БИЛКА НА СЕДМИЦАТА: Фенел (Резене)

  • admin
  • 07.11.2021
  • Коментарите са изключени за БИЛКА НА СЕДМИЦАТА: Фенел (Резене)
  • Uncategorized

Ползите от резене накратко

Чудната подправка резене, популярна с изцелителните си способности, се е радвала на заслужени почести от римските и гръцките лечители.
Приоритетно място сред ползите на растението заемат неговите противовъзпалителни качества. То владее мощта да изцерява не само настинка. Но и да потушава храносмилателните неволи.
От незапомнени времена лековете на базата на резене са прилагани с цел регулиране на процесите, свързани с уролитиазата и холелитиазата.

Растението е чуден способ за усилване половата мощ при мъжете. В същия аспект повлиява и на дамите.

Перфектният изцерител е на пърхотни и всякакви друг вид гъбични инфекции. Като ароматерапевтично средство съдейства за релаксиране на тялото в ментален и физически аспект.

За здравословна метаболитна активност резенето е идеално. Освен това то действа редуциращо на налягането. И бързо овладява безсънието.

Като средство с разкрасителен ефект се прилага за извайване контура лицевия (тушира бръчките), коремния и бедрения контур.

Тази ефективност на резенето е обусловена от мощта му да оказва стимулиращ ефект върху колагеновия синтез. Това подмладяващо средство отдавна има място и в онкологията.

Какво е резене (фенел, див копър, фенхел)?

Резенето е ароматна и полезна подправка. Визуално листата й много приличат на познатия ни копър. Но във вкусово отношение напомня на анасона. Билката-подправка е известна още като див копър, фенхел или фенел. Ако срещнете тази наименования, знайте, че става въпрос за едно и също растение. А именно за резенето.

Разпространение и среда. В България

Фенхелът е растение, което намира благоприятни условия за виреене в среда със средиземноморско климатично влияние. Най-широко разпространено е в южните европейски и югозападните азиатски части.

У нас условия за виреене  намира в по-топлите области. Най-вече в Тракийска низина. Среща се като диворастящ вид в някои области на Северна България и Родопите.

Ботаническо описание.

По отношение на ботаническата си принадлежност растението див копър е представител на семейство Сенникоцветни. Към същата растителна група спада и вкусният морков.

 

Силно ароматният фенхел на височина може да достигне дори до два метра. Ситно нарязаните му нишковидни листенца е възможно да достигнат до дължина от 40 см.

Широчината на отделните сегменти, от които са изградени, е около половин см.

Корен. Стъбла. Листа.

Коренът на резенето има формата на голяма луковица с бял или светло зелен цвят. Плътните стъбла са естествено продължение на плътния корен на дивия копър. По месестите стъбла се разклоняват листенцата на растението, които визуално приличат на тези на копъра.

Цветове. Плод

На края на стъблото на фенхела се образуват сложни сенникоцветни кошнички. Цветчетата се отличават с широчина от пет до 15 см. Във всяка секция са разположени между 20 и 50 цветчета. Те се отличават с жълтите си багри. Изключително миниатюрни са. Разположени са на къси дръжчици.

Периодът от шестия до деветия месец в годината е времето, в което дивият копър цъфти.

Плодчетата му представляват продълговата шушулка на семе, чиято дължина е от 4 до 9 мм.

Всички части на резенето са годни за консумация.

Любопитен факт за ценното резене е, че абсолютно всички негови части са годни за консумация.

Химически състав

Както и останалите си роднини, дивият копър се отличава с уникален хранителен комплекс. Мощните му антиоксиданти стойности са подчертани най-вече от гликозидите, които съдържа във високи количества.

Забележителен е и комплексът от флавоноиди. Последните са представени от рутинкверцетин, кемпферол. Но най-висока терапевтична стойност има веществото анетол.

Освен с мощни противовъзпалителни ефекти, то се отличава с антитуморни свойства. Въпросното вещество затваря цикъла за предаване на клетъчни сигнали, които водят до тумори и възпаления.

