността на курса е от 3 седмици до 3 месеца.

Калина с мед

Все още не е възможно да се установят истинските причини за кистата, но учените са установили, че увеличението се случва под въздействието на възпаление. Медът от елда и калината помагат за борба с подобни процеси. Плодовете трябва да се берат след измръзване, когато плодовете имат определен сладък вкус.

Чаят се приготвя по този начин: изсипете няколко шепи калина в литър вряща вода и оставете за 2 часа. Филтрираме, добавяме лъжица пресен мед. Трябва да пиете чай сутрин и вечер. За вкус можете да добавите лист от калина и ароматът ще искри с нови цветове.

За да се увеличи имунитетът, трябва да се направи специална инфузия: поставете шипка и клон от калина във вряща вода, оставете за 5 часа, след това прецедете и добавете не повече от 5 супени лъжици мед.

Плодовете на калината са естествен антисептик, те действат като ефективно средство за премахване на кисти, които се образуват в бъбреците.

Сок от репей от кисти на бъбреците

Репея е най-ефективното народно средство за лечение на кисти в бъбреците и други видове образувания.

Репея има много свойства – противовъзпалително, антимикробно, аналгетично, диуретично. В народната медицина се използват корен от репей, листа и сок.

Лечение на кисти на бъбреците:

  • Смелете листата и корените на репей с помощта на блендер, изстискайте течността от получената каша. Полученият сок се съхранява в хладилник за не повече от 3 дни. Пие се по 1 с.л. л., преди закуска, обяд и вечеря. Продължителността на курса е 30 дни. В края е необходимо да се подложи на ултразвуково изследване на бъбреците. Ако няма резултат, тогава се прави почивка за 14 дни и лечението се повтаря, възможно е да се подложат на до 4 курса подред.
  • Вместо сок е разрешено да се използва и каша от репей, срок на годност до 3 дни на студено място. Яде се по 1 ч.ч. 3 пъти на ден през първите 5 дни, 6-7 дни използвайте 1 супена лъжица 3 дози на ден. Повторете 7-дневния курс 4 пъти.
  • При билковото лекарство за кисти в бъбреците също така помага и отвара от корени от репей. Поставете 10гр. сух корен в метален съд, добавете 200 мл. вода, оставете да заври, след това дръжте на слаб огън още 20 минути. Прецедете след половин час. Методът за отвара е същия, както при сока от репей.
  • Не по-малко ефективно при цистоза на бъбреците, са и листата от репея. Достатъчно е да запарите листата с вряща вода и да пиете вместо чай в продължение на един месец.
  • Един от най-лесните начини за лечение на бъбречни заболявания с помощта на репей са компресите. Нанесете листа от репей на гърба върху бъбречната област, покрийте отгоре с кърпа и останете в това положение за 10 часа. Този метод може да се използва дълго време, докато състоянието на пациента се подобри.

Синя метличина

Счита се за ефективно лечение на синусови кисти на бъбреците. Приготвя се отвара върху съцветията на растението. Предварително изсушената Синя метличина 1 ч.л. трябва да заври в 1 ч. чаша вода. Оставя се да ври около 40 мин. Лекарството е предназначено за консумация. Всеки ден трябва да го приемате по 4 пъти половин час преди хранене.

Лечение с жълтурчета.

Жълтурчето е отровно лечебно растение, което има антимикробно, диуретично, аналгетично действие върху човешкото тяло. Има жлъчегонни, лечебни, антинеопластични свойства. Млякото от жълтурчета, съдържащо се в цялото растение, помага за потискане растежа на кистите до пълното им унищожаване. В началото на курса на лечение трябва да се консумират слаби инфузии от жълтурчета и под наблюдението на лекар, поради отровните свойства на растението.

Схемата за приготвяне и прием на жълтурчета:

  • Поставяме в блендер заедно с корените и сокът се изцежда;
  • Започнете да приемате от 15 капки, разреден 200 мл. вода, 3 пъти на ден 30 минути преди хранене. Следващата доза от лекарството се увеличава с 1 капка, докато се достигне доза от 50 капки. След това, в обратен ред, намалете всеки прием на жълтурчета с 1 капка, докато те се върнат до 15 капки;
  • Докато приемате билката, е задължително да консумирате мляко и ферментирали млечни продукти в големи количества, за да намалите токсичността на жълтурчето.

