ПОЛЗИТЕ ОТ КЛЕЕВА ТИНКТУРА. Прополисът и неговите полезни свойства.

  • admin
  • 16.01.2022
  • Коментарите са изключени за ПОЛЗИТЕ ОТ КЛЕЕВА ТИНКТУРА. Прополисът и неговите полезни свойства.
  • Uncategorized

Клеевата (прополисова) тинктура е действено средство от народната медицина, което дори в нашето прогресивно време не губи своята актуалност, независимо че медицинската промишленост пуска огромно количество различни лекарства срещу всевъзможни болести. Този продукт може да бъде приготвен у дома самостоятелно, за което е необходимо да се направят нужните пропорции от съставките и да се изчака определено време, а може да бъде закупен и в готов вид от аптеката или при пчеларите. Тинктурата от прополис, чието приложение за лечебни цели е много широко, притежава множество полезни свойства, за които ще Ви бъде интересно да разберете, преди да започнете да я използвате.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ПРОПОЛИСЪТ?

Прополисът е ароматно вещество, което пчелите пренасят от издънките и пъпките на широколистните дървета – брези, тополи и др. По консистенция той наподобява лепило, с което пчелите покриват кошера отвътре, като по този начин го защитават от проникване на малки насекоми, вредители и бактерии. Удивителното е, че процесът по образуването му е не докрай изучен от изследователите. Богатият му състав определя неговото обширно приложение и широк спектър на действие. Този продукт на пчеларството съдържа повече от 300 съставки от органичен (пчелен секрет, растителни компоненти, етерични масла, дъбилни вещества, ароматни вещества, витамини А, В, С, D, Е и Р) и неорганичен (минерални елементи) произход. Различните аминокиселини участват активно в процеса на синтез на белтъчни съединения. При това следва да се отбележи, че в прополиса присъстват и онези техни разновидности, които организмът не изработва самостоятелно. Микроелементите, важни за нормалната жизнеспособност на организма, в това число калий, калций, натрий и желязо, които способстват за нормалното функциониране на различни жлези, повишават способността на кръвта да пренася кислород и стимулират растежа на костна тъканЕтеричните масла, които имат превъзходно свойство да укрепват имунитета, показват и противовъзпалително и антисептично действие. В него присъстват и биологично активни компоненти стероиди. Те способстват за укрепване на съдовите стени, а също така влияят благотворно на образуването на женски и мъжки полови хормониБиофлавоноидите от състава му способстват за укрепване на различни тъкани, препятстват развитието на тумори и подобряват функцията на съпротивляемост на организма. Гликозидите, които съдържат в себе си натурални захари, обезпечават енергийното захранване на клетките. Натуралните балсами и смоли, които изпълняват ролята на консервант, съхраняват полезните вещества на прополиса за дълъг период от време. Течната форма на Клеевата тинктура позволява тяхното лесно усвояване.

ПОЛЕЗНИ СВОЙСТВА:

  • Оказва противовирусно действие и защитава организма от сезонни респираторни инфекции;
  • Великолепно стимулира имунната система;
  • Защитава храносмилателните органи от вредни външни въздействия и агресивни влияния;
  • Оказва спазмолитично действие, частично отстранява болезнения синдром;
  • Способства за заздравяването на раните чрез активиране на процесите на регенерация на меките тъкани;
  • Предотвратява формирането на отоци;
  • Влияе благотворно върху синтеза на костна тъкан и бързото поправяне на дефектите при счупвания;
  • Отстранява проявите на местно възпаление;
  • Има мощно противогъбично действие;
  • Укрепва съдовите стени, тонизира ги и способства за намаляване на проявите на варикозно разширение на вените;
  • Нормализира обменните процеси в организма;
  • Успокоява нервната система, предотвратява безсъние.

ЗА КАКВО ПОМАГА КЛЕЕВАТА ТИНКТУРА?

Благодарение на уникалния си състав това природно средство оказва обезболяващо, антиоксидантно, заздравяващо и имуностимулиращо действие на организма. Това са само няколко показания за употреба на прополис.

ЛЕЧЕНИЕ НА ПРОСТУДНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

За лечение на сезонни възпалителни процеси в устната кухина и носа Клеевата тинктура се разтваря във вода или мляко. Дозата за възрастни е 15 капки, за деца 5 капки на половин чаша течност. Препоръчителна е употребата на това средство нощем. При хрема следва да се капят по 4 капки от течния разтвор по няколко пъти на ден. Това е прекрасна алтернатива на синтетичните средства, като не оказва пагубно въздействие на лигавицата на носа.

При простуди може да се приготви също и следният разтвор: на половин чаша топъл чай се сипват 30 капки тинктура. С приготвената смес се промива гърлото 5-6 пъти на ден и се приема вътрешно по по 1 с. л. около 3 пъти. По същия начин действа и бучка рафинирана захар, върху която се капят 5-6 капки Прополисова тинктура. Тази рецепта е ефективна и при лечение на бъбречни заболявания.

ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ПРОЦЕСИ

При хроничен тонзилит, бронхит са ефективни инхалациите на основата на прополис. В 5 мл разтвор фурацилин се добавя 1 капка тинктура. Получената смес се слага в инхалатора.

ЗАЗДРАВЯВАНЕ НА РАНИ

Воден или спиртен разтвор от прополис е необходимо внимателно да се нанесе върху кожата с помощта на тампон. Активните вещества на препарата оказват антибактериално и противовъзпалително действие, образуват защитен пласт върху раната, препятстващ попадането на инфекции.

ОТИТ

При отит могат да бъдат приготвени капки за уши от Клеева тинктура и бадемово масло. Пропорцията следва да бъде 1:2. От това средство се капе в ушите по 5 капки два пъти дневно.

СТОМАШНИ РАЗСТРОЙСТВА

При разстройства на стомаха и гадене може да се приготви натурално лекарство, като се разтворят 30 капки тинктура в половин чаша чай или топла вода. Приема се в случай на необходимост. При различни стомашни заболявания, в това число язва, помага средство, което се приготвя от 100 мл топло мляко и 30 капки от тинктурата. Приема се сутрин, веднага след събуждане (задължително преди закуска и пиене на вода) и 30 минути преди обяд.

КОЖНИ ПРОБЛЕМИ

За лечение на различни кожни заболявания, като например екзема, псориазис, акне, атеросклероза, лишеи, възпалени хемороидални възли и други проблеми, може да се използва Прополисова тинктура външно. Необходимо е предварително да се почистят поразените кожни участъци, след което върху тях се нанася лечебната течност. За най-ефективно отстраняване на болестта може паралелно да се употребява тинктура вътрешно по 30 капки, разтворени в течност, два пъти на ден 30 минути преди прием на храна.

Клеевата тинктура притежава цял арсенал от полезни свойства. Тя може да бъде давана и на деца над 3-годишна възраст. Това е много силно средство, притежаващо изключителни полезни свойства. Но това качество не бива да се разбира еднозначно като благоприятно. В резултат на наличието на множество активни вещества прополисът нерядко може да предизвика алергия. Затова, преди да се започне лечение, е най-добре да се посъветвате с лекар. В краен случай, следва да бъдете внимателни в началото на употреба на това средство, проследявайки реакциите на своя организъм.