За неутрализиране вредните ефекти на свободните радикали допринася и витамин С, който също се съдържа в изключително високи количества в дивия копър.

Диетичните фибри в корена съдействат за сваляне на лошия холестерол и изчистване на червата от потенциално вредните токсини в тях.

Фолиевата киселина в подправката повлияват за трансформиране на вредния хомоцистеин в по-малко вредно съединение. Високите стойности на това вещество са главен виновник за инфаркта.

Калият в резенето се явява редуктор на кръвното налягане. Полезните му действие се допълва от още ценни минерали в подправката – калций, ниацин, фосфор, манган.

По-подробно значение и ползи (приложение)

Множеството полезни свойства на резенето са обусловени от богатия му химичен състав. Растението е превъзходно средство за справяне с анемия, тъй като стимулира синтеза на хемоглобин.

Индийската общност има изграден навик всеки ден да дъвче след хранене семена от резене. Този метод помага за справяне с храносмилателни проблеми, запек и подуване, както и за пълноценно усвояване на полезните вещества в храната.

Дивият копър съдейства за поддържане на нормалните перисталтични движения на червата, което е от изключителна полза за тези от тях, неработещи ефективно. При запек изпразването на червата е безпроблемно благодарение на резенето.

Бъбречните колики също се овладяват успешно с помощта на подправката заради анетола в състава й.

 

Резенето, известно още фенел или фенхел, притежава куп ползи за здравето.

Същото вещество, но в комбимация с цинеол, съдейства за прочистване на бронхите. Това обяснява препоръката резенето да се използва като лек при бронхит, възпалено гърло и фарингит.

Нарушеният хормонален фон при жените бързо се нормализира с помощта на ароматната подправка. Проблемите като нередовен цикъл и спад в либидото бързо изчезват.

Аргининът в билката в комбинация с витамин С съдейства за избягване на макулната дегенерация. Резенето е отлична опция за предпазване от очни заболявания.

Броят и честотата на уринирането също се увеличава с консумацията на фенхел. Това помага за пречистване не само на бъбреците, но и на цялото тяло.

Подправката се бори ефективно с целулит, воден застой и възпаления на ставите. Освен това укрепва косата и предотвратява бъдещата й загуба. Релаксира нервната с-ма, съдейства за изостряне на паметта.

Семена от резене, чай, настойка, отвара, тинктура

Семената от резене се използват за приготвяне на разнообразие от лекове. В тях концентрацията на полезни вещества, типични за фенхела, е изключително висока.

Действието на тези компоненти се изразява най-вече в инхибиране усещането за глад. Както и в ускоряване скоростта на метаболитните процеси и свързаната с тях способност на тялото да гори мазнините.

Семената от див копър се отличават с дезинфекциращи и противовъзпалителни качества. Със завиден успех се използват за лечение на рани и абсцеси. Идеалното средство са за първа помощ при възпаление на гърлото, венците и конюнктивата. В тези случаи се препоръчва измиване на мястото с отвара от семената.

Подробно за лековете със семена от фенхел четете по-долу в текста.

Чай от резене

Лъжичка от тях оставете да се киснат за 10 минутки в чаша вряла вода, за да приготвите ароматен и лековит чай.

Ако приемате три пъти на ден по половин чаена чашка от тази течност, с нейна помощ ще премахнете настинката. Ще туширате храносмилателните проблеми или просто ще помогнете на имунната си система да работи по-ефективно.

Чай от фенел помага при стомашни проблеми.

Течността допринася и за производството на повече кърма от млечните жлези.

Настойка за гаргара и отхрачване

При продължително пренебрегвани заболявания на храносмилателната с-ма, добре действа гаргара с настойка от резене. Изцерителната течност пригответе като накиснете две лъжици от семената на билката за час в чаша вряла вода.

С прецедената настойка промивайте по няколко пъти на ден възпаленото гърло. Отхрачването започва малко след приложението на лека.

Отвара и сироп от семената при колики

Отвара се приготвя в същите пропорции. Но технологията е по-различна. Първо семената се варят за 2-3 минутки във водата. А след това течността се настоява за час.

