Мащерка – лечебни свойства и начин на употреба

  • admin
  • 10.11.2021
  • Коментарите са изключени за Мащерка – лечебни свойства и начин на употреба
  • Uncategorized

Известна още като бабина душица или овчарски босилек, мащерката притежава доказани лечебни свойства. Вижте какво лекува мащерката и как се употребява.

Лечебни свойства 

Мащерката помага при колики, главоболие (включително мигрена), нервно напрежение, ревматични болки. Билката има противовъзпалително, антибактериално, противоспазматично действие. Прилага се при всички видове кашлица (като отхрачващо, бронхоразширяващо и дезинфекциращо средство при остри катари на горните дихателни пътища, хроничен бронхит, коклюш, бронхиална астма, суха и еластична кашлица, белодробни възпаления). С мащерка се прави гаргара при болки в гърлото, възпаления на устната кухина и зъбобол.

Помага и при лечение на различни заболявания на храносмилателната система – хронични гастрити и язви на стомаха, колики на стомаха и червата, газове, диарии.

  • Чаят от мащерка облекчава болките по време на месечния цикъл – пият се по 2-3 чаши отвара на ден.
  • Вана с мащерка се препоръчва при трудно зарастващи рани, както и ако имате проблемна кожа (акне).
  • При пърхот, можете да облеете косата си със запарка от мащерка, след като сте я измили с шампоан.
  • При конвулсивна кашлица – съдържащите се в мащерката етерични масла успокояват спазмите при кашлицата и помагат на отхрачването.
  • При настинка и грип – пие се сироп от мащерка.
  • При ревматизъм – прави се лек масаж с няколко капки тинктура.
  • При алкохолизъм – на всеки четвърт час през деня зависимите от алкохол трябва да пият по половин чашка отвара от билката.

 

Начин на употреба

Отвара –  в литър вряла вода се сварява шепа мащерка. Пие се студена. Ефикасна при стомашни и чревни инфекции.

Сироп – шепа цветове от мащерка се поставят в буркан и се смесват със захар. Сместа престоява три седмици на тъмно място, след което се филтрира и се слага да поври. Помага при лагингит и бронхит.

 

Чай:

• 1 ч. л. от сушената билка се залива с 250-300 мл вряща вода. Оставя се 10 минути, прецежда се и се пие на два пъти – сутрин и вечер. Може да се подслади със захар или още по-добре – с мед.

•2 с. л. сушена мащерка се заливат с гореща вода и се похлупват да се запарят за 2 часа. След това се прецежда. Количеството се изпива за един ден на 3-4 пъти. Приема се половин час преди ядене.

ВНИМАНИЕ! Чаят от мащерка може да предизвика преждевременно раждане или аборт.

Олио – свежи цветове от мащерка се сипват в шише и се заливат със зехтин или олио. Оставят се за 2 седмици на слънце. С него се натриват болезнените участъци от тялото. Прекрасно средство за масаж.

Тинктура – 100-200 г мащерка се накисват в около 200 мл алкохол за две седмици, след което сместа се прецежда. Много полезна за масаж на уморени крака.

Вана – 100 г сушена мащерка се оставят да престоят 12 часа в 2 л студена вода. Прецежда се и се загрява. След това топлата течност се изсипва в пълна вана с вода. Ляга се във ваната, като се внимава нивото на сърцето да е над водата. След 20 минути се излиза, тялото се увива в топла хавлия и се почива около час в леглото.

Външно се прилага още за компреси и гаргара – приготвя се запарка от 100 г билка и 2 л вряща вода, която се прецежда, след като изстине. Влияе благотворно при гнойни рани, циреи и абсцеси.

Изсушени и стрити листа се ползват за посипване при незаздравяващи рани.

 

Събиране и сушене

Събират се стъблата с цветовете и листенцата на мащерката в периода юни-август, и то винаги при сухо време, най-добре – около обяд. Заради ниското съдържание на вода мащерката съхне бързо. Билката се суши на сенчесто и проветриво място.