Топ кулинарни и лечебни рецепти с безценния Шафран

  • admin
  • 09.11.2021
  • Коментарите са изключени за Топ кулинарни и лечебни рецепти с безценния Шафран
  • Uncategorized

Какво е това шафран? Шафранов минзухар (Crocus sativus)

Всички сме чували за шафран.
Асоциираме го като подправка, която придава екзотичен привкус на любимите ни ястия. Но малко от нас знаят, че неговите приложения не се изчерпват единствено до употребата му в кулинарията. Шафранът в действителност е подправка. Но това не пречи да се използва с лечебни цели и в козметологията. Още повече, че неговият богат химичен състав позволява това.

Тази скъпа подправка се добива от красивия шафранов минзухар. На латински език наименованието му е Crocus sativus. На английски език ще го откриете като saffron crocus или autumn crocus. На немски наименованието му е Safran. На френски: Safran cultivé. За испанците той е Azafrán. А руснаците го наричат като нас шафран и го изписват по абсолютно същия начин.

Това е не само най-ценната, но и най-скъпата подправка в света. Причината за високата цена е в трудоемкия добив и голямото количество суровина, което се преработва.

За добива на 100 грама от екзотичната подправка е необходимо да се обработят между 5 и 8000 цветчета от красивия минзухар. Това се дължи на факта, че от всяко цветче се използват точно три тичинки. Именното тези тичинки съдържат цялото изобилие от полезни вещества.

Полезни свойства и действие като билка, как се приема за лечение

Познатият ни като подправка шафран притежава куп полезни свойства, използван и като билка. Той съдейства за тонизиране на организма. Стимулира обменните процеси. Подхранва на клетъчно ниво и възстановява.

Чудотворен е ефектът му и върху кръвообращението. Добър ефект оказва върху сърцето. Съдейства за неговото укрепване и изцеление при здравословни проблеми.

Полезен е за очите (лекува ретината и съдейства за подмладяване). Шафранът съдейства за подобряване на паметта. Повишава интелигентността. Избистря ума. Дарява чувственост. Повлиява положително и на либидото.

Сред лечебните му свойства се откроява и неговата способност да подобрява храносмилането. Съдейства за укрепване на черния дроб. Грижи се прочистването на бъбреците и пикочния мехур.
Благоприятен е ефектът, който оказва върху кожата относно нейното изглаждане и подобряване на цвета й.
Като билка шафран помага при язва на стомаха и мигрена. Отличен ефект им и при излишък на жлъчна течност.
Използва се като антисептик, аналгетик и като средство за тонизиране. Известен е и укрепващият му ефект върху нервната система. Познати от незапомнени времена са и способностите на ценния шафран да очиства кръвта, бъбреците и пикочния мехур.

Прилага се при заболявания на кръвоносните съдове, за лечение на възпаления на пикочните пътища и нормализиране на менструалния цикъл. Когато се добави към храната като подправка съдейства за регулиране на метаболизма на мазнините, понижаване на кръвното налягане и подобряване устойчивостта на тялото към стрес.

Освен като подправка се използва и като суровина за приготвяне на лечебни отвари. Комбинира и с прясно мляко в изключително ефективен аюрведичен лек. Всички лекове с шафран ще разгледаме подробно в този материал.

За отслабване

За отслабване шафран се препоръчва за прием най-вече като добавка. Но със сигурност прием на три лъжици дневно от шафранов чай ще засили метаболизма и ще насърчи изгарянето на токсини. Подправката, приема като билка, не позволява задържане на токсини в тялото и отлагане на мазнини. Затова тя е неизменна част от режимите за здравословно отслабване.

За очи, за зрение

Шафранът притежава невероятен ефект и по отношение на очното здраве. Веществата в състава му са изключително близки по състав до тези в ретината на окото. Във връзка с това те предпазват от увреждания, забавяйки дегенеративните процеси на макулата.

Това безценно свойство на любимия ни шафран се проявява, дори когато той се приема от пациенти в напреднала възраст. Установено е, че медицински експеримент, че очното им здраве се подобрява. В експеримента са участвали пациенти на различна възраст, които в срок от три месеца са приемали добавка с шафран.

Външно под формата на разтвор за промивки шафран се използва в комбинация със синя метличина, невен и розов цвят – в равни количества. Лъжица от тази смес сварете за няколко минутки в чаша вода. Прецедете я й правете промивки при възпаления на очите.

Като наркотик, антидепресант и афродизиак

Като силен афродизиак шафран действа в комбинация с черен пипер и джинджифил. Просто пригответе настойка от коментираната подправка по рецептата по-долу и към нея прибавете по шипчица чер пипер и същото количество джинджифил на прах. Достатъчно е на ден да пиете по чашка от тази течност с доказан ефект на афродизиак.

Първа Клеопатра започнала да го слага във ваната си, тъй като установила, че след това изпитва по-голямо удоволствие от интимността.