По 2-3 глътки от лека, отпиван няколко пъти дневно, е чудесен способ за лечение на уролитиаза.

Още един начин за приготвяне на отвара от семена на копър: супена лъжица от тях се слага в 500 мл вода. Изчаква се водата да достигне точка на кипене, но дори и след това течността не сваля от котлона. Тя остава там в продължение на 30 минути. Държи се на слаб огън.

След като се охлади до температура от 38 градуса, прецедете течността. Тя е подходяща най-вече за външно приложение върху възпалени кожни участъци. Помага и при тъмни кръгове под очите. Наложете върху мястото парче памук, напоен в течността. Задръжте компреса четвърт час.

От тази течност може да приемате по 1-2 лъжици преди хранене като средство против колики. Но за нея трябва да знаете, че запазва лечебните си качества в рамките на 48 часа след приготвянето й.

При детски и бебешки колики може да използвате сироп от семената на дивия копър. Сухият екстракт присъства като компонент в множество купешки продукти в аптеката.

Но може и Вие да си направите подобен сироп. За целта киснете чаена лъжичка от семената 15 минути в чаша вода. От този лек давайте на малкия пациент по 1-2 лъжици преди всеки прием на храна.

При никнене на зъби

За облекчаване на болката, провокирана от никнене на млечни зъби, помага по-горния лек за колики.

Отвара от резене облекчава коликите и болките при никнене на млечни зъби.

Приготвя се и се прилага по същия начин. Давайте на детето по лъжица или най-много две от чудната течност преди всяко хранене.

Тинктура за храносмилателни проблеми

Тинктурата от резене притежава силата да решава проблеми, свързани с храносмилането. За да я приготвите, Ви трябват два литра качествено сухо бяло вино. Към него прибавете 3-4 лъжици семена от билката. Добавете още няколко стръка целина, две лъжици цвят от жълт кантарион и лъжица-две листа от горски плодове (къпини, ягоди).

Оставете течността да престои за месец на място, което е тъмно, за да ферментира. След това започнете да приемате от нея по няколко супени лъжици дневно (най-добре по лъжица след всяко хранене).

За отслабване

Раздялата с излишните килограми не е мираж благодарение на чудната подправка. Със семена от резене се отслабва лесно и здравословно. За направата на отслабващия лек има два начина. Ще се спрем на двата от тях. Изберете този, който Ви се струва по-лесен за изпълнение.

И за двата метода използваме две супени лъжици от семената на подправката и литър вода.

Ароматното резене помага за бързо и здравословно отслабване.

Първи метод: Изчаква се водата да заври и едва след това се прибавя дрогата. Веднага след това трябва да изключите котлона. Запарвайте, докато течността придобие температурата на въздуха в стаята. Едва след това може да пристъпите към приема й.

Приготвеното количество е необходимо да бъде изпито в рамките на деня.

За втория метод използваме студена вода. Тук разликата е във времето за настояване – продължава цяла нощ. Първоначално ще забележите, че семената са изплували на повърхността. Но на сутринта ще ги откриете на дъното на съда, в който настоявате.

Приемайки тази напитка, не само ще ускорите метаболизма си и ще отслабнете. Но и ще почувствате притока на повече енергия в тялото си. Като бонус от консумацията й ще регулирате съня си. Това се случва благодарение на съдържащия се мелатонин в семенцата резене.

При диабет

За неутрализиране на тежките усложнения, до които води заболяването диабет, помага ароматният фенел. И този ефект от употребата му е обусловен от активния компонент анетол, който се бори с всякакви възпаления в тялото.

Изключително полезната за храносмилането билка се отличава със способността да редуцира нивата на кръвната захар. В това отношение за нея може да се каже, че е полезна не само за хората с диабет. Но и за тези, които желаят да предприемат адекватни превантивни мерки за предпазване от това заболяване.

Вода за уста при възпалени венци, пародонтоза

Безценната подправка с дъх на копър и анасон е чуден лек при възпалени венци. Неслучайно много производители на продукти за орална хигиена залагат на резенето като компонент. То бързо успокоява и премахва възпалението на венците. Но освен всичко това гарантира светкавично освежаване на дъха.