Лечебни инфузии

Най-ефективните народни средства за лечение на бъбречни кисти са инфузии от лечебни растения. Тяхната подготовка не изисква специални умения и знания. Основното нещо е стриктно да се придържате към рецептата. Най-ефективните лекарства са следните:

  • Пет супени лъжици натрошен сух корен от репей се изсипват в термос и се заливат с литър вряща вода. След шест часа течността се филтрира. Трябва да приемате по половин чаша от тази инфузия преди всяко хранене.
  • Вкусен чай се приготвя на базата на плодове от калина. Шепа горски плодове се запарват в литър вряща вода и се държат около два часа. Към филтрираната течност се добавя малко мед и се разбърква. Пие се по 1 чаша чай на закуска или преди лягане.
  • Поставете 7 малини, хвойна, шипка, берберис и глог в термос. Налейте 1,5 литра вряла вода. След 4 часа течността се филтрира и към нея се добавят 2 литра преварена вода. Чаят се пие по 200 мл след всички хранения.
  • Инфузията от бодил ще помогне да се излекува кистата. Лъжица изсушени растителни листа се запарват с 250 мл вряща вода. Издържат няколко часа и се филтрират. Приготвеното лекарство трябва да се приема по 60 мл. четири пъти дневно.
  • Няколко супени лъжици сухи листа от жълтурчета се запарват в половин литър вряща вода. Престояват поне за четири часа. Течността се филтрира, разрежда се с преварена вода, така че обемът да се възстанови до първоначалния. Приемайте инфузията по две супени лъжици три пъти на ден след хранене.

Народните лекарства за бъбречни кисти на базата на лечебни билки понякога могат да провокират алергични реакции. Ето защо, преди да ги използвате, трябва да се консултирате с лекар. Ако се прояви отрицателна реакция на организма, терапията незабавно се спира и се избират други методи.

Лечението на кисти в бъбреците с народни средства под формата на тинктури помага за бързото справяне с болестта. Те трябва да се използват с повишено внимание от хора, страдащи от заболявания на стомашно-чревния тракт и сърдечно-съдовата система. Такова лечение е строго забранено за пациенти, страдащи от чернодробни заболявания.

Диагностика и лечение на бъбречни кисти

Често бъбречна киста се открива случайно по време на контролен или профилактичен ултразвуков преглед. След установяване на диагнозата лекарят предписва периодично наблюдение на динамиката на развитието на кистата. Прегледите, предписани за проследяване на динамиката на кистата или за откриването й, включват:

  • CT сканиране;
  • Рентгеново изследване;
  • сцинтиграфия;
  • лабораторно изследване на урина и кръв;
  • отделителна и проучвателна урография;
  • ангиография;
  • Доплер изследване на бъбреците и надбъбречните жлези;
  • изследвания на ядрено-магнитен резонанс.

Кистата на бъбреците не винаги трябва да се отстранява спешно – ако няма клинични прояви, първоначално не се изисква лечение. Ако обаче натискът на кистата върху вътрешните органи се присъедини към очевидните симптоми, което пречи на нормалното им функциониране, е необходима хирургическа интервенция.

Симптоматичното лечение се състои главно от болкоуспокояващи и традиционни лекарства като лечение с репей на бъбречни кисти. Необходимостта от хирургично лечение на бъбречна киста съществува в следните случаи:

  • ако бъбречната функция е нарушена;
  • ако размерът на формацията е достигнал повече от 5 см;
  • с постоянна неразрешима болка в лумбалната област и пикочния мехур;
  • ако подозирате злокачествена или паразитна етиология на кистата;
  • с хронична хипертония.

Хирургичното лечение, като правило, се състои в пробиване на кистата с последващо оттичане или лапароскопска резекция на кистата.

Рецепти за лечение на златни мустаци (царевичка или домашен женшен)

Златният мустак е растение, способно да лекува много заболявания, има имуномодулиращи, регенеративни, антимикробни, противовъзпалителни и други свойства.