Въпросната отвара (преди да добавим към нея другите две подправки) действа и като антидепресант. Доказано е, че вдига нивата на серотонина и по този начин съдейства за изцелението на пациентите с душевни терзания.

Персийците го използвали като наркотик. И чужденците, влизащи в страната им се страхували да не станат жертва на този ефект на шафрана.

В козметиката и парфюмерията

Ценният шафран намира приложение и в козметиката и парфюмерията заради изумителните си качества и деликатен аромат. Включват го като компонент в шампоани, балсами, маски, гелове и други продукти заради множеството  лечебни съставки в него.

Използването на кремове, съдържащи екстракт или масло от шафран се очаква да доведе до значително подобрение на тена. Наблюдават  се още ефекти като омекотяване, овлажняване и подмладяване на кожата. Очакват се и следните ефекти – да се отървете от пъпки, белези, акне, бръчки и други кожни неволи.

Присъщите за шафрановия минзухар противовъзпалителни ефекти го правят предпочитана съставка в куп мазила. Разбира се тяхната цена не е никак ниска, но си струва.

Козметичен продукт с невероятен подмладяващ ефект може да приготвите у дома и за него не се изисква много. Смесете лъжичка от подправката със същото количество заквасена сметана и мед. Получената смес се нанася на лицето и след 20 – 30 минути се отмива с топла вода.

Чай от шафран, настойка: В топла и вряла вода за сърце, депресия и склероза

Лъжичка шафран може оставите да се вари за 20 минути в чаша вряла вода. След това да филтрирате отварата през марля дву- или трислойна. От приготвения по този начин чай от шафран съветваме да пиете трикратно по лъжица. Задължително преди храна. По описания начин се третират сърдечни заболявания. Лекът е подходящ за приложение и при ангина.

Настойка от шафран може да приготвите и с използването на чаша топла вода. Тя е изключително ценна при депресия заради способността на билката да повишава серотониновите нива.

Необходимо е да си набавите пет-шест тичинки от шафранов минзухар. Залейте ги с чаша топла вода и ги киснете поне 20 минути. След това това прецедете и отпивайте от настойката по глътка-две в продължение на целия ден. Употребата на този лек повлиява положително и на пациенти със склероза.

Запарка, подходяща за прием от пациенти с риск от атеросклероза или такива, на които диагнозата е поставена, се приготвя от 3-4 щипки шафран на прах.

Количеството се изсипва в половин чаша топла. След 15 минути се счита, че подправката е наситила водата с всичките си лечебни съставки. Тогава е подходящият момент към лека да се добави половин чаша вряла вода и да се пристъпи към консумацията му – на глътки през целия ден.

При диабет 

При диабет е установено, че приемът на шафран води до спад в стойностите на кръвната захар. Необходимо е трикратно да се приема по лъжица преди хранене от следния лек.

Лъжичка сухи близалца от билката залейте с вряла вода и киснете 20 минути. След указаното време, прецедете през трипластова марля и приемайте лека по указания начин. Въпреки доказаните му терапевтични ползи и рецепти, за него трябва да знаете, че не може да замести назначеното вече лечение.

Други ползи и рецепти

Ценният шафран може да използва като средство за регулиране на цикъла. В такъв случай лъжица от билката ортилия Orthilia secunda с пет нишки шафран сварете за няколко минутки в 500 мл вода. В сутрешен и вечерен прием пийте по 100 мл от този лек.

За облекчаване на цистит в сока от червена боровинка (количеството, което приемате за деня) добавете две-три нишки шафран. Друг начин да смесите двата компонента е като добавите към 200 мл шафранов чай 100 мл от коментирания сок.

Според някои натуропати любимият шафран е способен да елиминира раковите клетки. За тази цел се приема трикратно по лъжица от шафранова отвара – приготвя се от четвърт лъжичка от подправка запарвана за 20 минути в 200 мл вода (гореща вода). Течността задължително филтрирайте през многопластова марля.

Пациентите, прекарали инсулт е добре още в първия ден да приемат количеството от четвърт чаша отвара от шафран, разредено със същото количество сок. Това е дозата за деня, която се приема на малки глътчици през времеви интервали от 2-3 часа.

Пациентите с бъбречни заболявания е добре да пият ежедневно до два литра от следната лечебна течност – розов цвят, люляк, листа бръшлян, трицветна теменуга (по лъжица). От общата смес се взима една лъжица. Добавят се пет нишки шафран и количеството се запарва четвърт час в 2 литра вода.

Вкус, мирис, цвят и съдържание

Специфичните вещества, които се съдържат в шафрана, определят неговите вкус и аромат. За вкуса му е типична горчивина, която се определя от високото съдържание на пикрокроцин. На мирис подправката се доближава най-много до аромата на сено или йодоформ. Той се определя от ценния в шафрана компонент, носещ наименованието шафранал.

На цвят подправката е златисто-жълтеникава и съответно придава такъв цвят на ястията, в които се използва.

В ценния шафран се съдържат още етерични масло, гликозиди, флавоноиди. От минерално отношение химическият състав на подправката изглежда по следния начин –  мед, калий, фосфор, калций, магнезий, селен, цинк, желязо и манган.