На пациентите с пародонтоза се препоръчва налагането на стрити семена от билката директно върху възпаленото място. Необходимо е семенцата да бъдат задържани 2-3 минути. Със сигурност този лек ще помогне за заздравяване на венците.

Но за заболяване като пародонтозата, само това не е достатъчно. Посещението при стоматолога е неизбежно.

Билката резене помага при проблеми с венците.

При проблемни венци и клатещи се зъби може да опитате с вода за уста с див копър.

Пригответе я като накиснете за час лъжица от семената в чаша вода (предварително загрята до достигане точка на кипене). С прецедената течност жабурете устата си по два пъти на ден.

Няма да навреди, ако я използвайте и по повече пъти. За спиране на кървенето от венците помагат и масажите с четка, която сте напоили предварително с течността от семената на дивия копър.

Плод от резене

Плодът от резене има способността да гони газовете от червата и да усилва апетита. Освен това разхлабва при запек и проблеми с изпразването на червата. Плодът на дивият копър оказва общостимулиращ ефект върху целия организъм. Съдейства за изчистване на токсини и шлаките, отложени не само в червата, но и кръвоносните съдове.

Като лек притежава и способността да усилва зрението. Освен това подсилва процесите на диурезата и производство на кърма от млечните жлези. Ценен и заради способността си да действа като афродизиак.

За жените с нередовна менструация, както и за тези, на които предстои навлизане в менопаузата, плодът от резене може да бъде изключително полезен.

Лековете с плод от резене може да се дават и на кърмачета с болезнени колики. Но е важно да се спазва дозата – около 2-3 грама за приготвяне на лека, необходим за прием за един ден.

Това количество от счуканите плодчета се залива с чаша вода, която трябва да е гореща. Настоявайте течността с дъх на анасон в продължение на 15 минутки. След това я прецедете.

От нея давайте на детето по 1-2 две лъжици преди всеки прием на храна.

Етерично масло от резене

Етеричното масло от резене участва като компонент в приготвянето на дузина домашни лекове за справяне с различни проблеми. Използва се най-вече за облекчаване на стомашен дискомфорт от всякакъв произход и справяне с проблеми на храносмилателната с-ма.

При гадене, повръщане, газове, диспепсия и дори анорексия помага въпросното масло. То стимулира процесите на детокс. Съдейства за изхвърляне на всичко излишно от нашия организъм. Включително и на излишната вода, която е причината за омразния на всички жени целулит.

Благодарение на етеричното масло от резене жените имат възможността да регулират месечния си цикъл по един напълно безопасен и безобиден начин. Продуктът насърчава процесите, свързани със синтеза на собствен естествен естроген.

Този ароматен извлек съдейства за извличане на секретите от бронхите. Наред с това стимулира секрецията от стомашните жлези и жлъчката.Маслото стимулира и секрецията на млечните жлези. Поради тази причина е подходящо най-вече за кърмачки, при които притокът на кърма е недостатъчен.

Вода от копър при метеоризъм и газове (особено при деца) 

За проблеми като метеоризъм и нарушено храносмилане помага масло от резене. Аспарагиновата киселина в него бързо извежда газовете от червата и облекчава свързания с този процес дискомфорт.

Предложеният лек за маслена лековита вода е подходящ най-вече за деца. Но със същата ефективност се прилага и при възрастни.

Напитката с лечебен ефект се приготвя от 3 капки от маслото. Това количество прибавете към чаша топла вода.

При запек или подут корем 

Предложената по-горе напитка съдейства за елиминиране на запека и усещането за подут корем. Ако я изпиете на празен стомах, позивът за дефекация ще се появи малко след приема на маслената вода с дъх на анасон.

За по-добро храносмилане

За по-добро храносмилане освен предложената вода с масло от див копър може да опитате и още един способ. Няколко капки от етеричния извлек разтворете в лъжица базово масло. Нанесете чрез масаж в областта на корема, като спазвате следната масажна техника – извършвайте масажа чрез втриване в кожата по посока на часовниковата стрелка.