За билкови лекарства за бъбречни кисти се използва тинктура от златни мустаци:

  • Нарежете около 50 издънки на растението, поставете в буркан. Изсипете съдържанието на 0,5 литра от 40 градусов алкохол. Престоява за 14 дни преди да придобиете ярко люляков цвят;
  • Необходимо е да използвате тинктурата два пъти дневно, на гладно преди закуска и половин час преди вечеря. Първият ден – разредете 10 капки тинктура с две супени лъжици вода, вторият ден – увеличете дозата с 1 капка на ден и така докато дозата се увеличи до 35 капки;
  • След това, в обратен ред, докато приемът намалее до 10 капки;
  • Пауза 5 – 7 дни;
  • Повторете цикъла на приемане на тинктурата 3 пъти. От третия курс по три пъти дневно, 30 минути преди хранене.

 

Мая и елекампан

Лечебното растение елекампан успешно се утвърди като противовъзпалително, антибактериално средство. Лечебните качества на елекампана се използват в борбата с много заболявания и нарушения в човешкото тяло. Положителният ефект на растението се отличава в процеса на лечение на кисти на десния бъбрек и поликистоза като цяло с народни средства.

Най-голям резултат се постига след употребата на елекампан под формата на квас с добавка на мая.

Квас от елекампан:

  • За да приготвите квас, вземете 3 литров стъклен буркан, изсипете 1 супена лъжица сух корен от елекампан, натрошен в хаванче, добавете 2 с.л. гранулирана захар и 1 с.л. мая, изсипете 3 литра преварена охладена вода. Съхранявайте на топло и тъмно място в продължение на 2 дни, след което съхранявайте лекарството на хладно място;
  • Можете да пиете получения квас, преди хранене по 100 ml, докато инфузията свърши.

 

Червен корен

Червеният корен е най-добрият антимикробен натурален продукт. Има стимулиращо, антиоксидантно и тонизиращо действие върху цялото тяло. С помощта на тинктура от червен корен е възможно значително да се подобри състоянието на пациента и да се премахнат симптомите на кисти на бъбреците.

Рецепта за лечебна тинктура:

  • В 500 ml водка се слага 50 g ситно нарязан корен, разбъркайте и оставете за 21 дни. Съхранявайте готовата инфузия в хладилник;
  • Тинктурата трябва да се приема преди основните хранения по 1 чаена лъжичка. Билковото лекарство от червен корен стига 3 седмици. В края на приема се изисква дълга почивка – 1 месец. Възможно е да повторите курса, докато кистите изчезнат напълно.

Причини за развитие на бъбречна киста

Основната причина за развитието на киста на бъбреците е нарушаване на работата на пикочните пътища в бъбречните каналчета. Течността застоява, образува издутина, която в крайна сметка се превръща в подобен на киста възел. Някои видове бъбречни кисти могат да съдържат течност, която съдържа кръв, лимфа и други вещества. Кистата на бъбреците обаче може да бъде не само придобита, но и вродена. В този случай той се нарича дермоиден и се образува дори по време на ембрионалното полагане на феталните органи. Дермоидните кисти са мутации и могат да съдържат необичайни меки тъкани, косми, мазнини и т.н. Рискът от развитие на бъбречна киста се увеличава в зависимост от наличието на следните патологии или характеристики на тялото:

  • анамнеза за увреждане на бъбреците;
  • уролитиазна болест;
  • операция на бъбреците или пикочните органи;
  • инфекциозни заболявания или възпалителни процеси на пикочно-половата система;
  • туберкулоза;
  • уролитиазна болест;
  • вегето-съдова дистония;
  • възраст.

Кистата на бъбреците може да бъде единична (единична) или множествена (поликистозна). Симптоматичните прояви на кисти на бъбреците са редки и не са специфични. Основните прояви на кисти на бъбреците могат да бъдат:

  • наличието на кръв или кръвни примеси в урината;
  • бъбречна хипертония (повишено ниско кръвно налягане);
  • нарушение на изтичането на урина;
  • уголемяване на бъбреците по размер;
  • тъпа или болезнена болка в лумбалната област;
  • виене на свят;
  • слабост и сънливост.

В случаите, когато пациентът има слаб имунитет, възможно е да се присъединят инфекция и вторичен възпалителен процес. При инфекциозно увреждане на бъбреците всички симптоми, които са присъствали преди, стават по-изразени, болките са по-остри и телесната температура също се повишава значително.

Навременното посещение на лекар в този случай е изключително необходимо, тъй като пациентът може да развие хронична бъбречна недостатъчност.