От витамините в нея са открити представители на витаминните елементи от Б групата (1,3, 6 и 9). Списъкът се допълва още от витамините, РР, А и Ц.

Най-високо в шафрана е съдържанието на въглехидрати. След него се нареждат протеините и накрая мазнините.

Приложение в аюрведа и рецепти:

Червените близалца на шафрана крият невероятна лечебна мощ

Червените близалца на шафрана крият невероятна лечебна мощ

Според аюрведичните канони, любимият ни шафран е лек, който е от полза за всички. Древните лечители го причисляват към блажените божествени подправки, за които е известно, че спомагат за установяване на духовен баланс. Изпълват сърцето не само с енергията, но и с любов, състрадание и преданост към околните.

Като аюрведично лекарство в мляко

Аюрведа препоръчва приема на шафран с мляко. В случая дозировките са различни в зависимост от терапевтичния ефект, който се търси. Достатъчни са 10-12 близалца от билката, когато тя се използва с лечебни цели. Това количество се равнява на 100-250 мг шафран.

В случай, че употребата й е по-скоро за тонизиране, са достатъчни 5 близалца.

При камъни в пикочния мехур

За очистване при камъни в пикочния мехур аюрведа препоръчва употребата на шафран по следния начин – смесва се една лъжичка от подправката с лъжица мед. По 25 грама от тази смес е необходимо да се приема преди всяко хранене.

При заболявания на кръвта и черния дроб

При заболявания, които налагат пречистване на кръвта и черния дроб, Аюрведа препоръчва друг ефективен лек с шафран. За неговото приготвяне са необходими 2-3 жилки шафран и 10 старателно измити стафиди.

Тази смес се залива с половин чаша студена преварена вода. Компонентите се оставят да се киснат в продължение на 8 часа. Приготвят се общи две такива дози на ден, през съответния времеви интервал. Едната от тях се приема сутринта, а другата преди сън.

За период от месец и половина-два кръвта и черният дроб се пречистват благодарение на магическия шафран.

При мигрена

При мигрена три близалца (жилки) шафран се стриват и се примесват с три капчици топло мляко. Получената кашичка втрийте в ноздрите като вдишвате дълбоко от уханието й.

За общоукрепващ ефект

С общо укрепват и тонизиращ ефект е сместа от шафран и прясно мляко, приготвена като чай. Необходими са 10-12 близалца от шафранов минзухар, които се варят за няколко минутки в топло мляко (една чаша). Напитката ще ви тонизира и ободри.

За работа на мозъка

За оптимизиране работата на мозъка шафран си партнира успешно с индийска билка брами, известна още и като брахми (ще я откриете в аюрведичните магазини).

В случая сварете в чаша мляко щипка от подправката и половин лъжичка от индийската билка. Този отличен тоник за мозъка повишава умствените способности и укрепва нервите.

Противопоказания:

Въпреки ползите от шафран, за неговата употреба има и ред противопоказания. Растението е силно токсично и злоупотребата с него може да има фатален изход.

На първо място коментираният шафран е напълно противопоказен за деца под тригодишна възраст. На тях той не бива да се дава под никаква форма.

С подправката трябва да бъдат изключително внимателни и пациентите с диабет, които също не бива да я приемат безразборно. При някои тежки сърдечни заболявания шафран също да се окаже противопоказен за прием.

При бременност

При бременност специалистите съветват дамите да стоят далеч от шафрана като цяло. Други натуропати не са толкова крайни в препоръките си и твърдят, че те се отнасят единствено до лекарствата и добавките с шафран и най-вече за предозирането с подправката. А трети дори го препоръчват в малки количества при риск от аборт.

Рецептата, която източната медицина препоръчва за задържане на плода, включва прием на чаша топло мляко, в което са поставени две-три близалца от подправката.

Тъй като шафранът стимулира маточната дейност, нашият съвет е да се въздържате от употребата му по време на бременност. Това негово качество може да е полза за бременната за по-бързо „изгонване“ на плода от матката, твърдят натуропатите. Но подобен прием може да бъде назначен единствено от специалист  и то единствено в случай на родова дейност  с неефективни маточни контракции.

Дозировка. Опасност от предозиране

Дори при напълно здрав човек приемът на количество от два грама от подправката е възможно да доведе до остра диария и силна замаяност. Сред възможните последици от предозиране са гърчове, изпадане в кома и дори най-лошото – смърт.

Като цяло предозирането с шафран предизвиква свръхнапрежение сетивни органи и нервната система.

Дозата от грам шафран е количеството, което може да се приеме за период от два месеца. То се състои от 400 шафранови нишки. Просто спазвайте точно указанията в рецептите, които предлагаме. В никакъв случай не увеличавайте дозата. На дневна база това количество се равнява на 100 до 250 мг шафран. Или по-общо казано за ден може да приемете между 3 и максимум нишки от подправката.

източник:bgbilka.com