Мед с масло от резене (кашлица при деца, болки в гърлото)

Маслото от резене е чудесен способ за изчистване на секрета от бронхите и успокояване на възпаленото гърло. За да го приготвите разтворете 1-2 капчици от извлека в лъжица мед. За деца е добре дозата да бъде една капчица от маслото. Давайте на детето дневно по 2-3 дози от този илач. Още след първия прием раздразненото гърло ще се успокои.

За успокоение и релакс настойка от листа или плодове

Анетолът в дивия копър въздейства директно върху нервната с-ма. Това прави резенето изключително подходящо средство за успокоение и релакс. Ще поясним как се използва и в този аспект.

Външно при неврастения, безсъние

При неврастения и безсъние билката се използва не само вътрешно (прием на чай или тинктура от плодовете), но и външно.

Опитайте да преборите тези проблеми с вана с резене. За тази цел е необходимо да разтворите 10-15 капки от етеричния извлек във водата във ваната. Отпуснете се в нея.

След няколко минути ще почувствате тялото си по-леко и отпуснато. Постепенно мрачните мисли и усещането за болката ще се отдалечат от Вас.

При възпаления

При възпаления опитайте компрес с настойка от резене. За приготвянето й трябва да си набавите лъжица от семената на билката. Тях залейте с чаша вряла вода и киснете в продължение на час.

Напоете голямо парче памук в прецедената настойка и го прикрепете към мястото с възпалението. Останете така поне 15 минутки.

При акне и фурункули

Семената от резене помагат при акне и фурункули. Прилагайте ги не само като вътрешен лек, но и като външен. В първия аспект подправката се грижи за набавянето на ценни елементи за кожата – цинк, селен, магнезий. Всички те в комплекс са важни за сиянието на кожата и здравословния й вид.

Билката див копър лекува кожни възпаления и пъпки.

Но в случая е възможно да си помогнете и външно. От лъжица от смлените семена пригответе чуден лек за компреси. Необходима Ви и  е чаша вряла вода, в която трябва да накиснете семената поне за половин час.

С този антисептичен компрес останете поне час. Може да правите по няколко апликации на ден и само след няколко дни от загрозяващото акне или болезнения цирей няма да остане и следа.

За жлъчка

Резенето е лек, който гарантира производството на повече жлъчен сок. При болна жлъчка и храносмилателни смущения заложете на ежедневен прием на отвара от семената на растението.

Фитотерапевтичните мерки за овладяване на проблема са свързани с прием на чаша дневно от лековитата течност. Оптималният вариант е да поглъщате по 1/3 чаша от течността преди основно хранене.

Стъбла и листа от резене

Стъблата и листата на фенела също са ядливи. Типично за това растение е, че всички негови части са годни за консумация. И докато семената се използват за лечебни цели. То стъблата и листата намират приложение най-вече в кулинарията.

.

В кулинарията, ястия. Рецепти с резене (фенел)

С точните начини за приготвяне на ястия с резене ще Ви запознаем в следващите редове. Листата и семената се използват като подправка за консерви. Успешно се съчетават най-вече с консервираните краставички. Но не по-малко подходящо е комбинирането им със зеле и домати.

От резене може да направите плънка за любимата си риба, която ще приготвите печена на фурна. Прекрасно се съчетава с месо, свежи салати, различни сосове, майонеза и дори с таратор.

В салатата от червено цвекло също може да добавите коментираната подправка. От останалите подправки изключително успешна е комбинацията й с лук, чесън, магданоз и дори с роднината й копър.

Как да подготвим глава резене 

Подготовката на главата резене за консумация е много проста. След като предварително я измиете под обилна струя течаща вода, отстранете частта с листата. Може да я запазите за декорация на приготвените ястия.

След това разрежете главата на две части през средата с вертикален разрез. Сърцевината е по-твърда. Тя се отстранява с помощта на нож. Границите й се виждат ясно. Останалата част разделете на пластове (те са същите както при стария лук).